Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

 

Minima auxiliaria

Ολα όσα θέλατε να μάθετε για το ασφαλές διαδίκτυο
και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε

Μέρος ΙΙ
Phising- hoax-spam

 

Λαμβάνω διαρκώς ηλεκτρονικά μηνύματα από τράπεζες που μου ζητάνε αριθμό λογαριασμού για να μου καταθέσουν μία κληρονομιά. Δε θυμάμαι να έχω κανένα συγγενή στη Νιγηρία αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις... Να το δώσω;

Αν σας περισσεύουν... Με απλά λόγια: είστε υποψήφιο θύμα phising. Το μήνυμα που λάβατε είναι μία μέθοδος υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, οικονομικού συνήθως χαρακτήρα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα κάποιο ψεύτικο πρόσχημα.

Το Phishing επιχειρείται συνήθως με τη αποστολή κάποιου spam email, το οποίο ισχυρίζεται -ψευδώς- ότι αποστέλλεται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κλπ.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.

Συνήθως ισχυρίζονται ότι επιβάλλεται να ενημερώσετε ή να επαληθεύσετε άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία σας για λόγους ασφαλείας, και σας οδηγούν μέσω συνδέσμων σε πλαστά web sites, τα οποία μιμούνται πολύ πειστικά τους διαδικτυακούς τόπους υπαρκτών και αξιόπιστων οργανισμών.

Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τον χρόνο αντίδρασης του ανυποψίαστου παραλήπτη, ορισμένα μηνύματα απειλούν ότι εάν δεν προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες (ενημέρωση, επαλήθευση στοιχείων) εντός του υποδεικνυόμενου –σύντομου- χρονικού διαστήματος ο λογαριασμός σας θα μπλοκαριστεί.

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Ποτέ καμία τράπεζα δε θα σας ζητήσει αριθμούς και κωδικούς μέσω e-mail. Αγνοήστε αυτά τα μηνύματα. Μία καλή συνήθεια είναι να μη στέλνετε τέτοιου είδους ευαίσθητες πληροφορίες μέσω του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Θυμηθείτε και προτιμήστε τα έπεα πτερόεντα αλλιώς θα δείτε τις οικονομίες σας να φτερουγίζουν σε εξωτικούς προορισμούς.

Μία παραλλαγή γνωστή ως νιγηριανή είναι μία από τις παλαιότερες στο Internet. Το μήνυμα σας προσφέρει μεγάλη προμήθεια σαν αντάλλαγμα για την βοήθεια εξαγωγής μεγάλων χρηματικών ποσών, μη-ελεγχόμενων από την κυβέρνηση, από μία Αφρικανική χώρα, και συνήθως τη Νιγηρία.

Σας ζητούν λοιπόν να αποστείλετε διάφορες πληροφορίες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου κι ενός αριθμού τραπεζικού λογαριασμού. Εάν ο χρήστης απαντήσετε στο email, στο επόμενο βήμα της απάτης ζητούν μία προπληρωμή από το άτομο στου οποίου τον λογαριασμό θα μεταφέρονταν τα χρήματα. Προφανώς τα χρήματα σας κάνουν φτερά, και η μεταφορά χρημάτων δεν γίνεται ποτέ.

 


Δηλαδή να ξεχάσω το web-banking;

Οι ευυπόληπτοι οργανισμοί μας βεβαιώνουν ότι έχουν εξασφαλίσει τα προσωπικά μας δεδομένα. Πριν προβείτε στην παραχώρηση ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών μέσω του διαδικτύου προσέξτε την ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία βρίσκεστε. Αντί για το απλό «http://», θα πρέπει να αρχίζει με «https://». Έτσι διασφαλίζετε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλή σύνδεση web (http secure).


Διάβασα ένα μήνυμα για έναν καινούργιο ιό με τίτλο Worst Virus Ever που καταστρέφει το σκληρό δίσκο, μετά ένα άλλο ότι ο πλανήτης Αρης θα προσεγγίσει τη γη και είναι ορατός στο μέγεθος της Σελήνης. Στήθηκα να τον δω αλλά με έστησε. Υπάρχουν πολλοί Πινόκιο στο διαδίκτυο;
 

Ναι υπάρχουν πολλοί. Πριν μερικά χρόνια είχε κυκλοφορήσει και το bonsai kitten που έγινε είδηση της ημέρας από τα "έγκυρα" ΜΜΕ. Πρόσφατα ο πλανήτης Αρης έκανε καριέρα στα ΜΜΕ. Φαίνεται μερικοί δεν αρκούνται στην πρωταπριλιά. Η περίπτωση αναφέρεται στην ιντερνετική βιβλιογραφία ως hoax -δηλαδή ιν γκρηκ- φάρσα. Περισσότερα στην ιστοσελίδα http://hoaxbusters.ciac.org/ Μαρτυρούνται ήδη από το 1988. Εντυπωσιακός ο ρυθμός διάδοσης. Αχ αυτή η δύναμη του μέσου...


Λαμβάνω διαρκώς μηνύματα για αύξηση μελών του σώματός μου. Ας σημειωθεί ότι δε διαθέτω αρκετά(?!) από αυτά τα μέλη. Να το θεωρήσω παρενόχληση;

Εχετε απόλυτο δίκιο να ενοχλήστε. Το spam είναι μία μάστιγα του διαδικτύου. Και σίγουρα δοκιμάζει τα νεύρα μας. Περισσότερα... Πρόσφατα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ξεκίνησε μία εκστρατεία περιορισμού του. Αν βάλουμε όλοι ένα χεράκι...


Επιστροφή στο 1ο μέρος


Νιώθω ανασφαλής και θέλω να μάθω περισσότερα.

Δέκα βήματα για να εισάγετε το παιδί σας στις νέες τεχνολογίες


 


Ψάξτε στην wikipedia

 


 

<----- Αρχική





Της Τερέζας Γιακουμάτου

Επιμορφώτριας Παιδαγωγικής Αξιοποίησης Σύγχρονων Τεχνολογιών

Μέλος της Ομάδας Ελέγχου Περιεχομένου του ΠΣΔ

 

 

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com