Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

 

Αφιέρωμα στη ΝΕ  λογοτεχνία

 

α. Ηλεκτρονικά περιοδικά

Διαπολιτισμός www.diapolitismos.gr

Ο Διαπολιτισμός είναι το πρώτο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό, στην ελληνική γλώσσα. Από τα κείμενα που δημοσιεύει τα πιο πολλά είναι ανέκδοτα, αλλά και αυτά που είναι δημοσιευμένα είναι δυσεύρετα ή πολύ σημαντικά για την λογοτεχνική μας ιστορία. Υπάρχουν ενότητες για: πεζογραφία , ποίηση , μελέτες ,συνεντεύξεις. Παρέχει βήμα στους αναγνώστες του καθώς τους θέλει ενεργητικούς και όχι παθητικούς. Κατά δήλωση των δημιουργών του σκοπός του περιοδικού είναι η παρουσίαση όλων των τάσεων και των φωνών που δραστηριοποιούνται στην σημερινή ελληνική και ξένη λογοτεχνική πραγματικότητα, χωρίς αποκλεισμούς και ελιτίστικη διάθεση.


Σύγχρονη Ελληνική ποίηση http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/poetry.html

Πειραματική, περιοδική, μη-κερδοσκοπική, on-line έκδοση για την προβολή και διάδοση των έντυπων εκδόσεων που θεραπεύουν την ελληνική ποίηση.Η σελίδα φιλοξενείται στον κόμβο του Τομέα Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ

 σελίδα περιέχει Λογοτεχνικά περιοδικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις σελίδες αυτές ο αναγνώστης  θα βρει στοιχεία του περιοδικού, τα περιεχόμενα της πιο πρόσφατης έκδοσής του και κάποια προτεινόμενα από τον εκδότη του ποιήματα.

Το δημιουργό τον ενδιαφέρει κυρίως η ποίηση. Συμπεριλαμβάνει και κείμενα, μετρημένα όμως, και πέραν της ποίησης, φιλοσοφικά, πολιτικά, δοκιμιακού και κριτικού χαρακτήρα

Έχουν καταχωρηθεί τετρακόσια δέκα οχτώ τεύχη σαράντα πέντε περιοδικών, που συνεργάζονται με τον εκδότη της σελίδας. Έτσι προκύπτει μια ανθολογία ποιημάτων με αλφαβητικό ευρετήριο, άμεση πρόσβαση σε οχτακόσιους  Έλληνες ποιητές με δύο χιλιάδες εννιακόσια δώδεκα ποιήματα.

Η μετάβαση στις σελίδες που είναι αφιερωμένες στο κάθε περιοδικό, επιτυγχάνεται με ένα κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο.


Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού

 Ανθολόγιο αναγνώσεων από τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, σε ηλεκτρονική μορφή. Η αρχική ταξινόμηση είναι αλφαβητικά, κατά συγγραφέα. Δίπλα στον τίτλο του κάθε κειμένου δηλώνεται η προέλευσή του.
www.snhell.gr/lections/writers.asp


β. Συγγραφείς

Δ

Δημουλά, Κική
www.geocities.com/Athens/Atrium/5562/dimoula/main.htm

Ανθολογία ποιημάτων

 Ε

Εγγονόπουλος Νίκος  www.engonopoulos.gr

Περιλαμβάνει βιογραφία του ποιητή, ποιήματά του και αρκετούς πίνακές του. Η τεχνολογία έχει αξιοποιηθεί δημιουργικά καθώς έχουμε τη δυνατότητα να δούμε έναν πίνακά του σε σχέδιο και να προσθέσουμε εμείς τα χρώματα ώστε να τον δούμε στην τελική του μορφή.

Μπορεί να αξιοποιηθεί για να δημιουργήσουν οι μαθητές μία πολυμεσική παρουσίαση της αρεσκείας τους συνδυάζοντας λόγο και εικόνα.

Ελύτης Οδυσσέας  http://space.tin.it/arte/gkouts/
Χρονολόγιο, ποιητικές συλλογές: Το ’ξιον Εστί (πλήρες), Το Μονόγραμμα (πλήρες), Έξι και μία τύψεις για τον ουρανό (πλήρες), ’σμα ηρωικό και πένθιμο (πλήρες), Μαρία Νεφέλη (απόσπασμα), Ήλιος ο Πρώτος (απόσπασμα), ποιήματα («Η Τρελή Ροδιά», «Η Πορτοκαλένια», «Του Αιγαίου», η ομιλία από τη βράβευσή του με Νόμπελ, κολάζ, φωτογραφίες,. (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά)
 
Εμπειρίκος www.embiricos2001.gr

Κόμβος για τον ποιητή. Περιλαμβάνει ανθολόγιο κειμένων, απαγγελίες του ποιητή, βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία, βιβλιογραφία, μανιφέστα του υπερρεαλισμού.

Το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάσουμε ποιήματα με απαγγελία εύκολα και γρήγορα συνιστά υπηρεσία προστιθέμενης αξίας για το μάθημά μας. Η σελίδα είναι καλοσχεδιασμένη και εύκολη στην πλοήγησή της.


 Κ 

Καβάφης   www.kavafis.gr

Η ηλεκτρονική έκδοση του Αρχείου Καβάφη είναι έργο του Σπουδαστηρίου Nέου Eλληνισμού. Περιλαμβάνει όλα τα έργα του ποιητή και πλούσιο ανέκδοτο υλικό, όπως αυτό προκύπτει από την συνεχιζόμενη μελέτη του Αρχείου του. Περιλαμβάνει επίσης γενικές πληροφορίες για τον Καβάφη, αλλά και ειδικότερες για την πρόσληψη και απήχηση της Καβαφικής ποίησης παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Κ.Π. Καβάφης» του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν (ΗΠΑ).

http://cavafis.compupress.gr/index3.htm Ανθολόγηση, αναγνώσεις, ανάλυση ιστορικών και μυθολογικών προσώπων

Cavafy's world http://www.lsa.umich.edu/kelsey/galleries/Exhibits/cavafy/cavafy.html

Καββαδίας http://www.smiley.cy.net/tsymeo/poetry-3.htm

Ποιήματα και ηχητικά αρχεία (τραγούδια σε στίχους Καββαδία)

Καζαντζάκης Νίκος , Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου - Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών Σελίδες Νίκου Καζαντζάκη www.historical-museum.gr/kazantzakis/

Αποκτούμε πρόσβαση σε ποικιλία πληροφοριών για το Νίκο Καζαντζάκη (φωτογραφίες, αυτόγραφες επιστολές, αρχεία ήχου με τη φωνή του συγγραφέα, αναλυτική εργογραφία και βιβλιογραφία, σύντομα επιστημονικά μελετήματα κ.λπ). Μας παρέχεται η δυνατότητα να συγκρίνουμε τις πληροφορίες καθώς και να αντιπαραβάλουμε διαδοχικές μορφές κειμένου.

Καρυωτάκης Κώστας http://karyotakis.awardspace.com

Περιλαμβάνονται: η βιογραφία του ποιητή, το σύνολο των ποιημάτων του (Ο πόνος του Ανθρώπου και των πραγμάτων, Νηπενθή, Ελεγεία και Σάτιρες, Τα τελευταία ποιήματα, Εφηβικοί στίχοι, Νεανικά ποιήματα), τα πεζά του έργα, οι μελέτες του, οι μεταφράσεις του, αρχείο φωτογραφιών, χρονολόγιο και σύνδεσμοι με άλλους τόπους λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.

Τα ΑΠΑΝΤΑ του Καρυωτάκη μπορείτε να τα αναζητήσετε στο Παπάκι, ηλεκτρονικό περιοδικό του Παντείου.


 Μ

Μπακόλας Νίκος www.macedonia.org.uk/bakolas

Ιστοσελίδα του συγγραφέα. Kατασκευασμένη από τον γιο του, ειδήμονα στην τεχνολογία. Βιβλία, βραβεία, εργογραφικό κ.ά. Ο Ν. Μπακόλας ήταν ο πρώτος νεοέλληνας συγγραφέας που παρέθεσε ηλεκτρονική διεύθυνση στα βιβλία του.

 


Π

Πανσέληνος Αλέξης - η ιστοσελίδα του συγγραφέα, συντηρείται από τον ίδιο

Πολυδούρη

www.geocities.com/mpolidouri/Polidouri.html χρονολόγιο, ποιητικές συλλογές, αρθογραφία

Τα άπαντα αρχείο zip 100ΚB


Ξ


Μουσείο Ξενόπουλου στη Ζάκυνθο
Παρουσίαση του μουσείου με φωτογραφίες και χρονολόγιο της ζωής του συγγραφέα
http://www.zakynthos-net.gr/xenopoulos


Σ

 

Σεφέρης

Γιώργος Σεφέρης 

Εργα του και αναγνώσεις από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
www.snhell.gr/anthology/writer.asp?id=44

Ο Γιώργος Σεφέρης και το BBC www.bbc.co.uk/greek/seferis.shtml

Βραβείο Νόμπελ 1963 από τη σελίδα των Nobel η ομιλία αποδοχής του βραβείου και μια διάλεξη του ποιητή επί τη ευκαιρία της επιδόσεως του βραβείου του με θέμα «Some Notes on Modern Greek Tradition».

 


 

 

 
Αφιέρωμα στην κλασσική φιλολογία
 


Αφιέρωμα στην ιστορία


Μουσεία στο διαδίκτυο


Ψηφιακές βιβλιοθήκες


βιβλιοσκώληξ ο ωφέλιμος (κν. bookworm)

βιβλιοδείκτες

Δ

Ε

Κ

Μ

Ξ

Π

Ρ

Σ

 

 

 

 

 

terracomputerata AT gmail DOT com