eTwinning έργα 2017-2018

Είναι πλέον γνωστό ότι το σχολικό πρόγραμμα eTwinning αναφέρεται στην ηλεκτρονική αδελφοποίηση σχολείων της Ευρώπης. Μέσα από μία υπερσύγχρονη πλατφόρμα, οι μαθητές από όλα τα σημεία της Ευρώπης – κι όχι μόνο, περιλαμβάνει κι υπό ένταξη χώρες-  έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους σύγχρονα και ασύγχρονα και να συνεργάζονται στην υλοποίηση κοινών, δημιουργικών δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των ανθρώπων αυτού του πλανήτη.

Αναγνωρίζοντας τα τεράστια κοινωνικά και παιδαγωγικά οφέλη που επιφέρει η εμπλοκή μίας σχολικής κοινότητας σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα, το σχολείο μας συμμετέχει για όγδοη χρονιά με την υλοποίηση τριών eTwinning έργων. 

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο eTwinning έργο φέρει τον τίτλο:

eTwinclusion averts Babel confusion

«Η συμπερίληψη μέσω προγραμμάτων αδελφοποίησης αποτρέπει τη διαπολιτισμική σύγχυση (τη σύγχυση του Πύργου της Βαβέλ)»

inclusion dmall

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τσίρμπα Γεωργία ΠΕ 06 και Μωραγιάννη Μαρία ΠΕ 02

Το έργο αυτό θα προσπαθήσει να αναλύσει σε βάθος την πραγματική ουσία της συμπερίληψης, τα οφέλη τόσο του συμπεριλαμβάνειν όσο και του συμπεριλαμβάνεσθαι, ώστε να προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για το πώς το σχολείο οφείλει να συμπεριλαμβάνει όλους τους μαθητές της κοινότητάς του και να ενθαρρύνει τη διαπολιτισμική διάδοση και όχι τη σύγχυση. Οι μαθητές του τμήματος Α1 του σχολείου σε συνεργασία μ’ ένα σχολείο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας θα διευκρινίσουν από κοινού τη σημασία της ένταξης όχι μόνο για τις μειονότητες αλλά και για όλους τους ανθρώπους αυτού του κόσμου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου:

https://twinspace.etwinning.net/48032/home

 Το δεύτερο έργο φέρει τον τίτλο:

Everyone matters¨5 Goals 4 Inclusion

(Όλοι έχουμε αξίαΠέντε στόχοι ένταξης)

everyone

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τσίρμπα Γεωργία ΠΕ 06 και Φλέσουρα Παναγιώτα ΠΕ 01

Παρομοίως με το προηγούμενο, οι μαθητές του Α4 του σχολείου μας, σε συνεργασία με μαθητές από την Ισπανία, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Ιταλία θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να προωθήσουμε την ένταξη και την ανοχή και να αποφύγουμε τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό. Πολλοί τύποι διακρίσεων αποτελούν εμπόδια στην επίτευξη πραγματικής ισότητας ή ίσων ευκαιριών εντός κι  εκτός του σχολείου, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν καταστροφικές ή ανεπιθύμητες καταστάσεις.Μαθαίνοντας από το παρελθόν και ενεργώντας στο παρόν, θέλουμε να συμβάλλουμε σ’ έναν καλύτερο κόσμο όπου όλοι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου:

https://twinspace.etwinning.net/48749

         Προσπαθώντας να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές του σχολείου μας στην τεράστια κοινότητα του eTwinning, στήσαμε κι ένα τρίτο έργο που φέρει τον τίτλο:

Neighbouring Friendship”

(Γειτονική φιλία)

φωτο

 Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Τσίρμπα Γεωργία ΠΕ 06 και Σταθοπούλου Αθανασία ΠΕ 02

Μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 του σχολείου μας θα συνεργαστούν μ’ ένα σχολείο της Τουρκίας.  Θα συζητούν τις εμπειρίες τους και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά μ’ ένα διαφορετικό θέμα κάθε μήνα, όπως για παράδειγμα, αθλητικά, μουσική, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια υπολογιστών κλπ

Η ιστοσελίδα του έργου είναι:

https://twinspace.etwinning.net/47384

Είναι λοιπόν φανερό ότι απώτερος σκοπός όλων των παραπάνω έργων είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ως πολίτες ενός «παγκόσμιου χωριού» και να αναλάβουν ενεργό έργο στην ευημερία του, αναπτύσσοντας κατά κύριο λόγο, την «ενσυναίσθηση», την ικανότητα να μπαίνεις πραγματικά στη θέση του άλλου και να βλέπεις τα πάντα από τη δική του οπτική γωνία.