Τετάρτη, 19 Μάρτιος 2014 06:28

Εθισμός στο διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια

Εθισμός στο διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια

Αρκετά συχνά ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι συμβαίνει να κάνουν αλόγιστη χρήση του διαδικτύου ως προς το χρόνο ενασχόλησής τους σε αυτό. Ξεχνιούνται συμμετέχοντας σε κοινωνικά δίκτυα τύπου facebook ή ακόμα περισσότερο παίζοντας παιχνίδια ή και με τον ηλεκτρονικό τζόγο. Εννοείται ότι υ υπερβολική αυτή ενασχόληση ελλοχεύει κινδύνους τόσο για τη φυσική όσο και για την ψυχική τους υγεία.

Οι επιπτώσεις που έχει στη φυσική υγεία του ατόμου η κατάχρηση του διαδικτύου αφορά κυρίως τη στάση του σώματος και τα μάτια του. Η κατάχρηση αυτή επιδρά ώστε να μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο χρόνος του χρήστη για άλλου είδους δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι, ο αθλητισμός, η φυσική επαφή με φίλους και η ανάγνωση βιβλίων που ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους έχουν μεγάλη σημασία.

Ο χρήστης συχνά αποξενώνεται από τον φυσικό, πραγματικό κόσμο, ζει σε εικονικές πραγματικότητες και δεν αναπτύσσει δεξιότητες απαραίτητες για την προσωπική και κοινωνική του ζωή. Πολύ συχνά από έναν εθισμένο χρήστη λείπει μέχρι και ο ύπνος, με αποτέλεσμα στις σχολικές τάξεις να υπάρχουν πολλά «ζόμπι».

Ο χρήστης που υπερβάλλει εκτίθεται χωρίς αμφιβολία και σε περισσότερους κινδύνους, όπως αυτόν του εκφοβισμού, της αποπλάνησης κλπ ιδιαίτερα αν δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να προστατεύσει τον εαυτό του.

Οι γονείς αναμφισβήτητα παίζουν σημαντικό ρόλο ως προς τη διαχείρηση του διαδικτύου από τα παιδιά τους. Τα όρια στο χρόνος χρήσης πρέπει να μπουν από αυτούς. Ο έλεγχος στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν και στις επαφές των παιδιών τους στα δίκτυα επιβάλλεται. Επίσης τόσο οι γονείς όσο και το σχολείο οφείλουν να ενημερώνουν τα παιδιά ως προς τους κινδύνουν που ελλοχευουν στο διαδίκτυο.

Ρολόι