Τετάρτη, 19 Μάρτιος 2014 06:57

Συμβουλές για το διαδίκτυο

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του διαδικτύου.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη χρήση του διαδικτύου ιδιαίτερα για ένα παιδί ή έφηβο είναι πολλοί και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι. Η ενημέρωση είναι και ο σκοπός αυτού του άρθρου όσον αφορά την αντιμετώπιση των κινδύνων συνολικά.

Αρχή μας πρέπει να είναι ότι δε δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά φωτογραφιών, σε κοινωνικά δίκτυα, ιστολόγια κλπ Είναι δυνατόν να τα πάρει ο καθένας και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Εάν ο συνομιλητής μας μάς φανεί περίεργος, ιδιόμορφος, ότι ρωτάει προσωπικά στοιχεία, σχετικά με τις σχέσεις μας, τη σεξουαλικότητά μας κλπ διακόπτουμε την επικοινωνία μαζί του, εμπιστευόμαστε τους γονείς μας ή έναν ενήλικα που έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, σε καμία περίπτωση δεν απαντάμε απειλητικά κ εκφοβιστικά και μπλοκάρουμε την πρόσβασή του στον ηλεκτρονικό μας χώρο.

   Προστατεύουμε γενικά την ιδιωτική μας ζωή αποφεύγοντας να δημοσιοποιούμε προσωπικά στοιχεία αλλά και όντες πολύ προσεχτικοί στους κανονισμούς του παροχέα διαδικτύου για την ιδιωτικότητα, εγκαθιστώντας αντικατασκοπικό πρόγραμμα και ενεργοποιώντας τις υπηρεσίες ελέγχου ως προς τι μπορούμε να μοιραζόμαστε. Χρησιμοποιούμε «δύσκολους» κωδικούς ασφαλείας και δε μοιραζόμαστε τους κωδικούς μας με άλλα άτομα.

   Ο κάθε χρήστης του διαδικτύου είναι άγνωστος, μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα ψευδώνυμο και την ανωνυμία του, δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ταυτότητά του. Γι αυτό το λόγο δεν τους συναντούμε ρισκάροντας ούτε τους εμπιστευόμαστε προσωπικά δεδομένα. Γενικά, σε κάθε περίπτωση που αντιληφθούμε κάτι ύποπτο που αφορά είτε εμάς είτε φίλους μας ενημερώνουμε τους γονείς μας αλλά και την αρμόδια κάθε φορά υπηρεσία. (Αναζητήστε την υπάρχει για κάθε περίπτωση αφού το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι μια πραγματικότητα πλέον με επικίνδυνες διαστάσεις).

   Τέλος, ο χρόνος ενός παιδιού ή εφήβου πρέπει να κατανέμεται ανάμεσα σε ποικίλες δραστηριότητες και μάλιστα τέτοιες που αρμόζουν στην κάθε ηλικία και να ελέγχεται απόλυτα ο χρόνος που αφιερώνεται στο διαδίκτυο. Ο εθισμός, η απομόνωση, οι βλάβες στην ψυχική και σωματική υγεία πρέπει να προλαμβάνονται.

Ρολόι