Ηλεκτρονικοί/Υπολογιστές
Πώς μπορώ να βρω τα προγράμματα για να κάνω τη δουλειά μου;

linux Linux

Πώς μπορώ να βρω τα προγράμματα για να κάνω τη δουλειά μου;(Λήψη σε pdf)

Μία από τις βασικότερες διαφορές που υπάρχει μεταξύ του Linux και των Windows είναι το μοντέλο που ακολουθείται για την εγκατάσταση/απεγκατάσταση των διαφόρων προγραμμάτων.

Το Linux, υιοθετώντας δύο στοιχεία που δεν υπάρχουν στα Windows, τα repositories (αποθετήρια) και τους package managers (διαχειριστές πακέτων), κατορθώνει αφΆ ενός να απλοποιήσει και αφΆ ετέρου να κάνει σημαντικά πιο ασφαλή τη διαδικασία της εγκατάστασης προγραμμάτων.

Η διαδικασία της εγκατάστασης των προγραμμάτων στο Linux μπορεί να συνοψισθεί στους ακόλουθους δύο κανόνες:

«ΠΟΤΕ δεν κατεβάζουμε προγράμματα από τυχαίες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο (internet).»

«Χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΑ τον package manager της διανομής μας.»

Πακέτα (packages)

Κάθε πρόγραμμα στο Linux το κατεβάζουμε ως «πακέτο» (package). Κάθε πακέτο περιέχει όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να γίνει σωστά η εγκατάσταση του προγράμματος στο σύστημά μας.

Αποθετήρια (Repositories ή Repos)

Κάθε διανομή αποθηκεύει όλα της τα πακέτα σε κάποιον διακομιστή (server) στο διαδίκτυο. Ο διακομιστής αυτός ονομάζεται «αποθετήριο» (repository).

Κάθε φορά που θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα στο Linux μπορούμε να πάμε στο αποθετήριο της διανομής μας, να βρούμε το κατάλληλο πακέτο, να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας και να το εγκαταστήσουμε. Αυτή τη διαδικασία όμως, δεν την κάνουμε ποτέ χειροκίνητα, αλλά χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΑ τον διαχειριστή πακέτων (package manager) της διανομής μας.

Διαχειριστής Πακέτων (Package Manager)

Ο διαχειριστής πακέτων (package manager) είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που έχει κάθε διανομή και του οποίου η λειτουργία είναι να (απ)εγκαθιστά προγράμματα στο σύστημά μας αλλά και να εξασφαλίζει ότι το σύστημά μας έχει πάντα τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε.

Εξαρτήσεις (dependencies)

Ίσως η πιο δύσκολη αλλά και η πιο σημαντική δουλειά που κάνει ο διαχειριστής πακέτων ονομάζεται «έλεγχος εξαρτήσεων» (dependency checking).

Πρακτικά, τα περισσότερα προγράμματα, για να τρέξουν, απαιτούν να υπάρχουν στον υπολογιστή άλλα προγράμματα και βιβλιοθήκες (program libraries). Αυτά τα απαιτούμενα προγράμματα, ονομάζονται «εξαρτήσεις» (dependencies) και η παρουσία τους στον υπολογιστή μας είναι απαραίτητη.

Ο διαχειριστής πακέτων αναλαμβάνει αυτόματα τη διαχείριση των εξαρτήσεων, ελέγχοντας και εγκαθιστώντας τις απαραίτητες εξαρτήσεις κάθε προγράμματος.

Πηγή: Wikipedia

Στην πράξη, το μόνο που απασχολεί έναν χρήστη Linux, είναι ποιο από όλα τα λογισμικά που υπάρχουν στο αποθετήριο τον βολεύει.

Είναι τόσο μεγάλο το πλήθος και η ποικιλία ώστε δυσκολεύεται ακόμη και κάποιος έμπειρος να επιλέξει. Ευτυχώς υπάρχουν σχόλια και αξιολογήσεις για να διευκολύνονται όσοι αναζητούν κάτι.

Συνοπτικά:

Από τη γραμμή εργασιών και από το μενού της έναρξης, επιλέγουμε το κουμπί "Διαχειριστής Λογισμικού" soft

start

και ανοίγει το παράθυρο του διαχειριστή λογισμικού.

soft

Όλο το λογισμικό είναι οργανωμένο σε κατηγορίες και επιτρέπει την αναζήτηση κάποιου συγκεκριμένου ονόματος.

Αυτός είναι ο συνηθέστερος τρόπος εγκατάστασης/απεγκατάστασης λογισμικού. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι βέβαια, αλλά θα παρουσιαστούν σε άλλο σημείο.

win
apple
linux
   
next