Με λίγα λόγια
Εξάσκηση
Περισσότερα...
Το ψηφιακό βιβλίο
Ερευνώ και ανακαλύπτω ΣΤ'
ΕΝΟΤΗΤΑ 10
ΦΕ5 - Πώς βλέπουμε

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

Τα μάτια μας λειτουργούν όπως περίπου και η φωτογραφική μηχανή:

Η οπή της φωτογραφικής μηχανής αντιστοιχεί με την κόρη του ματιού μας, ο φακός που διαθέτει μια φωτογραφική μηχανή αντιστοιχεί με τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού και το φωτογραφικό φιλμ με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Oι ακτίνες περνούν από την κόρη του ματιού, πέφτουν στον κρυσταλλοειδή φακό, ο οποίος μπορεί να αλλάζει σχήμα ώστε να εστιάζει καλύτερα το φως.

Σχηματίζεται αντεστραμμένο είδωλο στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μέσω του οπτικού νεύρου η πληροφορία πηγαίνει στον εγκέφαλο για επεξεργασία.

 


ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ

Οι πιο γνωστές παθήσεις του ματιού είναι η μυωπία και η πρεσβυωπία.

Στη μυωπία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν.

Για αυτόν το λόγο ο μύωπας δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά και κλείνει ελαφριά τα μάτια.

Για τη θεραπεία της προτείνονται αποκλίνοντες φακοί ή θεραπεία με λέιζερ.

Στην πρεσβυωπία υπάρχει δυσκολία να βλέπει κανείς καθαρά τα κοντινά αντικείμενα ενώ βλέπει καλά τα μακρινά.

Η δυσκολία αυτή είναι εντονότερη στο διάβασμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός. Οφείλεται στην αδυναμία του φακού να κάνει προσαρμογή και να εστιάσει κοντά, λόγω ηλικίας.

Για τη θεραπεία της προτείνονται συγκλίνοντες φακοί.

Άλλες παθήσεις είναι η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός, ο καταρράκτης κ.λ.π.


Κάντε μία δοκιμή για να δείτε πώς βλέπουν οι άνθρωποι με μυωπία ή πρεσβυωπία

 


ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Τα μάτια μας είναι πολύτιμα. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την καλή τους υγεία υιοθετώντας κάποιους απλούς βασικούς κανόνες:

- Το έντονο φως είναι επικίνδυνο. Προστατεύουμε τα μάτια μας τοποθετώντας μπροστά τους τα χέρια μας, όταν το φως είναι έντονο.

- Κατά την παραμονή μας στον ήλιο φοράμε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου, που προστατεύουν τα μάτια μας από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

- Φοράμε πάντα προστατευτικά γυαλιά, όταν εργαζόμαστε με ουσίες που μπορεί να πεταχτούν στα μάτια μας ή όταν κάνουμε εργασίες κατά τις οποίες μπορεί να μπουν στα μάτια μας θραύσματα.

- Τα μάτια μας κουράζονται, όταν εργαζόμαστε πολλές ώρες στον υπολογιστή, ιδιαίτερα όταν καθόμαστε πολύ κοντά στην οθόνη. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε τακτικά διαλείμματα και η απόστασή μας από την οθόνη να είναι τουλάχιστον 50 εκατοστά. Για τον ίδιο λόγο καθόμαστε μακριά από την οθόνη της τηλεόρασης.

- Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία των ματιών μας. Η βιταμίνη Α που παίρνουμε από τα καρότα, το άσπρο λάχανο, τις ντομάτες και το σπανάκι είναι πολύτιμη για τα μάτια μας.


ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΕΣ

Πολλές φορές όμως τα μάτια μας ξεγελιούνται από κάποιες εικόνες. Αυτές ονομάζονται οφθαλμαπάτες.

Αν προσέξετε την πιο κάτω εικόνα, δίνει την εντύπωση ότι κινείται.

.

>

ΜΙΑ...ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΡΑΣΗ

Ο γραπτός λόγος είναι βασικό μέσο επικοινωνίας. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν, χρησιμοποιούν την αφή τους για να διαβάσουν.

Τα γράμματα είναι ανάγλυφα σε συνδυασμούς από μικρές τελίτσες και γραμμές. Αυτού του είδου η γραφή, ονομάζεται Braille.

Ανάγλυφα σύμβολα και ειδικά σημάδια υπάρχουν και σε διάφορες συσκευές, όπως στο τηλέφωνο, στον αριθμό 5, στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή κ.α.

Ακόμη και στα χαρτονομίσματα υπάρχουν ειδικά σύμβολα γι’ αυτό το σκοπό.