Οι ομορφιές του Τυρού

O Τυρός είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στην περιοχή της Κυνουρίας στα ανατολικά του νομού  Αρκαδίας. Είναι κτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται από τη θάλασσα ως τα επιβλητικά βράχια του Γερόβραχου, στις πλαγιές του όρους Πάρνωνα. Καθημερινά τα σπίτια του και οι κάτοικοί του αντικρίζουν  τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.

Ο Τυρός συνδέεται με την τσακώνικη παράδοση, σημαντικό κομμάτι της οποίας είναι η ντόπια γλωσσολαλιά, τα τσακώνικα, τα οποία ομιλούνται μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοί του συνεχίζουν και μια άλλη παράδοση η οποία τους συνδέει στενά με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη.

Ο Τυρός ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή παραλιακή οδό 2 χ.λ.μ. αλλά και για τις καθαρές παραλίες που διαθέτει, οι οποίες προσελκύουν τους θερινούς μήνες  Έλληνες και Ευρωπαίους τουρίστες που προτιμούν την περιοχή για τις διακοπές τους.  Όλοι οι επισκέπτες του γνωρίζουν ότι η περιοχή προσφέρει μαγευτικές εικόνες απείρου φυσικού κάλλους !!!!!!

Tigani Beach     Tigani Sea       spilia erotevmenon       paralia tirou       Mili Tyros       skala Tyros

 

 

 

 

Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών

H δωρεά της οικίας και του κτήματος της οικογένειας Καποδίστρια από τη Μαρία Δεσύλλα ? Καποδίστρια, δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, του μικρότερου αδελφού του Ιωάννη Καποδίστρια και του μόνου που παντρεύτηκε, σύζυγος Σταματίου Δεσύλλα και πρώτη Ελληνίδα δήμαρχος των Κερκυραίων κατά την περίοδο 1956-1959, προς την Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, το 1979  αποτέλεσε μόνο την αρχή για τη δημιουργία ενός Μουσείου – Ιδρύματος αφιερωμένου στη μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Continue reading «Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών»

Όμηρος: Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του

ΌμηροςΣτην αρχαιότητα ο Όμηρος θεωρούνταν ο ποιητής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, των δύο επών που αποτελούν τα πρώτα κείμενα της Ιστορικής περιόδου της αρχαίας Ελλάδας και είναι γνωστά και ως «Ομηρικά Έπη». Για το πρόσωπό του υπάρχουν πολλές πληροφορίες, μυθοποιημένες όμως και συχνά αντιφατικές. Γι΄ αυτό και ένα βασικό ερώτημα συνδεδεμένο με το ομηρικό ζήτημα παραμένει: «Υπήρξε  ο Όμηρος ή είναι πρόσωπο πλαστό/φανταστικό;»

Continue reading «Όμηρος: Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του»