Ανακύκλωση

Η οικολογική συνείδηση είναι κάτι που θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά μέσα από την οικογένεια και το σχολείο όπως και να τηρούν τους κανόνες οι μεγαλύτεροι.

Έτσι θα μπορέσουμε όλοι να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για να χαρούμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας την ομορφιά της φύσης προστατεύοντας τον φυτικό και ζωικό πλούτο της θάλασσας.

Εκπαιδευτικό βίντεο για τη μόλυνση των θαλασσών του Γιώργου Σκούμα

Πώς φαίνεται από το νηπιαγωγείο η μελλοντική εξέλιξη του παιδιού

Αλλά μια νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει ότι όταν τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τους συνομηλίκους τους και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, τότε αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί η ενήλικη ζωή τους. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, τα παιδιά πρέπει να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην καλλιέργεια αυτών των δεξιοτήτων στο σχολείο και λιγότερο στην μελέτη για ένα ακόμη εικοσάρι στον έλεγχο. Όχι, δεν είναι ανοησίες. Το λέει η επιστήμη.

Το 1991 οι ερευνητές κατέγραψαν τις κοινωνικές δεξιότητες 800 παιδιών νηπιακής ηλικίας και δυο δεκαετίες αργότερα, βρήκαν αυτά τα παιδιά και μελέτησαν την ενήλικη ζωή τους για να δουν πως έχει εξελιχθεί.
Η καταγραφή των κοινωνικών δεξιοτήτων τους είχε γίνει από νηπιαγωγούς βάση μιας κλίμακας που ονομάστηκε Κλίμακα Κοινωνικής Ικανότητας. Σε αυτή υπήρχε ένα ερωτηματολόγιο που περιείχε ερωτήσεις όπως: «Το παιδί είναι καλό στην κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων». Ο νηπιαγωγός έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο «Καθόλου / Λίγο / Μέτρια / Καλά / Πολύ καλά».
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αυτές τις απαντήσεις για να δώσει σε κάθε παιδί μια «Βαθμολογία Κοινωνικής Ικανότητας», η οποία στη συνέχεια αποθηκεύτηκε σε κάποιο αρχείο για 19 ολόκληρα χρόνια μέχρι δηλαδή τα παιδιά να κλείσουν τα 25 τους χρόνια. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

  • Γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες καλλιεργούνται στο νηπιαγωγείο.
  • Στην εκπαίδευση δίνεται μεγαλύτερη βάση στις γνωστικές δεξιότητες.

Το Νηπιαγωγείο δεν είναι φύλαξη παιδιών!

Περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη μπορείτε να δείτε εδώ.