ΚΥΚΛΑΔΕΣ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ)

Ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Ένας σημαντικός κλάδος του παραδοσιακού πολιτισμού μας  που εξελίχθηκε από το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (1453) μέχρι και τον 19ο αι.

Ποιοι δημιούργησαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική : Λαϊκοί ανώνυμοι αρχιτέκτονες, Λαϊκοί ανώνυμοι τεχνίτες και μάστορες (συνεργεία) που ταξίδευαν στην Ελλάδα κάνοντας χειρωνακτική εργασία βασιζόμενοι στη συλλογική εμπειρία και στη γνώση που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά.

Βασικοί παράγοντες που επιδρούν στην αρχιτεκτονική ενός τόπου.

  Κλιματικές συνθήκες, μορφή του εδάφους, διαθέσιμα υλικά, ασχολίες των κατοίκων, τοπική οικονομία, διάρθρωση της εσωτερικής κοινωνικής ζωής.

Υλικά που χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή  αρχιτεκτονική.

Πέτρα, ξύλο και λιγότερο το σίδερο.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά περιλαμβάνει περιοχές, οικιστικά σύνολα και μεμονωμένα κτίρια. Κατάλογο των παραδοσιακών οικισμών, καθώς και ανάλυση των χαρακτηριστικών τους μπορούμε να βρούμε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ελληνική λαϊκή τέχνη

Τι είναι η λαϊκή τέχνη και που έχει τις ρίζες της.  

Η λαική τέχνη είναι η γνήσια, πηγαία δημιουργία  κάθε λαού, που εκφράζει την ιδιαίτερη νοοτροπία του, την ιδιοσυγκρασία, την ζωτικότητα και πνευματικότητά του, την καλλιτεχνική και κοινωνική συνείδησή του. Μέσα από αυτήν εκφράζουν τους καημούς, τους πόθους , τα πιστεύω τους. Τις ρίζες της πρέπει να ψάξουμε να τις βρούμε στα παμπάλαια χρόνια από τους πρωτόγονους ανθρώπους.   Διαβάστε περισσότερα «Ελληνική λαϊκή τέχνη»