Επίσκεψη σε κηροπλαστείο

Τι είναι το κερί;

 

kerithra

 

Το κερί είναι μια ουσία, που βγαίνει από αδένες, που έχει η μέλισσα στην κοιλιά της και χρειάζεται για να χτιστούν οι κηρήθρες, να διαμορφωθούν και να σκεπαστούν τα κελιά.

Φτιάχνεται σ? ένα ειδικό μέρος της κυψέλης όπου απαγορεύεται σε όλες τις μέλισσες να πλησιάσουν, ακόμα και στη βασίλισσα.

Οι εργάτριες που δουλεύουν για την παραγωγή του κεριού, είναι δυνατές και καλοταϊσμένες μέλισσες. Σέρνονται η μια πάνω στην άλλη σαν μπάλες και ζεσταίνονται όλο και περισσότερο. Το κερί τρέχει σαν ιδρώτας από τους κηρογόνους αδένες, που έχουν στην κοιλιά τους. Χρειάζεται τόσο μεγάλη δύναμη, που κάθε εργάτρια, από την κούραση, ζει μόνο λίγες ημέρες.

Αφού παραχθεί αρκετή ποσότητα κεριού, οι μέλισσες το μεταφέρουν σε διάφορα μέρη της κυψέλης όπου άλλες μέλισσες δείχνουν πώς να χτιστούν οι καινούργιες κηρήθρες.

Οι κηρήθρες κρέμονται μέσα στην κυψέλη και είναι βαριές. Ανάμεσα σε κάθε κηρήθρα, υπάρχει χώρος να δουλέψουν δυο μέλισσες πλάτη με πλάτη. Κάθε κηρήθρα έχει πολλά κελιά, τα οποία είναι πολύ λεπτά  αλλά και πολύ γερά.

Οι μελισσοκόμοι, για να βοηθήσουν  και να ελαφρύνουν το δύσκολο και θαυμαστό έργο των μελισσών και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη παραγωγή μελιού, τοποθετούν  έτοιμες κηρήθρες με σχηματισμένες εξάγωνες βάσεις, πάνω στις οποίες χτίζουν τα κελιά τους.

Πώς βγαίνει το κερί; 

Για να δούμε πώς βγαίνει το κερί από τις κηρήθρες, αλλά και πώς φτιάχνουν τα κεριά για την εκκλησία, επισκεφτήκαμε το εργαστήριο του κ. Αβράμη .

Τις παλιές κηρήθρες οι μελισσοκόμοι τις συγκεντρώνουν και τις πηγαίνουν στο εργαστήριο. Εκεί τις ρίχνουν σ? ένα μεγάλο καζάνι με νερό, το οποίο έχει 70ο Κελσίου.

Αφού λιώσουν οι κηρήθρες, από ένα σωλήνα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του καζανιού, γεμίζουν ένα τσουβάλι με το μείγμα αυτό (νερό, λιωμένο κερί και διάφορα άλλα σώματα) και το δένουν.

Το τσουβάλι στη συνέχεια το τοποθετούν στην πρέσα, όπου μια μεγάλη σιδερένια πλάκα κατεβαίνει αργά και το πιέζει με μεγάλη δύναμη. Τότε το κερί με το νερό βγαίνουν από τους πόρους του τσουβαλιού και συγκεντρώνονται σ? ένα άλλο καζάνι με διπλά τοιχώματα, όπου κυκλοφορεί ζεστό νερό στους  70ο Κελσίου, για να μην παγώσει το κερί. Επειδή το κερί είναι πιο ελαφρύ από το νερό, μένει στην επιφάνεια. Ύστερα το συγκεντρώνουν και το ρίχνουν σ? ένα άλλο δοχείο και το αφήνουν να κρυώσει.

Πώς γίνονται τα κεριά;

Παίρνουμε τις πλάκες του κεριού και τις βάζουμε σ? ένα καζάνι  με διπλά τοιχώματα, στα οποία κυκλοφορεί νερό στους 70ο Κελσίου , για να λιώσουν. Αφού λιώσουν, το κερί χύνεται σε ένα δεύτερο καζάνι με την  ίδια κατασκευή, για να μένει το κερί λιωμένο.

Ανάλογα με τα κεριά που θέλουμε να φτιάξουμε, παίρνουμε και τα ανάλογα τελάρα , τα τοποθετούμε σε μια μηχανή και τυλίγουμε το φυτίλι. Τα τελάρα αυτά στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη μηχανή βουτήγματος. Αυτή η μηχανή κατεβαίνει αργά, μέχρι να βουτηχτούν τα τελάρα μέσα στο καζάνι με το λιωμένο κερί. Μετά περιστρέφεται, για να έρθει το επόμενο τελάρο.
Το βούτηγμα το κάνουμε τόσες φορές, ανάλογα με το πάχος των κεριών που θέλουμε να κάνουμε.