Λουκούμια

 

Στις 31-3-2016 οι μαθητές της Α΄, Β΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τα "Λουκούμια Σκιαδαρέση".


31d

 

31e

 

31p

31g

 

WP_20160331_08_58_25_Pro--w


Η Πάτρα έχει μεγάλη παράδοση στα λουκούμια.

Είναι  ένα γλύκισμα το οποίο παράγεται από αγνά και φυσικά υλικά τα οποία τους δίνουν ξεχωριστή γεύση και άρωμα.

Από το 1850 στην περιοχή ανθούσαν εργαστήρια λουκου?ιών και το προϊόν κατακτά επάξια τη θέση τοπικής σπεσιαλιτέ.

Η Πάτρα γίνεται η πύλη του λουκου?ιού προς το ?υτικό Κόσ?ο, καθώς ένας Άγγλος περιηγητής του 19ου αιώνα, που περνά από την Πάτρα, το ?εταφέρει στην πατρίδα του και από εκεί σε όλο τον κόσ?ο.

 

  • Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής λουκουμιών ήταν των αδελφών Άγγελου και Χαράλαμπου Αγγελόπουλου το 1917 περίπου.

Η εταιρεία υπήρχε μέχρι τις αρχές του 1990, όταν κλείσανε  την επιχείρηση λόγω γήρατος , καθώς δεν υπήρχαν διάδοχοι και έτσι  ένας αιώνας  μακρά παράδοση έλαβε τέλος.

  • Διόμισι δεκαετίες δουλειάς  στο εργαστήριο ζαχαρωδών του Αγγελόπουλου,  και ο Κούλος ξεκινά!

  Το ξεκίνημα της Λουκουμοποιίας πραγματοποιείται από τον Βασίλειο Κούλου, το 1947.

Με τη συμβολή του γιου του Λεωνίδα και του αδελφού του Γιώργου το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην παραγωγή λουκουμιών, βανίλιας, καραμέλλας και γλυκών κουταλιού, κερδίζοντας την τοπική κοινωνία, με τις άκρως προσωπικές συνταγές τις οποίες εξ' αρχής χρησιμοποιεί ο Βασίλης Κούλος.

DSC04387

 

  •  Βασίλειος Μανούσος (1900-1986).

Αφού έμαθε την τέχνη του λουκουμιού, από  το 1925 πωλούσε ο ίδιος τα προϊόντα του σε τα καταστήματα ζαχαροπλαστικής της πόλης.

Η Λουκουμοποιία ξεκίνησε από μια μικρή αποθήκη.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο χώρο στην οδό Παντανάσσης, στο κέντρο της Πάτρας και τη δεκαετία του 1950  επεκτάθηκε με ένα νέο εργοστάσιο στην περιοχή  Αγυιά.

Η εταιρεία ονομάστηκε Β. Μανούσος & Υιοί και αργότερα η εταιρεία πήρε το διακριτικό τίτλο "Αχαϊκή". 

                                                               proionta-

  

  

  • Η εταιρία Σ.Γ Σκιαδαρέσης ξεκίνησε από ένα παραδοσιακό εργαστήριο λουκουμιών και ζαχαρωδών στην Πάτρα το 1946 από τον Σπυρίδωνα Σκιαδαρέση.

Το 1965 την οικογενειακή επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Γεράσιμος και την μετέτρεψε σε βιοτεχνία.

Η τρίτη γενιά στις μέρες μας, με 5 καταστήματα λιανικής πώλησης στην Αχαΐα, κατάστημα στην Άρτα, μεγάλο δίκτυο χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 10 χώρες, συνεχίζει την γλυκιά παράδοση του λουκουμιού στην πόλη μας.