Πρώτη μέρα  στο σχολείο...

 

42117_backpacks-children-first-day-school-546x444



Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια έντονη περίοδος στη ζωή κάθε οικογένειας και κυρίως στην περίπτωση που το παιδί πηγαίνει πρώτη

φορά στο σχολείο. Άλλωστε, το σχολείο αποτελεί μια περίοδο-ορόσημο, που οριοθετεί το πέρασμα από τη νηπιακή στην παιδική ηλικία.

Όπως κάθε μεταβατική φάση, ενέχει συναισθηματικές δυσκολίες που μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα με την καθοδήγηση του γονιού.

Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο κάθε χρόνο και τα μικρότερα, στην εποχή μας, έχουν ήδη την εμπειρία του παιδικού σταθμού ή της φύλαξης έξω από το σπίτι από κάποιο πρόσωπο που δεν είναι ο γονιός τους.

Τα παιδιά είτε φοβούνται είτε περιμένουν με λαχτάρα την έναρξη του σχολείου, ανάλογα με το τι θυμούνται από την περασμένη χρονιά ή ανάλογα με το τι έχουν ακούσει από αδέλφια, συγγενείς και φίλους. 


Πίσω στο σχολείο... με 10 απλά βήματα

1. Η σχέση σας με το παιδί σας έχει μεγάλη επιρροή στο πώς αισθάνεται. Επομένως, είναι σημαντικό να αντιληφθεί ότι, καταρχάς, δεν έχετε εσείς άγχος. Συχνά, και εντελώς ακούσια, οι γονείς μεταδίδουν την ένταση και την ανησυχία τους στο παιδί, και μάλιστα όχι εκφραστικά, αλλά με τη στάση τους. Αφιερώστε στο παιδί σας χρόνο -αυτό ισχύει και για τους δύο γονείς.

2. Μια νέα αρχή είναι πάντα γεμάτη υποσχέσεις. Αυτή είναι η εποχή που οι γονείς θέτουν όρους και όρια στα παιδιά τους, προγραμματίζουν εξωσχολικές εκδηλώσεις και φτιάχνουν το οικογενειακό τους πρόγραμμα. Μην το παρακάνετε! Επικεντρωθείτε στην έναρξη της χρονιάς και προχωρήστε στα υπόλοιπα κάπως πιο αργά, αφού το παιδί σας βρει το σχολικό του ρυθμό. Διατηρήστε μια ομαλή οικογενειακή ρουτίνα τις πρώτες ημέρες του σχολείου, με τακτές ώρες ύπνου και πρωινού

ξυπνήματος.

3. Δείξτε κατανόηση και βεβαιώστε το παιδί σας ότι όλα θα πάνε καλά. Ακούστε τις ανησυχίες του και μην τις υποβιβάζετε, είναι εντελώς αληθινές για το παιδί σας.

4. Μεταδώστε του ενθουσιασμό, κινήστε του την περιέργεια, δώστε του κίνητρα για να πάει στο σχολείο:

Κουβεντιάστε με το παιδί σας για τις πρώτες του ημέρες στο σχολείο και βοηθήστε το να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες. Χωρίς να υπερβάλετε, μιλήστε του για τους συμμαθητές του, την καινούργια δασκάλα, τα ωραία πράγματα που θα κάνει και θα μάθει? και πώς θα του χρησιμεύσουν σε πρακτικό επίπεδο, ότι θα μπορεί π.χ. να διαβάζει τα «γράμματα», τους υπότιτλους, στα παιδικά και τις ταινίες για να τα βλέπει μόνο του, χωρίς τη βοήθειά σας? πείτε του για τους καινούριους φίλους που θα γνωρίσει, για τα παιχνίδια που θα παίξει, μιλήστε με καλά λόγια για τη δασκάλα κλπ. και μην ξεχάσετε να αναφέρετε την αυλή και το διάλειμμα. Μεταδώστε του τον ενθουσιασμό σας και δώστε του παραδείγματα από ωραίες στιγμές της δικής σας σχολικής ζωής.

5. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το σχολείο είναι ένα όμορφο μέρος όπου μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα. Η δουλειά του παιδιού είναι να είναι μαθητής, όπως και η δική σας δουλειά είναι να πηγαίνετε στην εργασία σας.
 

6. Καθορίστε επίσης ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού-παιχνιδιού-μπάνιου-διαβάσματος παραμυθιού, ώστε να συνειδητοποιήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί. Τηρήστε πρώτοι -και με συνέπεια- τους χρονικούς περιορισμούς, ώστε να παροτρύνετε το μικρό σας να σας μιμηθεί.

7. Παίξτε μαζί το παιχνίδι του ρολογιού, για να μάθει να μην αργοπορεί. Πείτε του, π.χ.: «Για να δούμε αν προλαβαίνεις να πλύνεις τα δόντια σου και να ντυθείς πριν φτάσει ο μεγάλος δείκτης στο 9. Αν τα καταφέρεις, θα μπορέσεις να δεις στην τηλεόραση για 10΄ μια παιδική εκπομπή».

8. Δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα: μια ήσυχη και συγχρόνως χαρούμενη γωνιά μελέτης, με σωστό φωτισμό, ένα γραφείο στα μέτρα του, ένα ανατομικό κάθισμα, μια όμορφη μολυβοθήκη και 2-3 αγαπημένα του αντικείμενα που θα το βοηθήσουν να την οικειοποιηθεί.

9. Αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό και την -ολιγόωρη- ξεκούραση, να ξεκινάει τα μαθήματά του από τα πιο δύσκολα μέχρι τα πιο απλά, και να τα διαγράφει ένα ένα μέχρι να καταλήξει στα πιο ευχάριστα.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώνει μια-δυο εργασίες για να κάνει μια μικρή διακοπή.

10. Θυμίστε του άλλες καταστάσεις που φοβόταν και πώς το ξεπέρασε ?πόσο καλοί φίλοι είναι με το παιδάκι που ντρεπόταν στην αρχή να του μιλήσει στην παιδική χαρά, ή πόσο ανώδυνη αποδείχτηκε η εξέταση στο γιατρό που φοβόταν να πάει.


Μην παραμελήσετε την ανάγκη του για ελεύθερο χρόνο, παιχνίδι και ανέμελη φιλική συναναστροφή.

 

16283724-illustration-of-kids-playing-game-in-a-beautiful-nature



Όχι άλλα... δάκρυα

Συχνά το κλάμα είναι αναπόσπαστο μέρος της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ενδέχεται μάλιστα, να δείτε μερικά δάκρυα τη στιγμή που αφήνετε το παιδί στο σχολείο... Γι' αυτό, προσπαθήστε, όσο κι αν σας φαίνεται ακατόρθωτο, φιλήστε το παιδάκι σας καθησυχαστικά, διαβεβαιώστε το για την αγάπη σας και για το ότι θα επιστρέψετε να το πάρετε σύντομα.

Παραδόξως, μόλις φύγετε, θα στεγνώσουν και τα δάκρυά του.

Σε περίπτωση που το παιδί κλαίει γοερά και φωνάζει, μην παρατείνετε το μαρτύριο και των δυο σας: φύγετε αμέσως.

Η στάση του γονιού που κάθεται και προσπαθεί να καλμάρει το παιδί, χειροτερεύει την κατάσταση και εντείνει το πρόβλημα.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, όταν φεύγει ο γονιός, τα παιδιά ηρεμούν και ευχαριστιούνται το σχολείο.