ΕΠΕΤΕΙΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 
 

          18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 
 

Πέμπτη 24  Μαρτίου  2011

 
 
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ  24.3.2011
Θα το θυμάμαι πάντα !
Η 25η Μαρτίου είναι η απόφαση του έθνους , μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, να ελευθερωθεί . Είναι η ανάγκη του λαού για αυτοδιάθεση . Είναι τα χιλιάδες μικρά ή μεγάλα γεγονότα χαράς και λύπης . Τη χαρά διαδέχονταν το γλέντι , το τραγούδι , ο χορός . Η λύπη , ο πόνος , το μοιρολόι οδηγούσαν σε περισυλλογή και απόφαση .

 

 

 

  Ο πόνος  για τον άδικο  θάνατο  , του γιου  του Αυτοκράτορα  Ανδρόνικου  από τους Τούρκους  , έγινε  τραγούδι  , για να θυμίζει την ιστορία  του λαού  στις μετέπειτα  γενιές , να ξυπνάει μνήμες    και    να ενισχύει   τον  πόθο  για  λευτεριά .

 
Τα περισσότερα γεγονότα ο λαός τα κατέγραφε και μέσα από το δημοτικό τραγούδι απλώνονταν παντού σε τόπους και σε χρόνους .Η πράξη των Σαράντα παλικαριών του τραγουδιού , είτε πρόκειται για πραγματικό είτε για φανταστικό γεγονός , απελευθερωτικό ή άλλο σκοπό , φανέρωνε και ταυτόχρονα καλλιεργούσε το μεγάλο σκοπό.
 

 
  Αρκετά δημοτικά τραγούδια αναφέρονται σε γνωστούς και αγνώστους ήρωες . Ο Δελή Παπάς ήταν ένας απ’ αυτούς .

 

 
  Τα  πολλά  , ψηλά  και δύσβατα  βουνά  ευνόησαν   την ανάπτυξη  ένοπλων επαναστατικών  ομάδων . Κάτω από  δύσκολες  συνθήκες  οι   Κλέφτες     και οι Αρματολοί  οργάνωναν  την αντίσταση  ενάντια  στον   κατακτητή . Στις 12 Δεκεμβρίου του 1803 οι  Σουλιώτισσες  κυνηγημένες απ΄ τους Τούρκους πήραν την μεγάλη απόφαση να πέσουν με τα παιδιά τους στο γκρεμό του Ζαλόγγου και να σκοτωθούν παρά να σκλαβωθούν. Απόφαση που μας διδάσκει και θα μας διδάσκει για πάντα ότι η Ελληνική Ψυχή είναι γεννημένη για να ζει Ελεύθερη και πως σκλαβιά δεν της ταιριάζει.

   

 

  «Δε θα ξεχάσω ποτέ» !
25η Μαρτίου δεν ήταν μόνο στα 1821.
Ένας δάσκαλος , ιστορικός , το έκανε σύνθημα , δυο φοιτητές το ‘γραψαν σ’ ένα πανό και το κρέμασαν ψηλά, στο αέτωμα της βιβλιοθήκης και οι μικροί μαθητές του Δημοτικού το έγραψαν σε χαρτόνι και το κρέμασαν στο στήθος με καμάρι.

 

 

25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ

 
 

ΟΤΑΝ ΟΙ  ΛΑΟΙ ΖΗΤΟΥΝ

 
 

ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

 

 

       
       
   

Απρίλιος   2011

 
   ΠΙΣΩ  

ΑΡΧΙΚΗ