"Ο μέτοικος και η συμμετρία" θα μας ταξιδέψει από το Αντάπαζαρ της Μικρασίας, στην Ιταλία του μεσοπολέμου, στην Ισπανία του Εμφυλίου και, τέλος, στη Γαλλία της Κατοχής και της Αντίστασης. Ο κεντρικός του ήρωας θα γνωριστεί με σημαντικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα, όπως ο χαράκτης Έσερ και ο μαθηματικός Αλεξάντρ Γκρόθεντικ, με τους οποίους μοιράζεται το πάθος για τη συμμετρία, την οποία ο καθένας τους αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Θα γνωρίσει από κοντά και θα διαβάσει με κριτική ματιά το κίνημα των Μπουρμπακί, το σημαντικότερο ίσως μαθηματικό ρεύμα του καιρού μας, και σίγουρα αυτό που άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση. Θα χρησιμοποιήσει τον μαθηματικό ορθολογισμό ως εργαλείο ανάλυσης ιστορικών γεγονότων, πολιτιστικών ρευμάτων, αλλά και φαινομένων της καθημερινότητας.
Στο νέο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη, οι μυθοπλαστικοί χαρακτήρες και τα ιστορικά πρόσωπα συναντιούνται και αλληλεπιδρούν, χτίζοντας μια ιστορία που θα μπορούσε να διαβαστεί και ως ένα χρονικό του εικοστού αιώνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Είναι η συμμετρία κατανοητή με τον ίδιο τρόπο από όλους τους ανθρώπους ή, έστω, από όσους μελετούν τα μαθηματικά. Πάντως, ο χαράκτης Έσερ και ο μαθηματικός Αλεξάντρ Γκρόθεντικ, που έχουν ακριβώς την ίδια φροντίδα για τη συμμετρία με τον κεντρικό ήρωα του νέου μαθηματικού μυθιστορήματος του συγγραφέα, καταλαβαίνουν διαφορετικά ο ένας απ' τον άλλο τη συμμετρία. Ο ωραιότερος τρόπος να την καταλάβεις, φυσικά, είναι να την πάρεις σαν παιχνίδι. Τότε, ας πούμε, ανάλογα με τα αποτυπώματα που αφήνουν οι φτέρνες των ποδιών σου, επινοείς εφτά τρόπους να αφήνεις πατημασιές στην άμμο: κουτσό, περπατητό, φτέρνα με φτέρνα, κουτσό και γυριστό, πηδηχτό, πηδηχτό και γυριστό. Συνήθως, όμως, ο μαθηματικός ορθολογισμός δεν χρησιμοποιείται χάριν παιδιάς, αλλά για πολύ σοβαρότερους λόγους. Ένας απ' αυτούς θα μπορούσε να είναι η ανάλυση των ιστορικών γεγονότων που μας καθόρισαν - τα σημαντικότερα από τα οποία έχουν αφετηρία τον 20ό αιώνα..." (Ηλίας Κανέλλης, The Books' Journal #26, Δεκέμβριος 2012)