Στο βιβλίο παρουσιάζονται τρεις διαφορετικές στάσεις ζωής απέναντι στη φύση:

Μπορεί να στέκεσαι άβουλα απέναντι της αδιαφορώντας για όσα συμβαίνουν γύρω σου, και για τις συνέπειες τους στο περιβάλλον, αυτό που κληρονομεί κάθε επόμενη γενιά από την προκάτοχό της. Αδιαφορείς ακόμη και τις συνέπειες στην ίδια σου την ύπαρξη. Είσαι μέρος του κατεστημένου.

Ίσως εναντιώνεσαι σ' αυτήν, την πολεμάς, την βλέπεις όχι σαν οικοδεσπότης αλλά σαν κατακτητής, και προσπαθείς να την εκμεταλλευτείς, τη βιάζεις και τη μετράς σε δολάρια, λες και είναι ξένη και δεν είναι αυτή που σε κρατάει αυτή μέσα στην αγκαλιά της.

Τέλος μπορεί να στέκεσαι τίμια και με σεβασμό απέναντί της, να συνεργάζεσαι μ' αυτήν, να την παρατηρείς και να μαθαίνεις από αυτήν και τότε αυτή σε αγκαλιάζει και ξετυλίγει μπροστά σου χίλια μυστικά, τόσο προφανή αλλά και τόσο καλά κρυμμένα από τα μάτια των αδαών.

Και οι τρεις αυτές στάσεις αντιπροσωπεύονται στο μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα με πολύ αμεσότητα και χωρίς περιττούς ευπρεπισμούς. Την πρώτη περίπτωση αντιπροσωπεύει ο Δήμαρχος του Ελ Ιδίλιο ο οποίος τελικά γελοιοποιείται. Στην δεύτερη περίπτωση ανήκουν οι τυχοδιώκτες και αγνώμονες "γκρίνγκος" και ο δυτικός τρόπος σκέψης που αυτοί εκπροσωπούν. Τελικά πληρώνουν με τη ζωή τους την αγνωμοσύνη τους αυτή. Στην τρίτη περίπτωση ανήκει ο Αντόνιο Χοσέ Μπολιβάρ, ένας απόμαχος της ζωής αλλά γεμάτος εμπειρία άνθρωπος. Την εμπειρία του αυτή οφείλει στο γεγονός ότι έζησε από κοντά τους Σουάρ, μια φυλή ιθαγενών της ζούγκλας του Αμαζονίου, και μυήθηκε στη σοφία της φύσης. Στη στάση του διακρίνεται η σύνεση στη διαχείριση των φυσικών αγαθών, η ευθύτητα και η τιμιότητα με την οποία αντιμετωπίζει κάθε τι στη φύση, ακόμη και τον πιο θανάσιμο εχθρό.

Το μήνυμα πιστεύω που θέλει να δώσει ο συγγραφέας είναι αυτό της διαρκούς της εγρήγορσης και της ευαισθητοποίησης στα θέματα του περιβάλλοντος. Γράφει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο του μυθιστορήματός του:


" Όταν νομίζεις ότι σου' χουν έρθει όλα εύκολα κι έχεις την κατάσταση στο χέρι, πά' να πει ότι ο οσελότος σε κοιτάει στο σβέρκο", λένε οι Σουάρ και έχουν δίκιο.


Ο υπεύθυνος του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Σιταρίδης Ιωάννης

Περιβαλλοντική Ομάδα 2001 | Η Περιβαλλοντική μας Ομάδα. | Τι λέμε ανακύκλωση; | Τι είναι ρύπανση; | Η ρύπανση του περιβάλλοντος | Το πρόβλημα των σκουπιδιών | Να τι μπορείς να κάνεις εσύ! | Ανακύκλωση χαρτιού στη πράξη | Εξορμήσεις | Αξιόλογα Links

"Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης"

"Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης" του Λουίς Σεπούλβεδα.

Υπεύθυνος καθηγητής : Ιωάννης Σιταρίδης

" Όταν νομίζεις ότι σου' χουν έρθει όλα εύκολα κι έχεις την κατάσταση στο χέρι, πά' να πει ότι ο οσελότος σε κοιτάει στο σβέρκο", λένε οι Σουάρ και έχουν δίκιο.