Αρχαιοελληνική γλυπτική

Η εξέλιξη της αρχαιοελληνικής γλυπτικής …

Η κλασική περίοδος του Αρχαίου Κόσμου

Η κλασική περίοδος εκτείνεται από το τέλος των περσικών πολέμων (480 π.Χ.) μέχρι τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.), δηλαδή, διαρκεί περίπου ενάμιση αιώνα.

Ο χαρακτηρισμός ‘Κλασική’ αποδίδεται στην εποχή αυτή διότι…

α.     οι συντελεστές και τα επιτεύγματά της θεωρούνται ανώτερα από κάθε προηγούμενο

β.     τα δημιουργήματά της άσκησαν δημιουργική επίδραση σε μεταγενέστερες εποχές

γ.      διαμορφώθηκαν οι αξίες που θεμελίωσαν τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό

Χαρακτηριστικά της περιόδου:     (κατά χρονολογική σειρά)

α.     Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νίκης των Ελλήνων στους Περσικούς πολέμους (αυτοπεποίθηση, ψυχική ευφορία, αίσθηση αυτάρκειας και υπεροχής έναντι των ‘βαρβάρων’) λειτούργησαν ως κίνητρο για μεγάλα επιτεύγματα.

β.     Ηγεμονία της Αθήνας και αντιπαράθεσή της με τη Σπάρτη => διαίρεση του ελληνικού κόσμου σε δύο μεγάλους συνασπισμούς και εμφύλια σύρραξη τριάντα περίπου χρόνων (Πελοποννησιακός πόλεμος)

γ.      Παρέμβαση των Περσών στα ελληνικά πράγματα με παροχή χρημάτων ή στρατιωτικής βοήθειας (α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.)

δ.      Ιδέα της πανελλήνιας ένωσης => Ελληνισμός της Μακεδονίας, προεργασία από τον Φίλιππο Β΄ και ολοκλήρωση από τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

 

Κεφάλαιο 1: Ξεκινώντας με την Απορία

Για συζήτηση στην τάξη…

Οι Padaung, ή αλλιώς Kayan Lahwi, είναι μια εθνική μειονότητα που κατοικεί στη Μπούρμα, στη νοτιοανατολική Ασία. Οι γυναίκες από την ηλικία των 5 ετών ξεκινούν να φορούν δαχτυλίδια στο λαιμό, τα οποία σταδιακά αντικαθιστούν με μεγαλύτερα και καταλήγουν να έχουν ιδιαίτερα μακρύ λαιμό. Αυτές οι ‘γυναίκες-καμηλοπαρδάλεις’ θεωρούνται ιδιαίτερα όμορφες στην κοινότητά τους. Μάλιστα, όσο πιο μακρύς είναι ο λαιμός τόσο πιο όμορφες είναι…

 

Γυναίκες με ‘πιατάκι’ στο χείλος σε κοινότητες της Αφρικής και του Αμαζονίου. Ένα έθιμο που κρατάει από το 8.700 π.Χ. Όσο πιο μεγάλο το πιάτο τόσο πιο μεγάλη η προίκα που θα δώσει ο άνδρας για την κοπέλα…

Υπάρχουν πολλές απόψεις για το ωραίο.

Τι θεωρείτε εσείς ωραίο; Πώς ορίζετε την έννοια της ‘ομορφιάς’;