Με έμπνευση από τη Μυθολογία

Πίνακας: Οι εποχές στο νηπιαγωγείο

Στην αρχή της  κάθε σχολικής χρονιάς φτιάχνουμε με τα παιδιά ένα πίνακα εποχών.

Τα παλαμοδεντράκια απο μικρά χεράκια μου  αρέσουν πολύ!

 

Ηρακλής

 

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ

Ο Ηρακλής σε παιδική ηλικία Ο Ηρακλής ήταν ο πιο μεγάλος ήρωας των αρχαίων  Ελλήνων και θεωρούνταν ημίθεος. Γεννήθηκε στη Θήβα από τον Αμφιτρίωνα και την Αλκμήνη. Η Ήρα όμως ήθελε να τον σκοτώσει μόλις γεννήθηκε, γιατί υποψιαζόταν πως ήταν κρυφό παιδί του άντρα της Δία. Γι’ αυτό έστειλε δυο μεγάλα φί δια την ώρα που κοιμόταν ο Ηρακλής στην κούνια του.Όμως ο μικρός Ηρακλής τα άρπαξε από το λαιμό και με τα δυνατά χεράκια του τα έπνιξε, δείχνοντας έτσι ότι θα γινόταν ένας μεγάλος ήρωας. Αντίθετα με την Ήρα, η Αθηνά αγαπούσε τον Ηρακλή και τον προστάτευε. Κι ο Δίας, μια μέρα που κοιμόταν η Ήρα, έβαλε το μικρό Ηρακλή κρυ φά στην αγκαλιά της, για να βυζάξει λίγο γάλα από το δικό της και να γίνει έτσι αθάνατος. Αργότερα ο νεαρός Ηρακλής μορφώθηκε κοντά σε ονομαστούς δασκάλους κι έμαθε αστρονομία, ιατρική, τόξο, άρμα, ιππασία κ.ά. Έτσι έγινε ένα γενναίο και δυνατό παλικάρι.

 

Ο Ηρακλής μπροστά στην Αρετή και την Κακία

Όταν ο Ηρακλής έγινε παλικάρι, κάθισε μια μέρα σ’ ένα έρημο σταυροδρόμι για να σκεφτεί το μέλλον του. Ξαφνικά παρουσιάστηκαν μπροστά του δύο γυναίκες. Διαβάστε περισσότερα «Ηρακλής»

Ο μύθος της Ευρώπης

Ψηφιδωτό

Ως Αρπαγή της Ευρώπης φέρεται επίσης ψηφιδωτό μωσαϊκό δάπεδο το οποίο αναπαριστά το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο. Το μωσαϊκό αυτό χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Σήμερα φυλάσσεται σε πολύ καλή κατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό απεικονίζεται και στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρ

Αρπαγή της Ευρώπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αρπαγή της Ευρώπης, πίνακας του Τιτσιάνο

Σύμφωνα με τον μύθο των Ελλήνων, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης.

Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια,για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο – Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο μεταμφιεσμένος ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

https://www.youtube.com/watch?v=O0FiR6ewGiE

Διαβάστε περισσότερα «Ο μύθος της Ευρώπης»