Εκπαιδευτικά ιστολόγια

Τα ιστολόγια στην εκπαίδευση
 
Το ιστολόγιο είναι μια μορφή διαδικτυακής δημοσίευσης, που γρήγορα έγινε ιδιαίτερα αγαπητή ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πολλοί εκπαιδευτικοί είδαν τις δυνατότητες που προσφέρουν για μια αλληλεπιδραστική μαθησιακή διαδικασία, μέσα από τη χρήση των ΝΤ. Έτσι, σήμερα πολλά ιστολόγια έχουν βραβευτεί ως καινοτόμες προσεγγίσεις του μαθησιακού αγαθού. Στην Ελβετία, από το 2007, δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές οδηγίες, σχετικά με την παιδαγωγική αξιοποίηση των ιστολογίων στην εκπαίδευση. Το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν, κυρίως, στους κανόνες χρήσης και στην ασφάλεια των παιδιών που «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο. Σε πολλούς δικτυακούς τόπους άρχισαν να δημοσιεύονται καλές πρακτικές και το ιστολόγιο έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα εκπαιδευτικά εργαλεία.
 
Τα ιστολόγια ως συνεργατικά εργαλεία στην εκπαίδευση

Τα ιστολόγια είναι συνεργατικά εργαλεία που επιτρέπουν την επικοινωνία και τον συντονισμό εργασιών με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Τα ιστολόγια εμπλέκουν τους χρήστες στη μαθησιακή διαδικασία, υπηρετώντας βασικές εκπαιδευτικές λειτουργίες:
 
- Τα ιστολόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια εκπαιδευτική πύλη, που ενισχύει τη συνεργατική μάθηση. Είναι εύκολα στην κατασκευή και στην ανανέωση του περιεχομένου τους, είναι εύχρηστα για τη διανομή εκπαιδευτικού υλικού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πίνακες ανακοινώσεων και ως χώρος ερωτο-αποκρίσεων. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για online διδασκαλία που δίνει την ευκαιρία για άμεση ανατροφοδότηση.

- Οι μαθητές μπορούν να συνεργαστούν για την έρευνα και τη δημοσίευση, για την ανταλλαγή ιδεών αλλά και για την καταχώρηση υποδείξεων ή σκέψεων.

- Οι μαθητές μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την πληροφορία, με τους συμμαθητές τους και με τον εκπαιδευτικό, ανταποκρινόμενοι ανατροφοδοτικά στο μαθησιακό ερέθισμα. Ουσιαστικά συναντούν την πληροφορία και τους συμμαθητές τους "έξω από την τάξη" και έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τον δικό τους τρόπο.

- Τα ιστολόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως "φάκελος του μαθητή", όπου όλες οι εργασίες μπορούν να παρουσιαστούν να οργανωθούν και να φυλαχτούν.

Ιστολόγια  του  Πανελληνίου  Σχολικού  Δικτύου

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο σας παρέχει τη δυνατότητα να φτιάξετε το δικό σας ιστολόγιο δωρεάν. Μπορείτε να δείτε τα ιστολόγια που έχουν φτιάξει και άλλοι έλληνες εκπαιδευτικοί και να πάρετε ιδέες...

 

Για να φτιάξετε, όμως, το δικό σας ιστολόγιο  δεν αρκεί η σωστή επιλογή κάποιας υπηρεσίας. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα που σας προτείνουμε στη συνέχεια....