Κάντε επιλογές...

Κάντε επιλογές…

 
Επιλέξτε τον πάροχο του ιστολογίου σας. Με βάση τη χρήση που έχετε αποφασίσει για το ιστολόγιό σας, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο εργαλείο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Στην επόμενη ενότητα, η ομαδική δραστηριότητα καλύπτει αυτό ακριβώς το πεδίο. Εκεί θα πρέπει να συγκρίνετε τις παροχές και να επιλέξετε το καταλληλότερο εργαλείο, τεκμηριώνοντας την άποψή σας.

 

 

Επιλέξτε τη δική σας κοινότητα

Εφόσον έχετε ήδη αποφασίσει ποιο εργαλείο θα χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία των ιστολογίων σας, χρησιμοποιείστε τη δυνατότητα που σας δίνουν όλα τα ιστολόγια για να αποφασίσετε ποιοι θα επισκέπτονται το ιστολόγιό σας. Τα περισσότερα εργαλεία σας δίνουν ένα πλήθος επιλογών. Δαπανήστε λίγο χρόνο σε αυτό, γιατί είναι περισσότερο σημαντικό απ’ ότι φαντάζεστε.

Θα σας πω ένα παράδειγμα από την προσωπική μου εμπειρία. Κάποτε δέχτηκα λεκτικές επιθέσεις από κάποιον κακόβουλο χρήστη του Διαδικτύου, που διάβαζε τις αναρτήσεις μου. Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Θα πρέπει, λοιπόν, να σκεφτείτε σοβαρά, ποιοι θέλετε να διαβάζουν το ιστολόγιό σας και θα πρέπει να πείτε στους μαθητές σας να μη δημοσιεύουν ποτέ προσωπικά τους στοιχεία.

Επιλέξτε:

1. Ποιοι θα είναι οι αναγνώστες. Αν θέλετε να «κλείσετε» το ιστολόγιό σας, ώστε να το διαβάζουν μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες. Αν το ιστολόγιό σας απευθύνετε μόνο σε συγκεκριμένους αναγνώστες, τότε δημιουργήστε ένα password και δώστε το σε αυτούς. Καλό είναι να αλλάζετε, περιοδικά, το password, ιδιαίτερα αν δημοσιεύετε υλικό που δεν πρέπει να εκτεθεί δημόσια, όπως είναι οι φωτογραφίες των μαθητών σας.

2. Ποιοι μπορούν να κάνουν σχόλια στις αναρτήσεις σας. Ακόμη και αν θέλετε να έχετε ένα ιστολόγιο που να είναι ορατό σε κάθε επισκέπτη, προσέξτε σε ποιους θα δώσετε δικαιώματα να σχολιάζουν τις αναρτήσεις σας. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε να τις διαβάζετε πριν και, εφόσον δώσετε άδεια, να δημοσιεύονται. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνουν απρεπή σχόλια σε αναρτήσεις ενός σχολικού ιστολογίου.

3. Ποιοι θα είναι οι χρήστες. Αν δικαίωμα δημοσίευσης έχουν οι μαθητές σας, τότε καλό είναι να φτιάξετε μια λίστα με όσους έχουν το δικαίωμα δημοσίευσης. Τα παιδιά συνήθως, χρησιμοποιούν ψευδώνυμα. Φροντίστε να ξέρετε ποιο όνομα αντιστοιχεί σε ποιον χρήστη.