προηγούμενη επόμενη

Αρχαία ελληνική μυθολογία

ΗΡΑΚΛΗΣ

Εκστρατεία στην Τροία. «Συμμετοχή» στην Αργοναυτική εκστρατεία

Ο Ηρακλής με τους Αργοναύτες. Biagio d'Antonio (Φλωρεντία, ca. 1472-1516) και Jacopo del Sellaio.



 

1 2 3

Την εκστρατεία εναντίον της Τροίας λένε ότι την έκανε ο Ηρακλής μαζί με τους Αργοναύτες εναντίον των Κόλχων για το χρυσόμαλλα δέρας και ότι όταν πάτησαν στην Τρωάδα ο Ηρακλής ζήτησε τα άλογα και την Ησιόνη από τους Τρώες· ή ότι την έκανε μόνος του με έξι πλοία για τα άλογα του Διομήδη και κατέλαβε την Τροία· ή ότι η πολιορκία της Τροίας έγινε κατά την επιστροφή του Ηρακλή από τον Εύξεινο πόντο, όπου πολέμησε τις Αμαζόνες ζητώντας να πάρει τη ζώνη της βασίλισσάς τους Ιππολύτης· ή αφού ολοκλήρωσε τη δουλική του υπηρεσία στην Ομφάλη.

Ο Όμηρος γνωρίζει αυτή την εκστρατεία, την αναφέρει ο γιος του Ηρακλή Τληπόλεμος, όταν απευθύνεται στον Σαρπηδόνα, και μιλά για τα έξι πλοία του πατέρα του:

Ψεύδοντ’ αν λέγουν που ’σαι υιός του αιγιδοφόρου Δία
κι είσαι πολύ κατώτερος εκείνων των ηρώων
οπού στες πρώτες γενεές έχει γεννήσει ο Δίας,
ως ήταν ο πατέρας μου, ως λέγουν, ο Ηρακλέας
λεοντόψυχος, ατρόμητος, που ότ’ ήλθε εδώ να λάβει
τους ίππους του Λαομέδοντος, μ’ έξι καράβια μόνα
και μ’ ολιγότερον στρατόν, την πόλιν της Ιλίου
επόρθησε και από λαόν ορφάνωσε τους δρόμους·

(Όμ., Ιλ. Ε 635-42, μετ. Ι. Πολυλάς)

Ο Απολλόδωρος πάλι παραδίδει ότι η άλωση της Τροίας, και άλλα γεγονότα, έγιναν μετά τη δουλική του υπηρεσία στην Ομφάλη.

Μέσα στη σύγχυση των πληροφοριών διαφαίνεται ότι η εκστρατεία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις: στην πρώτη ο Ηρακλής γλύτωσε την Ησιόνη από το κήτος και την Τρωάδα από την καταστροφική δράση του τέρατος· η δεύτερη έγινε γιατί ο Λαομέδοντας δεν του έδωσε την υπεσχημένη αμοιβή. Πάντως, οι μυθογράφοι την τοποθετούν πρώτη ανάμεσα στις μεγάλες εκστρατείες που ανέλαβε ο Ηρακλής. [Εικ. 1 2 3 ] (Βλ. Τροία, Το κήτος και η Ησιόνη και Τροία, δεύτερη φάση)