Ο Γεώργιος Χορτάτσης, που τόσο γλαφυρά καυτηρίασε με τους παραπάνω στίχους του το πώς η φιλαργυρία και η εξουσιομανία χωρίζουν τους ανθρώπους, ήταν φημισμένος ποιητής της Κρητικής λογοτεχνίας.
Ο συγγραφέας ήταν πολύ γνωστός στην εποχή του, τώρα όμως δε γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτόν. Με τα στοιχεία που διαθέτει η έρευνα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι πρέπει να έζησε από τα μέσα του 16ου έως και τις αρχές του επόμενου αιώνα. Ήταν από το Ρέθυμνο και φαίνεται ότι διατηρούσε επαφές με Βενετούς ευγενείς. Διέθετε ευρεία μόρφωση και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να είχε σπουδάσει στην Ιταλία. Παρακολουθούσε το σύγχρονο με αυτόν ιταλικό θέατρο, γνώριζε τους κλασικούς Λατίνους συγγραφείς και συμμετείχε πιθανόν σε κάποια από τις Ακαδημίες που είχαν ιδρυθεί στις μεγάλες κρητικές πόλεις και πρωταγωνιστούσαν στην πνευματική ζωή.
Διακρίθηκε για τρία του έργα: την «Πανώρια», ποιμενικό δράμα, την κωμωδία «Κατζούρμπος», και την τραγωδία «Ερωφίλη». Το ποιητικό ύφος του διακρίνεται για την επιμελημένη στιχουργική, την περίπλοκη γλώσσα, τις μακροσκελείς προτάσεις, τους συχνούς διασκελισμούς και τα υπερβατά σχήματα.
Το αριστούργημά του, η «Ερωφίλη», είναι σαφώς η πιο διάσημη, η πιο συχνά δημοσιευμένη -ως λαϊκό ανάγνωσμα στη Βενετία- και η πιο πολυπαιγμένη τραγωδία του κρητικού θεάτρου. Έχει επίσης τη μεγαλύτερη απήχηση, από τα έργα του κρητικού θεάτρου, στη λογοτεχνία και τον λαϊκό πολιτισμό. Η απήχηση αυτή είναι αισθητή και στο άλλο σημαντικό έργο της κρητικής λογοτεχνίας, τον «Ερωτόκριτο» του Β. Κορνάρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάνος Χατζιδάκις έχει μελοποιήσει στίχους από την «Ερωφίλη» στον δίσκο του O Μεγάλος Ερωτικός.
Πηγές: Σχολικό βιβλίο Α΄ Λυκείου, Ψηφίδες, georgakas.lit.auth.gr, Βικιπαίδεια
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ
Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:
Εργογραφία
Ερωφίλη
Η ελευθερωμένη Ιερουσαλήμ
Κατζούρμπος
Πανώρια
Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ