«Μου χάρισε μια λιγοστή
ζωή˙ όση αναπνέει
στα κοιμισμένα χρώματα,
στʼ αναπαυμένα δέντρα.
Μια ζωή στην ένταση του ονείρου»
Ο Λουκάς Κούσουλας γεννήθηκε στη Σουβάλα (Πολύδροσο) του Παρνασσού. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία ξεκίνησε το 1954 με τη δημοσίευση ποιημάτων του στο περιοδικό Νέα Πορεία της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δε δημοσίευσε μόνο ποιητικές συλλογές, αλλά και πεζογραφήματα, δοκίμια λογοτεχνικής κριτικής και μεταφράσεις αρχαίων συγγραφέων. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Το Βήμα και Η Καθημερινή, καθώς και με λογοτεχνικά περιοδικά, όπως η Νέα Εστία.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Βαθιά καλλιεργημένος και ευφυής, ο Λουκάς Κούσουλας εμφανίστηκε στον χώρο της ποίησης τη δεκαετία του 1950 και από τότε ποτέ δεν έπαψε να παρεμβαίνει με τον παιγνιώδη και αντισυμβατικό του λόγο και με δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα, στη σύγχρονη λογοτεχνική ζωή του τόπου. Μακριά πάντα από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά βαθιά βυθισμένος στις λογοτεχνικές αναζητήσεις, δίδαξε κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη γλώσσα αλλά και την ανατροπή της σε μαθητές και φιλολόγους (μεταξύ άλλων και ως καθηγητής στην επιμόρφωση φιλολόγων). “Εγώ ό,τι έμαθα και ό,τι γράφω το έμαθα διαβάζοντας συναδέλφους λογοτέχνες”, όπως δήλωνε ο ίδιος, μην παραλείποντας να τονίζει πόσο σημαντική είναι η αίσθηση του χιούμορ στη φιλολογία, αλλά και στην αντίληψη της ζωής, εν γένει.»
Πηγές: Ε.ΚΕ.ΒΙ., poiein.gr, Βικιπαίδεια, tovima.gr
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ
Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:
Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Πολύδροσο (Σουβάλα) της Παρνασσίδας. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγητής και σχολικός Σύμβουλος στη Μέση Εκπαίδευση. Ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση και το φιλολογικό δοκίμιο. Έργα του: Ποίηση: Σχηματο-ποίηση (1962), Σχηματοποίηση Β' (1964), Σχηματο-ποίηση Γ' (1965), Ανάβαση στη Φτερόλακκα και αλλού (1975), Παραλλαγές σε ξένα θέματα (1977), Νέα ποιήματα (1996). Πεζά: Το Βουνό (1982), Για τα μαύρα μάτια (1994). Δοκίμια: Μετά τα φιλολογικά (1983), Η άλλη όψη (1990), Ανθρώπους και κτήνη (1993). Μεταφράσεις: Πλάτωνος, Ίων, Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι (Α'Β'Γ'Δ'.).
Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου
Ο Λουκάς Κούσουλας γεννήθηκε στη Σουβάλα (Πολύδροσο) του Παρνασσού το 1929. Υπηρέτησε στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Παρουσιάστηκε στα γράμματα το 1955 με ποιήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης "Νέα πορεία". Έχει δημοσιεύσει: οχτώ ποιητικές συλλογές (δύο συγκεντρωτικές εκδόσεις, "Σχηματοποίηση", Καστανιώτης 1984 και "Τα ποιήματα", Δόμος 2003)· τα πεζογραφήματα "Το βουνό", Εστία 2003 και "Τα μαύρα μάτια", Νεφέλη 1994· τα δοκίμια λογοτεχνικής κριτικής "Μετά τα φιλολογικά", Καστανιώτης 1983, "Η άλλη όψη", Λωτός 1990, "Ανθρώπους και κτήνη...", Νεφέλη 1993, "Ιστορίες ποιημάτων κι ένα γράμμα", Γνώση 1996, "Φιλοσοφώτερον και σπουδαιότερον", Δόμος 1992, "Ο Μακρυγιάννης και το σκάνταλο", Νεφέλη 2005· μεταφράσεις αρχαίων συγγραφέων, Πλάτωνος, "Ίων", Καστανιώτης 1993, Πλουτάρχου "Βίοι παράλληλοι", τ. Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Νεφέλη 1994-1996, Πλουτάρχου "Βίοι παράλληλοι", Πατάκης 1999, Πλάτωνος "Αλκιβιάδης" Α΄ και Β΄, Πόλις 2001.
Συνεργάστηκε στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Η Καθημερινή" καθώς και στα περιοδικά "Νέα Εστία", "Η Λέξη", "Το Δέντρο", "Πλανόδιον", κ.ά.
Έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαΐου 2019, σε ηλικία 90 ετών.
Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ
Εργογραφία
Ανθρώπους και κτήνη, Νεφέλη
Για τα μαύρα μάτια, Νεφέλη
Εν παραβολαίς, Τυπωθήτω
Ενθύμιον, Γαβριηλίδης
Θουκυδίδης Αθηναίος και αμερικάνος ποιητής, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Και μόνος και μετά πολλών ή όπως όπως..., Γαβριηλίδης
Μετά τα φιλολογικά, Εκδόσεις Καστανιώτη
Μετά τα φιλολογικά, Νεφέλη
Νέα ποιήματα, Δόμος
Ο Μακρυγιάννης και το σκάνταλο, Νεφέλη
Τα ποιήματα, Δόμος
Το βουνό, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Το πουκάμισο το θαλασσί, Διάμετρος
Το φεγγάρι του Υμηττού και άλλα ποιήματα, Γαβριηλίδης
Φιλοσοφώτερον και σπουδαιότερον, Δόμος