ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, Α', 4η ενότητα

«Με υψηλή χοληστερίνη ένα στα τρία παιδιά» doc


 

Ένα στα τρία Ελληνόπουλα κάτω των 10 ετών έχει υψηλή χοληστερίνη όπως έδειξαν επιδημιολογικές μελέτες. Χρειάζεται προσοχή, γιατί τα παιδιά αυτά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να παρουσιάσουν μεγαλώνοντας σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου σε νεαρή ηλικία.

Η προδιάθεση να παρουσιάσουν αυξημένη χοληστερόλη κληρονομείται συνήθως από τους γονείς, εκτός εάν επιδράσουν και άλλοι επίκτητοι παράγοντες όπως η κακή διατροφή. Το παραπάνω θέμα πρόκειται να συζητηθεί μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του 6ου Ενημερωτικού Σεμιναρίου Παιδιατρικής που διοργανώνει το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Ε. Καρπάθιος, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται επίσης σημαντικά η συχνότητα της υπέρτασης στους εφήβους. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σ' ένα βαθμό στην επιδημία της παχυσαρκίας σε συνδυασμό με την πρόσθετη υπερβολική προσθήκη αλατιού.

Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν επιτρέπεται η ημερήσια προσθήκη στο φαγητό αλατιού πάνω από 1,2 γραμμάρια σε παιδιά 4-8 ετών και πάνω από 1,5 γραμμάτια στα μεγαλύτερα των 8 ετών παιδιά.

Οι επιστήμονες συνιστούν να γίνεται προληπτικός έλεγχος για τη μέτρηση της υπέρτασης σε όλα τα παιδιά που κλείνουν τον τρίτο χρόνο της ζωής τους και να επαναλαμβάνεται η μέτρηση κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με τους ενήλικες στους οποίους η αρτηριακή πίεση είναι σχεδόν αποκλειστικά ιδιοπαθής, δηλαδή άγνωστης αιτιολογίας, στα παιδιά κάτω των 10 ετών η υπέρταση οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση.

Συχνότερες αιτίες είναι οι παθήσεις νεφρών, καρδιάς, αγγείων και ενδοκρινών αδένων. Για το λόγο αυτό συνιστάται να ενταχθεί στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο που κάνουν τα παιδιά η μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης.

 

Πηγή: Ιατρονέτ