φιλολογικές σελίδες

[αρχική]  [αρχαία ελληνικά]  [έκθεση - έκφραση]  [λογοτεχνία]  [ιστορία]  [διάφορα]  [σύνδεσμοι]

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ σελ. 16-34

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 

1)   Ποιος ήταν ο σκοπός (η «αρχική πρόθεση») και οι επί μέρους στόχοι της Φιλικής Εταιρίας; Ποιοι από τους στόχους αυτούς επιτεύχθηκαν;

(μον. 4)

2)  Πότε συγκλήθηκε η Α΄Εθνοσυνέλευση και  τι ψηφίστηκε σ’ αυτήν; (μπορείτε να προσδιορίσετε χρονικά και με βάση κάποιο ιστορικό γεγονός)

(μον. 2)

3)  Να εξηγήσετε σύντομα τους παρακάτω όρους (της εποχής που εξετάζουμε)  προσδιορίζοντάς τους και χρονικά:

Άρειος Πάγος

αλυτρωτισμός

(μον. 4)

4)  Να αναφέρετε τα ΟΝΟΜΑΤΑ  των πρώτων ελληνικών πολιτικών κομμάτων που δημιουργήθηκαν μετά το 1825. Να ερμηνεύσετε την ονομασία τους.

(μον. 3) 

5) Σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) αντίστοιχα, τις προτάσεις που είναι αληθείς ή ψευδείς:

A.     Η ηγεσία της Φιλικής Εταιρίας δόθηκε στον  Αλέξανδρο Υψηλάντη

B.     Η  Γ΄ Εθνοσυνέλευση έφερε στην Ελλάδα τον Όθωνα.

Γ.     Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος του 1830 περιλάμβανε τη Μακεδονία και τη Θράκη.

(μον. 3)

6)  «Το αποφασισμένο από τη Β΄ Εθνοσυνέλευση δάνειο είχε επιτευχθεί στο Λονδίνο στις αρχές του 1824. Περισσότερο το όνομα του Μπάιρον, παρά κάθε άλλη εγγύηση, όπως ο λόγος της κυβερνήσεως και η υποθήκευση τω εθνικών κτημάτων, των τελωνείων, αλυκών και ιχθυοτροφείων, είχε κάνει τους Άγγλους ν’ ανοίξουν τα πουγκιά τους. Το δάνειο αυτό είχε ύψος 800.000 λιρών στερλινών, ενώ ένα δεύτερο δάνειο, που εγκρίθηκε στις αρχές του 1825 έδωσε στην κυβέρνηση Κουντουριώτη 2.000.000 λίρες. Από τα χρήματα αυτά, εννοείται, λίγα έφτασαν στην Ελλάδα. Οι δυο Έλληνες αντιπρόσωποι έπεσαν στα νύχια των εγγλέζων Σαράφηδων, που κατάφεραν να τους ξεγελάσουν. Τα δάνεια συμφωνηθήκαν προς 59% και 55% και στα χέρια των Ελλήνων έφτασαν από μεν το πρώτο κάπου 300.000 λίρες και από το δεύτερο κάπου 600.000. τα υπόλοιπα κρατήθηκαν σαν μεσιτικά, προμήθεια, τόκοι, χρεωλύσια, και όπως αλλιώς ονομάζονται συνήθως τα άτιμα μέσα με τα οποία οι τραπεζίτες καλύπτουν τα κέρδη τους κι εκμεταλλεύονται την αμάθεια του πλήθους.

  Ανάγκη επίσης υπήρξε να μοιραστούν δώρα σε «φίλους  της Ελλάδος που πρόσφεραν σπουδαίες υπηρεσίες», να κρατηθούν οδοιπορικά, ναύλοι και να πληρωθούν εφημερίδες».

Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, Μέντελσον- Μπάρτολντυ

 

 Ποια στοιχεία από το παραπάνω κείμενο ενισχύουν την άποψη ότι η σύναψη των δανείων  δεν ήταν επιτυχής  για τους Έλληνες;

(μον. 4)

 

επιμέλεια: Χριστίνα Παπαγγελή

Ημερομηνία τελευταίας επεξεργασίας: Τετάρτη, 19. Δεκεμβρίου 2007

συνεργατικός δικτυακός τόπος με εκπαιδευτικό σκοπό και περιεχόμενο