2. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-PASSWARDS

Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κίνδυνοι. Γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί; Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

personalData

Προσωπικά δεδομένα:Τα προσωπικά σου δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε σένα. Είναι το όνομά σουη διεύθυνσή σουο αριθμός του κινητού σουτο σχολείο στο οποίο πηγαίνεις, τα μέρη όπου συχνάζεις. Μερικές φορές τα προσωπικά σου δεδομένα αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής σου ζωής, όπως στο θρήσκευμά σου, στις πολιτικές σου πεποιθήσεις ή στην κατάσταση της υγείας σου και άλλα. Πολλές φορές, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύεις δεδομένα σου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δε γνωρίζεις με κακόβουλο σκοπό. Προσεκτικός πρέπει να είσαι όχι μόνο όταν δημοσιεύεις πληροφορίες για σένα τον ίδιο αλλά και πληροφορίες που αφορούν άλλα άτομα. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις ΠΑΝΤΑ τη συγκατάθεσή τους. Διατηρώντας τον έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων ουσιαστικά διατηρούμε τον έλεγχο της ιδιωτικής μας ζωής.

  1. Ανάγνωση βιβλίου : Η Αθηνά μαθαίνει για τα προσωπικά δεδομένα               VIDEO ΒΙΒΛΙΟΥ
  2. Παρακολούθηση βίντεο: (για μεγάλα παιδιά Δημοτικού)                   
  3. Ομαδικό κουίζ για τα προσωπικά δεδομένα με ερωτήσεις για προβληματισμό  QUIZ 1:Προσωπικά Δεδομένα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ-QUIZ

ΚΩΔΙΚΟΙ : Γιατί χρειαζόμαστε κωδικούς πρόσβασης; PASSWARDS

Πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα στο διαδίκτυο;

  • Χρησιμοποιούμε ισχυρό κωδικό πρόσβασης.
  • Έχουμε πάντα το προφίλ μας ιδιωτικό.
  • Δεν επικοινωνούμε με αγνώστους.
  • Προσέχουμε να μην αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες μέσα από φωτογραφίες/βίντεο που κοινοποιούμε.
  • Πριν κοινοποιήσουμε μια φωτογραφία ενός φίλου μας στο διαδίκτυο παίρνουμε την άδειά του.

Τέλειοι κωδικοί: Δε χρησιμοποιούμε το όνομά μας, την ημερομηνία γέννησής μας και οτιδήποτε άλλο είναι εύκολο να μαντέψει κάποιος. Χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 8 χαρακτήρες με αριθμούς, γράμματα και σύμβολα.

Κανόνες ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς:

Όσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητά μας να είμαστε ευγενικοί και να μιλάμε με σεβασμό στους μεγαλύτερους αλλά και στους φίλους μας, άλλο τόσο είναι και στο διαδίκτυο. Οι ίδιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς που ισχύουν στην πραγματική ζωή, ισχύουν και κατά την ψηφιακή μας δραστηριότητα.

Το εκπαιδευτικό υλικό αντλήθηκε από τον ιστότοπο  https://saferinternet4kids.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες,  για το πώς μπορεί ο καθένας να προστατέψει τα προσωπικά του δεδομένα στο διαδίκτυο, επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.homodigitalis.gr/posts/1809