Σκοπός:Στην παρούσα ενότητα θα γνωρίσετε πώς μπορείτε να προστατεύετε τα πνευματικά σας δικαιώματά, όσο αναφορά την ανάρτηση ψηφιακού υλικού και πώς να χρησιμοποιείτε τις άδειες Creative Commons για να ορίσετε δικαιώματα χρήσης σε έργα σας.
Διδακτικοί στόχοι
Στο τέλος της ενότητας θα είστε σε θέση να:
- γνωρίσετε τι είδους δικαιώματα μπορείτε να χορηγείτε σε ένα έργο σας
- τι είναι οι άδειες Creative Commons
- τους τύπους των αδειών CC
- ορίζετε την κατάλληλη άδεια CC για ένα έργο σας
- κάνετε σωστή αναφορά σε άλλα έργα που διανέμονται υπό άδεια CC
Τρόποι αναζήτησης εικόνων με άδειες Creative Commons
Α τρόπος) Google image search
Στην αναζήτηση εικόνων Google υπάρχει ειδικό φίλτρο για εικόνες με άδεια Creative Commons.
1. Πατήστε το κουμπί Εργαλεία
2. Στο φίλτρο Δικαιώματα χρήσης επιλέξτε Άδειες Creative Commons
Β τρόπος) Pixabay
Στον ιστότοπο Pixabay θα βρείτε ελεύθερες φωτογραφίες, διανυσματικά γραφικά, σκίτσα αλλά και βίντεο. Το πλεονέκτημα του είναι ότι τα έργα που φιλοξενεί έχουν άδεια common creative χωρίς όμως να απαιτείται η αναφορά στο δημιουργό.
Free Music Archive: Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε αρχεία μουσικής με ελεύθερη άδεια χρήσης από πηγές όπως Pixabay και Mixkit. Επίσης στον ιστότοπο Free Music Archive θα βρείτε μουσικά έργα με άδεια Creative Commons ή Public Domain.
ΑΣΚΗΣΗ1: Βρείτε εικόνες με διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επαναχρησιμοποίησης τους
- Στον υπολογιστή σας, μεταβείτε στη διεύθυνση images.google.com.
- Αναζητήστε μια εικόνα.
- Κάτω από το πλαίσιο αναζήτησης, κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία.
- Για να περιορίσετε τα αποτελέσματα σε εικόνες με διαθέσιμες πληροφορίες άδειας, κάντε κλικ στην επιλογή Δικαιώματα χρήσης επιλέξτε έναν τύπο άδειας. Μάθετε σχετικά με τους τύπους δικαιωμάτων χρήσης.
- Κάντε κλικ στην εικόνα που θέλετε.
- Για να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αδειοδότησης και χρήσης της εικόνας, κάτω από την εικόνα στο δεξί πλαίσιο, κάντε κλικ στην επιλογή Λεπτομέρειες άδειας.
ΑΣΚΗΣΗ2: Αναζητήστε εικόνες με άδεια CC
Βήμα 1
Μεταβείτε στο https://creativecommons.ellak.gr/ και πατήστε από τα δεξιά το κουμπί Αναζητήστε περιεχόμενο Creative Commons
Βήμα 2
Συμπληρώστε στο πεδίο της αναζήτησης το keyword Classroom Teacher Clipart με δικαίωμα τροποποίησης
και αναζητήστε Google Images
Βήμα 3
Κάντε κλικ στην 1η εικόνα στα αποτελέσματα το site το οποίο φιλοξενεί την εικόνα.
Βήμα 4
Δημιουργήστε ένα έγγραφο (Word, LibreOffice) και ενσωματώστε την εικόνα κάνοντας αναφορά στο Web Site και στην άδεια σύμφωνα με τις οδηγίες που έχετε διαβάσει στη θεωρία
ΑΣΚΗΣΗ3: Άσκηση αντιστοίχισης
Πώς κάνουμε αναφορά σε έργα με άδειες Creative Commons
✔ Ένας απλός οδηγός για τις άδειες Creative Commons 4.0
Πνευματικά δικαιώματα:Οι νόμοι ισχύουν και στο Διαδίκτυο
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο Διαδίκτυο;
Το Διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος. Όταν είστε συνδεδεμένοι θα πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες, όπως πρέπει να ακολουθείτε τον ΚΟΚ όταν οδηγείτε.
Οι νόμοι ισχύουν και στο Διαδίκτυο
Αν και το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας θεσπίστηκε πριν εξαπλωθεί ευρέως το Διαδίκτυο, οι νόμοι ισχύουν και εκεί. Ό,τι είναι παράνομο εκτός Διαδικτύου είναι παράνομο και στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο παρέχει ευκαιρίες άνευ προηγουμένου για ελεύθερη επικοινωνία, αλλά ενέχει και ευθύνες. Για παράδειγμα, είστε συνεχώς υπεύθυνοι για το περιεχόμενο και τη νομιμότητα της δικής σας διαδικτυακής τοποθεσίας και όσων δημοσιεύονται σε αυτήν.
Πνευματικά δικαιώματα
Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύουν τον τρόπο που εφαρμόζεται μια ιδέα, αλλά όχι και την ίδια την ιδέα. Η αντιγραφή υλικού από το Διαδίκτυο για προσωπική χρήση επιτρέπεται, αλλά η προβολή του υλικού αυτού ως δικού σας απαγορεύεται. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσετε το υλικό για να φτιάξετε μια δική σας παρουσίαση, θα πρέπει να αναφέρετε την πηγή του. Η προώθηση παράνομου υλικού (όπως παράνομα αντίγραφα ταινιών ή αρχείων μουσικής που διατίθενται μέσω διομότιμων (peer-to-peer) δικτύων) είναι παράνομη. Η αντιγραφή λογισμικού ή βάσεων δεδομένων για τα οποία απαιτείται άδεια, απαγορεύεται ακόμα και για προσωπική χρήση. Η χρήση υλικού χωρίς έγκριση ενδέχεται να επισύρει οικονομικές αξιώσεις για βλάβες και να έχει και άλλες νομικές συνέπειες.
Τι είναι τα Creative Commons;
Τα Creative Commons είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη του ανοικτού και προσβάσιμου διαδικτύου, καθώς και τη χρήση, διανομή και αξιοποίηση της γνώσης και της δημιουργικότητας, μέσω ελεύθερων αδειών.
Η ιδέα πίσω από τα Creative Commons είναι ότι ορισμένοι δημιουργοί μπορεί να μη θέλουν να εξασκήσουν όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που αυτοδικαίως αποκτούν από το νόμο.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, τότε; Τι μπορεί δηλαδή, να κάνει κάποιος δημιουργός που βγάζει μια φωτογραφία, ηχογραφεί ένα τραγούδι, δημοσιεύει ένα άρθρο στο διαδίκτυο και θέλει να μπορεί κάποιος άλλος να το επαναχρησιμοποιήσει, επεξεργαστεί, χωρίς να ζητήσει την άδεια; Οι άδειες Creative Commons αποτελούν έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο να μετατραπεί ο αυστηρός νομικός όρος “υπό την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος, σε “υπό την επιφύλαξη κάποιων δικαιωμάτων” (Some rights reserved) ή ακόμα και “χωρίς επιφύλαξη κανενός δικαιώματος” (No rights reserved).
Πολλοί δημιουργοί έχουν συμπεράνει ότι η επιδίωξη ολοκληρωτικής προστασίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας εμποδίζει τη διάδοση του έργου τους στο ευρύτερο δυνατό κοινό και δεν τους βοηθά να αποκτήσουν την αναγνώριση που επιθυμούν.
Οι άδειες Creative Commons επιτρέπουν σε κάθε χρήστη στο διαδίκτυο να καταλάβει εύκολα πώς μπορεί (και δεν μπορεί) να μοιράζεται ό, τι βρίσκει στο διαδίκτυο.
Πηγή:https://seminars.etwinning.gr/course/view.php?id=4228#section-1