GCompris (ή αλλιώς «Αεροπλανάκι»)

Το GCompris είναι λογισμικό υψηλής εκπαιδευτικής ποιότητας και αποτελείται από πάνω από 100 δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών. Είναι δωρεάν και είναι στα ελληνικά. Μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση στον υπολογιστή σας από εδώ.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για android κινητά και τάμπλετ. Θα τη βρείτε στο PlayStore με το όνομα GCompris (Children Educational Game Full).
Στο σχολείο έχουμε χρησιμοποιήσει την παλιότερη έκδοση, μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Όταν την εγκαταστήσετε, δώστε τον κωδικό 200202 για να ενεργοποιήσετε όλες τις δραστηριότητες.

gcompris-300x207

1.  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Σήμερα είναι ευκαιρία να εξασκηθούμε με το ποντίκι του υπολογιστή! Αν έχετε βάλει στον υπολογιστή σας το Gcompris (αεροπλανάκι το ξέρετε από το σχολείο, αλλά τώρα μοιάζει περισσότερο με υδρόγειο σφαίρα!), θα ήθελα να θυμηθούμε μερικά παιχνίδια!

Ανοίξτε το Gcompris από τα προγράμματα, πατήστε στην γατούλα και παίξτε τα παιχνίδια:

  • Παζλ
  • Σβήνω τη φωτιά
  • Διπλό κλικ
  • Σχεδιάζω

Picture

2.  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αγαπημένα μου παιδάκια, θα θέλατε να πληκτρολογήσετε κείμενο στον υπολογιστή; Εάν ναι, θέλω να το ανοίξετε και να πατήσετε στην γατούλα. Μετά να κάνετε κλικ στον «Επεξεργαστή κειμένου» και να γράψετε μία μικρή εκθεσούλα για το πως τα περνάτε στο σχολείο και ειδικά στο μάθημα της Πληροφορικής !

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχει πρόβλημα στο Gcompris με την αποθήκευση – φόρτωση των ελληνικών γραμμάτων, οπότε όποιο παιδάκι θέλει, μπορεί με την βοήθεια του μπαμπά ή τη  μαμά να μου στείλει το κείμενο του με έναν από τους 2 παρακάτω τρόπους:

  1. αντιγραφή-επικόλληση από το Gcompris επιλέγοντας το κείμενο πατώντας ctrl+a, κάνοντας αντιγραφή πατώντας ctrl+c και κάνοντας επικόλληση πατώντας ctrl+v
  2. ή τραβώντας φωτoγραφία ή screenshot

Picture

3.  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

θέλω να εξασκηθούμε  στο ποντίκι του υπολογιστή, αλλά και στο πληκτρολόγιο! Ανοίξτε λοιπόν το αεροπλανάκι (Gcompris), πηγαίνετε στην γατούλα και πατήστε στα παιχνίδια:

  • Κάνε κλικ πάνω μου: εξάσκηση στο απλό αριστερό κλικ για να «καθαριστεί» η εικόνα.
  • Χρυσωρύχος: εξάσκηση στην ροδέλα του ποντικιού (για μεγέθυνση – ζουμ) και στο αριστερό κλικ για επιλογή του χρυσού.
  • Χτύπημα πέναλτι: εξάσκηση στην χρήση διπλού κλικ για να βάλουμε γκολ.
  • Γράμματα που πέφτουν: Εξάσκηση στην πληκτρολόγηση γραμμάτων.

Picture

3.  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ  ( ΓΙΑ ΤΗ Β” ΤΑΞΗ )

Γι” αυτήν την εβδομάδα θέλω να εξασκηθούμε στο ποντίκι και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή! Ανοίξτε λοιπόν το αεροπλανάκι (Gcompris), πηγαίνετε στην γατούλα και πατήστε στα παιχνίδια:

  • Χρυσωρύχος: εξάσκηση στην ροδέλα του ποντικιού (για μεγέθυνση – ζουμ) και στο αριστερό κλικ για επιλογή του χρυσού.
  • Διπλό κλικ: εξάσκηση στην χρήση διπλού αριστερού κλικ για «καθάρισμα» της εικόνας.
  • Χτύπημα πέναλτι: εξάσκηση στην χρήση διπλού κλικ για να βάλουμε γκολ.
  • Λέξεις που πέφτουν: Εξάσκηση στην πληκτρολόγηση λέξεων. Μην ξεχάσετε να βάζετε τόνους σε όσα γράμματα χρειάζονται πατώντας πρώτα το πλήκτρο δίπλα από το «λ» και μετά το γράμμα που θέλει τόνο!

Picture