ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ-ΠΟΝΤΙΚΙ

Διαδραστικό πληκτρολόγιο (της Ναταλίας Γεωργιτζίκη)

Μαθαίνω να πληκτρολογώ σωστά (της Ναταλίας Γεωργιτζίκη)Book titled 'Μαθαίνω να πληκτρολογώ σωστά'

 

  1. Εναλλαγή ελληνικών – αγγλικών: Πατάμε το Alt μαζί με το Shift.
  2. Αλλαγή παραγράφου: Πατάμε το Enter.
  3. Κεφαλαία: Πατάμε το Caps Lock.
  4. Delete ή Del: Σβήνει τον χαρακτήρα δεξιά από τον δρομέα ή κέρσορα ή σημείο εισαγωγής, δηλαδή τον επόμενο χαρακτήρα.
  5. Backspace: Σβήνει τον χαρακτήρα αριστερά από τον δρομέα ή κέρσορα ή σημείο εισαγωγής, δηλαδή τον προηγούμενο χαρακτήρα.

ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

  1. Ερωτηματικό: Πατάμε το πλήκτρο Q.
  2. Άνω και κάτω τελεία: Πατάμε Shift + Q.
  3. Θαυμαστικό: Πατάμε Shift + 1.
  4. Κόμμα Πατάμε το πλήκτρο δίπλα (δεξιά) στο Μ.
  5. Τελεία: Πατάμε το πλήκτρο δίπλα στο κόμμα.
  6. Τόνος: Πατάμε το πλήκτρο δίπλα στο Λ και μετά το φωνήεν.
  7. Διαλυτικά: Πατάμε Shift + τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ).
  8. Διαλυτικά με τόνο: Πατάμε Shift + W και μετά το φωνήεν (ι ή υ) ή πατάμε το δεξί Alt + τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ).
  9. Ανoίγω παρένθεση: Shift + 9.
  10. Κλείνω παρένθεση: Shift + 0.
  11. Το σύμβολο του ΕΥΡΩ: ταυτόχρονα Ctrl + Alt + E
Στο αριθμητικό πληκτρολόγιο εμφανίζονται οι αριθμοί από το 0 έως το 9, τα σύμβολα των πράξεων + (πρόσθεση), – (αφαίρεση), * (πολλαπλασιασμός) και / (διαίρεση), καθώς και η υποδιαστολή (,), όπως θα εμφανίζονταν σε μια αριθμομηχανή. Οι χαρακτήρες αυτοί επαναλαμβάνονται και σε άλλο σημείο του πληκτρολογίου, αλλά η διάταξη του αριθμητικού πληκτρολογίου επιτρέπει τη γρήγορη εισαγωγή αριθμητικών δεδομένων ή μαθηματικών πράξεων με το ένα χέρι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να χρησιμοποιήσετε το αριθμητικό πληκτρολόγιο για την εισαγωγή αριθμών, πατήστε το πλήκτρο NumLock (Ναμ Λοκ). Τα περισσότερα πληκτρολόγια διαθέτουν μια φωτεινή ένδειξη που υποδεικνύει εάν η λειτουργία NumLock είναι ενεργοποιημένη ή όχι. Όταν η λειτουργία NumLock είναι απενεργοποιημένη, το αριθμητικό πληκτρολόγιο λειτουργεί ως ένα δεύτερο σετ πλήκτρων περιήγησης (οι λειτουργίες αυτές είναι τυπωμένες στα πλήκτρα δίπλα από τα σύμβολα ή τους αριθμούς).

Πλήκτρο PrtScn ή Print Screen : Πατώντας το πλήκτρο PrtScn (Πριντ Σκριν) καταγράφεται μια εικόνα ολόκληρης της οθόνης-στιγμιότυπο οθόνης- η οποία αντιγράφεται στη μνήμη του υπολογιστή σας. Από εκεί μπορείτε να την επικολλήσετε (Ctrl + V) σε κάποιο άλλο πρόγραμμα (π.χ Ζωγραφική ή Word) και να την εκτυπώσετε. Πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων Alt + PrtScn για να καταγράψετε την εικόνα μόνο του ενεργού παραθύρου και όχι ολόκληρης της οθόνης.

keyboard_origΚάθε φορά που χρειάζεται να πληκτρολογήσετε κάτι, θα βλέπετε μια κατακόρυφη γραμμή που αναβοσβήνει. Η γραμμή αυτή ονομάζεται δρομέας ή σημείο εισαγωγής και δείχνει σε ποιο σημείο θα εμφανιστεί ο χαρακτήρας που θα πληκτρολογήσετε. Μπορείτε να μετακινήσετε τον δρομέα, κάνοντας κλικ στη θέση που θέλετε με το ποντίκι ή χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα περιήγησης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ

Η κατάλληλη χρήση του πληκτρολογίου θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πόνους ή τραυματισμούς στους καρπούς, τα χέρια και τους βραχίονες, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για μεγάλα διαστήματα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για καλύτερη χρήση του πληκτρολογίου:

  • Τοποθετήστε το πληκτρολόγιό σας στο ύψος του αγκώνα. Το επάνω μέρος των βραχιόνων σας πρέπει να είναι χαλαρό και δίπλα στα πλευρά σας.
  • Κεντράρετε το πληκτρολόγιο μπροστά σας. Εάν το πληκτρολόγιο διαθέτει αριθμητικό πληκτρολόγιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο διαστήματος ως σημείο αναφοράς για το κέντρο.
  • Πληκτρολογείτε με τα χέρια και τους καρπούς σας να αιωρούνται πάνω από το πληκτρολόγιο, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο τον βραχίονα για να φτάσετε τα απομακρυσμένα πλήκτρα αντί να τεντώνετε τα δάχτυλα.
  • Αποφεύγετε να ακουμπάτε τις παλάμες ή τους καρπούς σας σε οποιαδήποτε επιφάνεια ενώ πληκτρολογείτε. Εάν το πληκτρολόγιό σας διαθέτει υποστήριγμα παλάμης, χρησιμοποιήστε το μόνο στα διαλείμματα της πληκτρολόγησης.
  • Θα πρέπει να πληκτρολογείτε χτυπώντας ελαφρά τα πλήκτρα και δεν θα πρέπει να λυγίζετε τους καρπούς σας.
  • Όταν δεν πληκτρολογείτε να χαλαρώνετε τους βραχίονες και τα χέρια σας.
  • Κάνετε σύντομα διαλείμματα από τον υπολογιστή σας κάθε 15 με 20 λεπτά.

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο δεν είναι με αλφαβητική σειρά;πληκτρολόγιο-qwerty

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα γράμματα του πληκτρολογίου είναι ανακατεμένα και τι είναι η διάταξη QWERTY;  Όλα ξεκίνησαν από τις γραφομηχανές.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας, δεν είναι τοποθετημένα με μία αλφαβητική σειρά. Αν παρατηρήσετε πάνω αριστερά το πρώτο γράμμα είναι το Q, το δεύτερο W, το τρίτο Ε, το τέταρτο R, το πέμπτο T και το έκτο Y. Η ονομασία QWERTY λοιπόν βγήκε απλά από την αριστερά προς δεξιά αλληλουχία των πρώτων 6 γραμμάτων της πρώτης γραμμής του πληκτρολογίου, Το QWERTY είναι το πιο συνηθισμένο μοντέρνο σχήμα πληκτρολογίου για την αγγλική γλώσσα σε υπολογιστές και γραφομηχανές.       Η ιστορία πίσω από το Qwerty (Βίντεο)   Όμως ποια άλλη ιδιαιτερότητα έχουν τα πληκτρολόγια qwerty; Αν παρατηρήσετε καλά θα δείτε ότι μπορούμε να γράψουμε την λέξη «typewriter» που σημαίνει γραφομηχανή, χρησιμοποιώντας γράμματα μόνο από την πρώτη γραμμή του πληκτρολογίου![ΠΗΓΗ]    www.coolweb.gr   el.wikipedia.org

ΠΟΝΤΙΚΙ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ(πατώ ΕΔΩ)

  1. Το ποντίκι είναι συσκευή (κατάδειξης σημείου), με την οποία μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον Η/Υ.
  2. Μπορούμε να φανταστούμε ότι η συσκευή αυτή είναι η προέκταση του χεριού μας  μέσα στον ηλεκτρονικό κόσμο του υπολογιστή.
  3.  Όταν το μετακινούμε ο δείκτης στην οθόνη ακολουθεί την πορεία του χεριού μας

Βασικές ενέργειες με το ποντίκι

11111111

 

Σχεδίαση – Επιμέλεια Ιστοσελίδας : Καρκαβέλη Παρασκευή ΠΕ86