Πνευματικά Δικαιώματα-Κοινωνικά δίκτυα

Πνευματική ιδιοκτησία – αντιγραφή πληροφοριών από το διαδίκτυο:  ονομάζεται το δικαίωμα που έχει ο δημιουργός ενός πρωτότυπου πνευματικού έργου πάνω στο έργο αυτό και του δίνει τη δυνατότητα να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση του από τρίτους.

 Βίντεο παρουσίαση

Αφίσα “Πνευματικά δικαιώματα” 1    Αφίσα για τα πνευματικά δικαιώματα 2

Περισσότερο υλικό για τα πνευματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση εδώ.

  • pixabay   ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΚΟΝΕΣ     flaticon  ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ
  • Μεταβείτε στον ιστότοπο αναζήτησης έργων με άδεια CC https://wordpress.org/openverse/
  • Βρείτε και επιλέξτε μια οποιαδήποτε εικόνα στο  Unsplash

Πνευματική Ιδιοκτησία

Βίντεο “Ορφέας” από τον Οργανισμό Πνευματικής Iδιοκτησίας

Παρουσίαση για την Πνευματική ιδιοκτησία ΕΔΩ

Πνευματική Ιδιοκτησία (safer interntet)

  • «Τα αγαθά κόποις και όχι …copies κτώνται»*
  • Creative Commons

ΠΔ

 

Νέοι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Ελέγξτε τις γνώσεις σας με το παρακάτω κουίζ (by Natalia GeorgitzikiΚΟΥΙΖ

  • Τα συγγενικά δικαιώματα παρέχουν προστασία στους παράγοντες εκείνους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που συνεισφέρουν στην εμπορική παραγωγή, στην ερμηνεία, εκτέλεση και διάθεση των έργων είτε παρουσιάζοντάς τα στο κοινό είτε επενδύοντας οικονομικά στην εκμετάλλευση και διάδοσή τους.
  • Οτιδήποτε δημιουργεί κανείς χρησιμοποιώντας το πνεύμα του και πιο συγκεκριμένα κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή π.χ. Γραπτά κείμενα, Μουσικά έργα, Οπτικοακουστικά έργα, Έργα εικαστικών τεχνών και εφαρμοσμένων τεχνών , Βάσεις δεδομένων (π.χ. μια ψηφιακή εφημερίδα), Προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (π.χ. εφαρμογές), κ.α.
  • Ένα έργο δεν χρειάζεται να είναι όμορφο, χρήσιμο ή να έχει καλλιτεχνική αξία για να προστατεύεται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα έργα προστατεύονται ανεξάρτητα από την ποιότητά τους, την αξία τους ή τις ιδέες που μεταφέρουν, ετσι η αδέξια ζωγραφιά ενός μικρού παιδιού προστατεύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ο πίνακας ενός καταξιωμένου ζωγράφου.
    Η πνευματική ιδιοκτησία ειναι σημαντική γιατί ειναι άμεσα συνυφασμένη με την προστασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Η προστασία των έργων στην ουσία συνεπάγεται την προστασία των δημιουργών τους, τον σεβασμό και την αναγνώριση του πνευματικού τους μόχθου και την εξασφάλιση κινήτρων (οικονομικών και ηθικών) για περαιτέρω δημιουργία.
    Η πειρατεία ειναι η δημιουργία, διανομή και πώληση παράνομων (πειρατικών) αντιγράφων προστατευόμενων έργων. Είναι μια παράνομη δραστηριότητα που δεν βλάπτει μόνο τους δημιουργούς και τους δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων αλλά και την κοινωνία ως σύνολο.

Κοινωνικά δίκτυα –SaferInternet4Kids

Τα κοινωνικά δίκτυα (Social Networks) είναι κατά βάση ιστοσελίδες στις οποίες ο χρήστης μπορεί να διαμορφώνει προφίλ, να προσθέτει φίλους και να έχει ένα δίκτυο ανθρώπων που να επικοινωνεί πιο εύκολα. Στα κοινωνικά δίκτυα προσθέτουμε συνήθως πολλά προσωπικά δεδομένα.

Quiz για τα Κοινωνικά Δίκτυα

Quiz για Chat rooms

Απαντήσεις στο Quiz για Chat rooms

Άμα σου αρέσουν οι φωτογραφίες

Σκέψου πριν δημοσιεύσεις

Facebook: ορθή διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων

Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής

  • Προσέχουμε πάντα τα προσωπικά μας δεδομένα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου των φωτογραφιών και των βίντεο που δημοσιοποιούμε.
  • Δε δημοσιεύουμε προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο, όπως όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση, σε ποιο σχολείο πηγαίνουμε, ή πληροφορίες για την οικογένειά μας.
  • Όταν μπαίνουμε σε ιστοχώρους που ζητούν προσωπικά στοιχεία, συμβουλευόμαστε πάντα κάποιον ενήλικα και διαβάζουμε τους «όρους χρήσης» του κάθε ιστοχώρου.
  • Δε δίνουμε ποτέ τους κωδικούς μας σε κανέναν.
  • Επιλέγουμε «δυνατούς» κωδικούς, αποτελούμενους από 8 τουλάχιστον χαρακτήρες.
  • Χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα σε ιστολόγια μπορούμε να προστατέψουμε την ταυτότητά μας.
  • Θυμόμαστε ότι δεν είμαστε ποτέ αόρατοι στο διαδίκτυο. Όλοι οι χρήστες του διαδικτύου αφήνουν «ηλεκτρονικά αποτυπώματα».
  • Δημιουργούμε ασφαλή προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ρυθμίζουμε το προφίλ μας, ώστε να μην είναι ορατό σε αγνώστους, και προσέχουμε να μη δεχόμαστε για διαδικτυακούς φίλους άτομα που δε γνωρίζουμε στον πραγματικό κόσμο.
  • Θυμόμαστε ότι οτιδήποτε ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα! Αισθανόμαστε άνετα αν τις πληροφορίες ή φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο τις δει ο δάσκαλός μας, ο μελλοντικός μας φίλος, ο μελλοντικός μας εργοδότης; Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε δε θα πρέπει να τις ανεβάζουμε.
  • Σεβόμαστε και δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά δεδομένα άλλων ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

 

Σχεδίαση – Επιμέλεια Ιστοσελίδας : Καρκαβέλη Παρασκευή ΠΕ86