Γιατί μαθαίνουμε μαθηματικά;

Πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά ως ένα αναγκαίο κακό. Κατανοούν εν μέρει την αναγκαιότητα τους, αλλά αδυνατούν να καταλάβουν την πραγματική τους φύση και ομορφιά. Το πρόβλημα κατά την άποψη πολλών εντοπίζεται στον τρόπο με τoν οποίο συστήνονται τα Μαθηματικά στους μαθητές, από τα πρώτα ακόμη μαθητικά τους χρόνια. Ωστόσο, η σημασία και η αξία των Μαθηματικών στη ζωή μας είναι ζωτική από όποια σκοπιά και αν το κοιτάξει κάποιος.

Αρχικά, η αξία της γνώσης των Μαθηματικών έχει να κάνει με τη βοήθεια που προσφέρουν ως εργαλείο επίλυσης καθημερινών αναγκών. Σε κάθε φάση της κοινωνικής ζωής, τα Μαθηματικά παρέχουν τις κατάλληλες λύσεις για προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομία, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική, τη μηχανολογία και με άλλες ακόμη πολλές δραστηριότητες και επιστήμες. Τα Μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας : στο σχολείο, στην εργασία, στις συναλλαγές, στους υπολογιστές, στα κτίρια και στους δρόμους των πόλεων, στα σχήματα, στις μετακινήσεις και στον ελεύθερο χρόνο.

 

Επιπλέον, τα Μαθηματικά βοηθούν τον άνθρωπο να αναπτύξει έναν πιο εκλογικευμένο τρόπο σκέψης. Η ενασχόληση με θεωρήματα, αποδείξεις, η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων βοηθούν το άτομο να πλησιάσει και να αποκτήσει έναν μαθηματικό τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων. Η λογική είναι αυτή που κυριαρχεί και καθοδηγεί το μυαλό και το βοηθά στη λήψη ορθών αποφάσεων. Μέσα από την ενασχόληση με την τέχνη των μαθηματικών, καθένας από εμάς, κατορθώνει να εκπαιδεύσει το νου και να προετοιμαστεί να δεχθεί μια σειρά αληθειών και αποδεδειγμένων γνώσεων, οι οποίες βοηθούν ουσιαστικά στην κατανόηση της φύσης της αλήθειας. Είναι γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες ακόμη η μέθοδος της μαθηματικής επαγωγής καθώς και μια σειρά θεωρημάτων τα οποία με γνώμονα την αντικειμενικότητα και τη λογική, μας οδηγούν σε μια σειρά παρατηρήσεων και αποδείξεων. Επηρεασμένοι, λοιπόν, από μια τέτοια θεώρηση των πραγμάτων, παραδειγματιζόμαστε για την αντιμετώπιση καταστάσεων στη ζωή μας, αναπλάθουμε και καλλιεργούμε την προσωπικότητα μας, τον χαρακτήρα μας ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να ζήσουμε.

Εξίσου σημαντικό είναι το ότι αποτελούν το συνδετικό ιστό για πολλές επιστημονικές παρατηρήσεις οι οποίες δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να ενωθούν και να αποτελέσουν ένα σύνολο χωρίς τη χρήση των μαθηματικών. Όπως όλοι μας εξάλλου γνωρίζουμε, τα μαθηματικά αποτελούν το υπόστρωμα όλων των φυσικών επιστημών. Αυτό εύκολα μπορεί κανείς να το συνειδητοποιήσει αν αναλογιστεί πως θα ήταν η φυσική, η χημεία, ο προγραμματισμός, η ιατρική ακόμη και η ψυχολογία χωρίς αυτά. Όλες αυτές οι επιστήμες θα ήταν νεκρές χωρίς τη βοήθεια των μαθηματικών.

Τέλος τα μαθηματικά αποτελούν μια ενότητα γνώσεων, απαραίτητων για κάθε επιστήμονα, μελετητή, κοινωνιολόγο, φιλόσοφο, καλλιτέχνη και δημιουργό. Η φύση των μαθηματικών έχει μια ομορφιά που μπορεί να παραλληλιστεί με την ύψιστη τελειότητα και την αδιαμφισβήτητη επιβλητικότητα ενός έργου τέχνης, ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, μιας ποιητικής σύλληψης. Και αυτό καθώς η ενασχόληση με αυτήν την υπέρτατη τέχνη, προϋποθέτει και βοηθά την όξυνση των αισθήσεων, της λογικής, της κριτικής σκέψης, της φαντασίας.

Saturday the 4th. FreeTemplateSpot. Custom text here