ΓΙΟΡΤΕΣ-14-juillet

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015 Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 Ημερομηνία Δημοσίευσης

 

 

 

 

 

drapeau

 

 

 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

LA FÊTE NATIONALE DE LA FRANCE

 

 

H 14η Ιουλίου καθιερώθηκε ως εθνική γιορτή της Γαλλίας και συνδυάζει σήμερα την επισημότητα στρατιωτικών παρελάσεων με την εορταστική ατμόσφαιρα των χορών και βεγγαλικών.

Στις 14 Ιουλίου 1789 έγινε η κατάληψη της Βαστίλης, μιας φοβερής φυλακής, σύμβολο της αυθαιρεσίας και της καταπίεσης του λαού. Αυτή η ιστορική μέρα σηματοδοτεί την Γαλλική Επανάσταση.

 

3

Η κατάληψη της Βαστίλλης

 

Το ξεκίνημα της γαλλικής Επανάστασης, βρίσκει το Παρίσι σε μεγάλη αναστάτωση. Το πρωΐ της 14ης Ιουλίου, ο λαός του Παρισιού παίρνει τα όπλα και κατευθύνεται προς ένα παλιό βασιλικό κάστρο, τη Βαστίλη, που λειτουργούσε σαν φυλακή.

Φορούσαν μια μικρή κονκάρδα με τρία χρώματα: κόκκινο και μπλε που ήταν τα χρώματα του Παρισιού και λευκό στη μέση, που ήταν το χρώμα των Βουρβώνων (του βασιλικού οίκου). Έτσι γεννήθηκε η σημαία της Γαλλίας.

Μετά από αιματηρούς πυροβολισμούς, τα πλήθη καταλαμβάνουν το φρούριο και ελευθερώνουν τους φυλακισμένους που ήταν μέσα.

 

2

Αφίσα για την πρώτη επέτειο, το 1880

 

Στη Βαστίλη κρατούνταν όσοι αμφισβητούσαν το βασιλιά, πολιτικοί κρατούμενοι και ευγενείς. Ο Βολταίρος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπροσώπου του Διαφωτισμού, ο οποίος φυλακίστηκε εκεί.

Η απαρχή της Γαλλικής Επανάστασης εξέφρασε την επιθυμία των γάλλων πολιτών για αλλαγή του καθεστώτος της απόλυτης μοναρχίας, με τον βασιλιά Λουδοβίκο τον ΙΣΤ' να είναι ο εκφραστής του. H ανερχόμενη αστική τάξη,  η οποία συμπεριελάμβανε εμπόρους, τραπεζίτες, υπαλλήλους και βιομηχάνους επιχειρηματίες, με σύνθημα "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη", ήταν ο εκφραστής της Επανάστασης.

Η άλωση της Βαστίλης αποτελεί την πρώτη νίκη του γαλλικού λαού κατά ενός συμβόλου του Παλαιού Καθεστώτος. Το κτήριο της Βαστίλης κατεδαφίστηκε πλήρως τους μήνες που ακολούθησαν.

Η ημερομηνία της πτώσης της Βαστίλης, που σήμαινε για τη Γαλλία το τέλος της βασιλικής αυθαιρεσίας, καθιερώθηκε από το 1880 ως εθνική γιορτή της Γαλλίας.

 

Bastille-Day-Celebrations

 Η μεγάλη παρέλαση στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων

 

Η γιορτή της 14ης Ιουλίου γνωρίζει πάντα μεγάλη επιτυχία. Στο Παρίσι, η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία αποτελεί αντικείμενο σχολαστικής προετοιμασίας. Σε όλες τις πόλεις γίνονται χοροί, φωταγωγίες και βεγγαλικά.

 

fireworks

 

 

 

 Η γαλλική επανάσταση (κλικ στην εικόνα)

 

Πηγή πληροφοριών

http://www.ambafrance-gr.org/

http://tvxs.gr/news/

https://fr.wikipedia.org

Tuesday the 30th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.