< Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Η ηφαιστειότητα στην Ελλάδα

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη αποτελεί ομολογουμένως το πιο γνωστό ηφαίστειο της Ελλάδας, καθιστώντας το νησί της Σαντορίνης έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς.

Αποτελέι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας, με χαρακτηριστικό τον βίαιο τρόπο λειτουργίας του. Η λειτουργία του ηφαιστείου στους ιστορικούς χρόνους ήταν πολύ έντονη, και η έκρηξη του ηφαιστείου το 1613 π.Χ. συνέβαλε στην καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η στάχτη του ηφαιστείου από τη συγκεκριμένη έκρηξη παρέμεινε στην ατμόσφαιρα της ολόκληρης της Γης, για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Μέσα στο πέρασμα του χρόνου, η λειτουργία του ηφαιστείου της Σαντορίνης είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάζει και το σχήμα του νησιού. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι το νησί αρχικά ονομαζόταν Στρογγυλή, εξαιτίας του στρογγυλού σχήματος. Το παρακάτω βίντεο περιγράφει αναλυτικά τα διάφορα στάδια που πέρασε το νησί της Σαντορίνης, από τη στιγμή της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα.

Η τελευταία μικρή έκρηξη του ηφαιστείου πραγματοποιήθηκε το 1925 και είναι καταγεγραμμένη σε βίντεο.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η καλδέρα που έχει σχηματιστεί στο ηφαίστειο. Καλδέρα ονομάζεται κοιλότητα του εδάφους που σχηματίζεται, όταν υποχωρεί το τμήμα του ηφαιστειακού κώνου ή όταν διαβρώνονται τα εσωτερικά του τοιχώματα.

caldera
Ο σχηματισμός της καλδέρας.

Σκέψου λοιπόν ότι σού δίνεται η μοναδική δυνατότητα να κολυμπήσεις μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου!!!