< Ηφαίστεια στην Ελλάδα΄

Η ηφαιστειότητα στην Ελλάδα

Η δημιουργία των ηφαιστείων στην Ελλάδα

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η δημιουργία των ηφαιστείων συνδέεται με τη σύγκλιση της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής λιθοσφαρικής πλάκας. Η σύγκρουση αυτών των λιθοσφαιρικών πλακών πραγματοποιείται κάτω από τον Ελλαδικό χώρο. Κάθε χρόνο οι λιθοφαιρικές πλάκες της Αφρικής και της Ευρασίας πλησιάζουν περίπου 5,5 εκατοστά. 'Οπως συγκρούονται οι δύο πλάκες, η βαρύτερη λισθοσφαιρική πλάκα της Αφρικής βυθίζεται κάτω από την ελαφρύτερη Ευρασιατική λιθοσφαρική πλάκα.

Εξαιτίας της πίεσης και της θερμοκρασίας η Αφρικάνικη λιθοσφαιρική πλάκα λειώνει. Το λειωμένο μάγμα ανεβαίνει ψηλά και σχηματίζει τα ηφαίστεια.

Το ελληνικό ηφαιστειακό τόξο

Η δημιουργία την ηφαιστείων στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφατο γεγονός, αλλά έχει ξεκινήσει πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η ηφαιστειότητα ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά προχωράει προς το νότο.

Συγκεκριμένα τα πρώτα ηφαίστεια στην Ελλάδα σχηματίστηκαν στην Μακεδονία και τη Θράκη. Στη συνέχεια η ηφαιστειότητα μετακινήθηκε προς το νότο, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν κάποια από τα νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Λήμνος και η Πάτμος. Σήμερα τα ενεργά ηφαίστεια βρίσκονται σε μία ζώνη τόξου. Το τόξο αυτό ονομάζεται ηφαιστειακό τόξο.

Ifaisteiako toxo
Το ελληνικό ηφαιστειακό τόξο.

Τα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας

Τα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας είναι:

  1. Σουσάκι
  2. Μέθανα
  3. Μήλος
  4. Σαντορίνη
  5. Νίσσυρος
Milos
Ηφαιστειακά πετρώματα στη Μήλο.
Kratiras santorinis
Η Παλαιά καμμένη.
Methana
Θειάφι στο ηφαίστειο
των Μεθάνων.
Kratiras nissyroy
Ο κρατήρας της Νισσύρου.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο με πληροφορίες για τα ηφαίστεια της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα υπάρχει και ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, το οποίοι βρίσκεται ΒΑ και πολύ κοντά στο νησί της Σαντορίνης. Το ηφαίστειο αυτό ονομάζεται Κολούμπο.