Κεντρική σελίδα

Το  Χωριό Καρδαμάς Ηλείας

Η Εφημερίδα "Καρδαμάς"

Άρθρα

Θέματα  Μαθηματικών

Βιογραφικό-Εργασίες

Επικοινωνία

 Συνδέσεις

     

                    Άρθρα  και   Απόψεις

Πειραματική Ιστοσελίδα

Άγγελου Λιβαθινού,

Καθηγ. Μαθηματικών

 

Άρθρα  Κοινωνικού, Πολιτιστικού  και  Πολιτικού  Προβληματισμού, τού Άγγελου Λιβαθινού,

δημοσιευθέντα  σε  Επαρχιακές  και  Αθηναϊκές  Εφημερίδες.   efkardamas@in.gr,   697-8197763

                                          

Τρίτη χιλιετία, 21ος αιώνας , 2001 (*)

 

 

   

  Αφήσαμε πίσω μας, ταυτόχρονα, έναν Χρόνο, έναν Αιώνα και μία Χιλιετία !  Και οι διάφορες εκδηλώσεις για το λεγόμενο “ MILENIUM” επραγματοποιήθησαν  πριν από ένα χρόνο, μια και  τα διάφορα κοράκια τής ασύδοτης καπιταλιστικής κερδοσκοπίας, έχοντας πλήρη άγνοια τής διαλεκτικής σχέσης  αρχής και τέλους στον χώρο και στον χρόνο, έσπευσαν  να σπείρουν την σύγχυση  στους ανθρώπους, για να αποκομίσουν νωρίς-νωρίς τα κέρδη τους.

  Ήδη  το ρολόϊ τής Ιστορίας, αδιαλείπτως, καταγράφει τον χρόνο και συμβατικώς περνάει στην νέα, τρίτη, Χιλιετία  από γεννήσεως Χριστού, τον χρόνο που έτσι ή αλλοιώς δεν κυλάει στο κενό, αλλά ξετυλίγεται  μέσα σε γεγονότα  ζωής και δράσης τών ανθρώπων.

  Αφήνουμε πίσω μας μια χιλιετία, κατά την διάρκεια τής οποίας η ανθρωπότητα, μέσα από αγώνες και ανθρώπινες θυσίες, έβγαινε από τα μαύρα σκοτάδια  τού Μεσαίωνα  και τής δουλοκτησίας, για να φθάσει  στα ύψη την οικονομική, την πολιτική και την πνευματική ανάπτυξή της. Μια χιλιετία, που, όμως,  έδυσε με την ταυτόχρονη εκτόξευση στα ύψη τής απειλής  μιας νέας καταβαράθρωσης τού κόσμου στα Τάρταρα μιας απερίγραπτης κοινωνικής Βαρβαρότητας· τής Βαρβαρότητας τού Ιμπεριαλισμού, τών πολέμων και τής ευθείας αμφισβήτησης  τής ανθρώπινης υπόστασης, μπροστά  στον «θεό» τού καπιταλιστικού κέρδους. Η διαφορά με την προηγούμενη χιλιετία είναι, ότι τώρα η οικονομική βάση είναι καπιταλιστική και όχι φεουδαρχική .

  Ο εικοστός αιώνας, που αφήνουμε πίσω μας για να υποδεχθούμε τον 21ο, ήταν ένας αιώνας  που κυριαρχήθηκε από τις έντονες και, πολλές φορές, καταστροφικές για την ανθρωπότητα  εσωτερικές αντιθέσεις τού Καπιταλισμού και τού Ιμπεριαλισμού, όπως  τις ανέλυσαν  επιστημονικώς ο Marx και ο Lenin .

 Ήταν ένας αιώνας, κατά την διάρκεια τού οποίου  οι τεράστιες επιτυχίες τής ανθρωπότητας (στον Κοινωνικό, στον Πολιτικό, στον Πολιτισμικό και στον Επιστημονικό τομέα) και τα αποκρουστικά εγκλήματα κατά τής Ανθρωπότητας (Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Γενοκτονίες, καταστροφή τού Περιβάλλοντος, καταλήστευση  τού πλούτου ολόκληρων  Εθνών και λαών και καταδίκη τους στην πείνα και στην εξαθλίωση ) εκφράσθηκαν στις πιο ακραίες τους μορφές  για όλη την χιλιετία.

 

  Στον αιώνα, που έφυγε, εκδηλώθηκε και πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη στην Ιστορία τής Ανθρωπότητας  απόπειρα  Κοινωνικής και Πολιτικής Απελευθέρωσης  τού Ανθρώπου, η Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση, που γέννησε ελπίδες και όνειρα σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε γωνιά τού Πλανήτη μας, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλευση, για έναν κόσμο με κέντρο τής προσοχής του τον Άνθρωπο! 

 Το Κράτος, που γεννήθηκε από την επικράτηση αυτής τής γιγάντιας ανθρώπινης προσπάθειας, έμελλε να ανατραπή  από τις δυνάμεις εκείνες, που ποτέ δεν συμβιβάσθηκαν μαζί του, από τις δυνάμεις εκείνες που βυσοδομούσαν εναντίον του από την πρώτη στιγμή τής εμφάνισής του. Από τις δυνάμεις εκείνες, τού Καπιταλισμού και τού Ιμπεριαλισμού, που δεν έπαυσαν ποτέ να κατασπαταλούν τον πλούτο τών χωρών που είχαν υποδουλωμένες, για να πετύχουν τον στόχο τους : την πάση θυσία διάβρωση και τελικά την ανατροπή  του.

   Παρ’όλα αυτά, όμως, το μήνυμα της νίκης της Επανάστασης, το μήνυμα  τής  επικράτησης  τού  Ανθρώπου  και  τής ανατροπής τής Καπιταλιστικής Βαρβαρότητας παραμένει ισχυρό στις καρδιές τών ανθρώπων, όπου γής. Η Καπιταλιστική Βαρβαρότητα  και ο ανθρωποφάγος Ιμπεριαλισμός, παγκοσμιοποιημένος ή μή, μπορεί να ηττηθή !  Κι ας επιμένουν οι λογής-λογής απολογητές  τού Καπιταλισμού και τού Ιμπεριαλισμού, ότι αυτός είναι παντοδύναμος και αήττητος.  Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά, όπως και  όλοι οι λαοί τής Γης, ότι  αυτό  μόνο που μπορεί να κάνει ο Καπιταλισμός στο ανώτερο στάδιό του, δηλαδή ο Ιμπεριαλισμός, είναι να εκβιάζει την υποταγή τών λαών με την λευκή τρομοκρατία τής λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, για να φθάσει πλέον όχι απλά να σταματήσει το ρολόϊ τής ανθρώπινης Ιστορίας, αλλά  για να επιχειρήσει  να το γυρίσει και πίσω αν το κρίνει αυτό αναγκαίο.

  Στην αυγή τής νέας Χιλιετίας, στο χάραμα τού νέου αιώνα  και με αφετηρία το νέο έτος 2001, οι λαοί όλου τού κόσμου, όπως και ο Ελληνικός λαός, δικαιούνται να κάνουν τον δικό τους λογαριασμό.

  Λογαριασμό, που θα έχει στο κέντρο του τον  Άνθρωπο. Για να αναδείξουν τις ανθρώπινες εκείνες δυνάμεις, που θα βάλουν  στην θέση, που τους  ανήκει, την απερίγραπτη κοινωνική Βαρβαρότητα που γεννά ο Καπιταλισμός και ο Ιμπεριαλισμός, και  τους απολογητές τους.

  Είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι αυτό θα το πράξουν οι λαοί τής Γής.

Και η βεβαιότητα αυτή δεν είναι απλή έκφραση μιας  δοκισήσοφης αισιοδοξίας ή κάποιας κενόδοξης ευχής . Είναι έκφραση μιας  βαθειάς πίστης, που πηγάζει από το γεγονός, ότι για να επικρατήσει και για επιβιώσει ο άνθρωπος , ως Άνθρωπος και όχι ως Δούλος, δεν έχει άλλη επιλογή . -

                                                                                                                       

                                                                                                                        Άγγελος  Λιβαθινός

                                                                                                                                                   Καθηγ. Μαθηματικών-Λυκειάρχης

-----------------------------------------------------------------------------------

  (*) Το άρθρο αυτό  γράφτηκε με αφορμή το νέο έτος 2001, που σηματοδοτούσε  ταυτοχρόνως και την είσοδο στον 21ο αιώνα και στην τρίτη χιλιετία, δημοσιεύθηκε δε  στις Εφημερίδες:  1) "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" Αθηνών ( 5-1-2001),  2) " Πατρίς" Πύργου ( 3-1-2001), 3) " Η ΑΥΓΗ" Πύργου ( 8-1-2001)  και 4) "Το Ελεύθερο Βήμα τής Ηλείας" ( 15-1-2001)

 

 

Κεντρική σελίδα

(C): Περιεχόμενο  και  Κατασκευή Ιστοσελίδας:  Άγγελος  Λιβαθινός, Μαθηματικός, 697-8197763,   efkardamas@in.gr