Κεντρική σελίδα

Το  Χωριό Καρδαμάς Ηλείας

Η Εφημερίδα "Καρδαμάς"

Άρθρα

Θέματα  Μαθηματικών  

Βιογραφικό-Εργασίες

Επικοινωνία

 Συνδέσεις

     

                    Άρθρα  και   Απόψεις

Πειραματική Ιστοσελίδα

Άγγελου Λιβαθινού,

Καθηγ. Μαθηματικών

 

Άρθρα  Κοινωνικού, Πολιτιστικού  και  Πολιτικού  Προβληματισμού, τού Άγγελου Λιβαθινού,

δημοσιευθέντα  σε  Επαρχιακές  και  Αθηναϊκές  Εφημερίδες.   efkardamas@in.gr,   697-8197763

                                          

Άν αρκούσαν μόνον οι Ευχές...! (*)

 

                             

 

  Τέτοιες μέρες, που ένας χρόνος φεύγει και ένας άλλος έρχεται, αβίαστα εκφράζουμε τις ευχές μας προς αλλήλους.

 Ευχές προς τον διπλανό μας, αλλά καί για τον συνάνθρωπό μας, όπου Γής:  Χρόνια πολλά  και  καλή Χρονιά!  Ειρήνη  καί  Προκοπή ! ”

  Είναι,  όμως, μερικές φορές, που νοιώθουμε την ανάγκη να αναρωτηθούμε μέσα μας, αν από μόνη της αυτή η βαθειά ανθρώπινη ευχή δεν κινδυνεύει να  μείνει ένας αλπός κοινότυπος λόγος, κενός περιεχομένου !

   Κάπως έτσι δεν θα ένοιωθαν, άραγε, οι προβληματιζόμενοι πολίτες, όπου γής, στα τέλη τής δεκαετίας τού ’30, όταν με τήν ανατολή κάθε νέου έτους κοντά στο 1940 εκφράζανε κι αυτοί  τα βαθύτερα ανθρώπινα συναισθήματά τους με την ίδια και τότε ευχή; 

  Οι υποψιασμένοι πολίτες τής Οικουμένης γνώριζαν, όμως, και τότε, πως η Ευχή από μόνη της, χωρίς να συνοδεύεται από την επιβαλλόμενη επαγρύπνηση και την κινητοποίηση τών λαών και τών προοδευτικών μυαλών τής Ανθρωπότητος, θα έστεκε μετέωρη και ατελέσφορη, έτοιμη να κονιορτοποιηθή  από τον επερχόμενο ζοφερό πόλεμο, που προετοίμαζαν οι Δυνάμεις τού τότε πολιτικού Μεσαίωνα, οι Δυνάμεις τής τότε  “Νέας Τάξης” τού βάρβαρου Ιμπεριαλισμού τής Γερμανίας και της Ιταλίας!

 

  Πολλές φορές, όμως, αρκετοί  άνθρωποι, κλεισμένοι στον προσωπικό τους μικρόκοσμο, εθελοτυφλούν ή αδυνατούν  να διακρίνουν και να κατανοήσουν τον κίνδυνο εξανδραποδισμού τους, που βρίσκεται λίγα μέτρα μπροστά τους!

  Δεν είναι καινούρια αυτή η ανθρώπινη αδυναμία, να μην κατανοούν δηλαδή αρκετοί άνθρωποι την βαρβαρότητα  τού Ιμπεριαλισμού! Την βαρβαρότητα αυτήν και τα καταστροφικά, για τις ανθρώπινες κοινωνίες αποτελέσματά της, τα έχει  περιγράψει  με επιστημονική ενάργεια και βαθειά ανθρώπινη πικρία ο μεγάλος Έλληνας Ιστορικός Θουκυδίδης, εδώ και 2.400 περίπου χρόνια, στην “ξυγγραφή” του για τόν Πελοποννησιακό Πόλεμο.

  Σήμερα, με την είσοδο τού νέου έτους 2003, η Ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα έκδοση τής Ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.  Ο  Αγγλοαμερικάνικος νεοφασιστικός Ιμπεριαλισμός, συνασπισμένος με τον διεθνή Σιωνισμό καί την Εβραϊκή Ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, απειλούν κάθε λαό τής Γής, που δεν  υποτάσσεται στις βουλήσεις τους·  και ετοιμάζουν με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες καί με τα σύγχρονα οπλικά συστήματά τους, να συντρίψουν τον λαό τού ΙΡΑΚ, όπως καθημερινά συνθλίβουν τον λαό τής ηρωϊκής Παλαιστίνης!   Για να βάλουν πόδι στα πετρέλαια τής Ασίας!

  Δεν αρκούν, λοιπόν, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία, μόνον οι ευχές, όταν ο κίνδυνος είναι “ ante portas” ( προ τών θυρών)!

Χρειάζεται πρωτίστως η κινητοποίηση τού κάθε πολίτη, για να ματαιωθή αυτός ο άδικος πόλεμος, αυτή η άδικη επίθεση κατά τού Ιρακινού λαού. Ειρηνικό νέο έτος, είναι φανερό ότι, δέν θα έχουμε, εάν περιορισθούμε να εκφράζουμε μόνον ευχές, βαθειά ανθρώπινες κατά τα άλλα, με την οπορτουνιστική  μακαριότητα που μας υποδεικνύουν οι πολιτικές μετριότητες που κυβερνούν τον Τόπο.

  Η Ιστορία επιμένει να επιβεβαιώνει, αργά ή γρήγορα, πως η πρόοδος κάθε Χώρας και κάθε Λαού, εν γένει τής Ανθρωπότητος, συντελείται και σφυρηλατείται από τις Ιδέες και τις δράσεις όλων εκείνων που αντιστέκονται στις βάρβαρες ορέξεις τών ισχυρών και στους κατά τόπους υπηρέτες και κολαούζους τους, και όχι από τις ιδέες και τις απάνθρωπες πράξεις τών ισχυρών, τις οποίες πασχίζουν ( όπως πάντοτε πάσχιζαν) να νομιμοποιήσουν με όλα τα μέσα, στις λαΪκές συνειδήσεις, οι πολιτικοί αχυράνθρωποί τους!

     Γι' αυτό και η ελπίδα για την Ανθρωπότητα παραμένει ζωντανή!  Γιατί, ευτυχώς, είναι αρκετοί ακόμη οι πολίτες, που αρνούνται να κλεισθούν στις " Φάρμες", στα "Φέϊμ Στόρυ" και  στα "Μπίγκ Μπράδερ" τής αποχαύνωσης, και επιμένουν να βλέπουν όσα θέλουν να κρύψουν τα " ζεϊμπέκικα" τών "Βενιζέλων" στους καταυλισμούς τών εξαθλιωμένων!

  Χρόνια Πολλά  και  Καλή Χρονιά !

                                                                                                          Άγγελος  Λιβαθινός

                                                                                                             Καθηγ. Μαθηματικών-Λυκειάρχης

-----------------------------------------------------------------------------------

 (*) Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στις Εφημερίδες: 1) "Καρδαμάς" ( Φ.5, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2002),  2) "Πατρίς" Πύργου ( 4-1-2003)

 

 

Κεντρική σελίδα

(C): Περιεχόμενο και Κατασκευή Ιστοσελίδας:  Άγγελος  Λιβαθινός, Μαθηματικός, 697-8197763, efkardamas@in.gr