Κεντρική σελίδα

Το Χωριό

Καρδαμάς Ηλείας

Η Εφημερίδα "Καρδαμάς"

Άρθρα

Θέματα  Μαθηματικών

Βιογραφικό-Εργασίες

Επικοινωνία

 Συνδέσεις

     

                     Άρθρα  και   Απόψεις

Πειραματική Ιστοσελίδα

Άγγελου Λιβαθινού,

Καθηγ. Μαθηματικών

 

Άρθρα  Κοινωνικού, Πολιτιστικού  και  Πολιτικού  Προβληματισμού, τού Άγγελου Λιβαθινού,

δημοσιευθέντα  σε  Επαρχιακές  και  Αθηναϊκές  Εφημερίδες.   efkardamas@in.gr,   697-8197763

                                          

Επιλογή άλλου Άρθρου

Η Ελληνική Επανάσταση τού 1821

και η σημασία της σήμερα (*)

 

                             

  

  Η Ιστορία της Ανθρωπότητας είναι γεμάτη από εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, ανάμεσα στους οποίους ξεχωριστή θέση κατέχει η Ελληνική Επανάσταση του 1821.
  Η εθνική, κοινωνική , πολιτική και πολιτιστική σημασία τού ξεσηκωμού τών Ελλήνων, μέσα στις αντίξοες ευρωπαϊκές συνθήκες, που είχαν διαμορφωθή με τα ευρωπαϊκά απολυταρχικά καθεστώτα και την φοβερή Ιερά Συμμαχία τών ισχυρών τής Ευρώπης, ήταν τεράστια, όχι μόνον για τους Έλληνες, αλλά και για τα άλλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στην Ευρώπη. Κινήματα, που αγκομαχούσαν κάτω τα τον ζυγό τών διαφόρων "αυτοκρατοριών" και τής  αντιδραστικής "συμμαχίας" τού Μέττερνιχ.

 
  Κάθε χρόνο, την 25η Μαρτίου, εμείς οι Έλληνες νοιώθουμε την υποχρέωση και την τιμή, να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους προγόνους μας, που θυσίασαν την ζωή τους ή που μάτωσαν, αγωνιζόμενοι κατά τού οθωμανικού ζυγού, για το δίκιο, για την λευτεριά και για την εθνική ανεξαρτησία. Και, φέρνοντας στην επιφάνεια εκείνα τα δραματικά γεγονότα τού 1821, αισθανόμαστε περήφανοι, ότι οι πρόγονοί μας ποτέ δεν δέχθηκαν την οθωμανική κατοχή σαν κάτι το τετελεσμένο και τελεσίδικο, αφού ποτέ δεν έπαψαν να αγωνίζονται κατά τού κατακτητή, όποτε οι συνθήκες ωρίμαζαν για την αντίσταση στην κατοχή.

 
  Στα πρώτα χρόνια τής οθωμανικής σκλαβιάς, ο ελληνισμός δεν ήταν δυνατόν να επιχειρήσει μία οργανωμένη και καθολική αντίσταση, αφού είχε αποκάμει
από τις αλλεπάλληλες κατακτήσεις τής Ελλάδας από τους Ευρωπαίους ( Ρωμαίους, Φράγκους, Βενετούς, κλπ). Ωστόσο, όποτε παρουσιάσθηκαν ευκαιρίες για αγώνες και τοπικές εξεγέρσεις, οι έλληνες συμμετείχαν ολόψυχα, κι ας είχαν να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο ισχυρό,που στηριζόταν απροκάλυπτα και από τις άλλες ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
  Έτσι, η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν ένα γεγονός ξαφνικό και απρόσμενο. Την προετοίμασαν οι αρματολοί με τον ένοπλο αγώνα κατά τών Τούρκων, οι λόγιοι με το παιδευτικό συγγραφικό έργο τους, ο απλός λαϊκός κλήρος, οι έμποροι και οι ναυτικοί με την οικονομική στήριξή τους, και κυρίως ο ανώνυμος λαός με τους ηρωϊσμούς και τις θυσίες του.
  Αλλά, σημαντικώτατο ρόλο στην οργάνωση και στην αρχική καθοδήγηση τού αγώνα τών Ελλήνων διεδραμάτισε στις αρχές τού 19ου αιώνα η Φιλική Εταιρεία, που, επηρεασμένη από τις αρχές τής ισοπολιτείας, τής δικαιοσύνης και τής ελευθερίας, που διακυρήχθηκαν στην μεγάλη Γαλλική Επανάσταση, προώθησε την ιδέα τής εξέγερσης στον δικιμαζόμενο ελληνικό λαό. Οι αρχές αυτές, συνδεδεμένες με τις εθνικές παραδόσεις τών ελλήνων, αποτέλεσαν την "ύλη", για να οικοδομηθή στις συνειδήσεις τών ραγιάδων η αποφασιστικότητα να παλέψουν για την εθνική ανεξαρτησία τους και την κοινωνική απελευθέρωσή τους από τον ζυγό τού δούλου.

 
   Παρά το γεγονός, ότι η Φιλική Εταιρεία είχε προσδιορίσει το 3ο δεκαήμερο Μαρτίου τού 1821 για την έναρξη τού αγώνα, περί τα μέσα Μαρτίου τού ιδίου έτους σημειώθηκαν τα πρώτα σποραδικά, αλλά σημαντικά επεισόδια εναντίον τών Τούρκων.
 Ακολούθησαν, κατά το 3ο δεκαήμερο Μαρτίου, συντονισμένεες επαναστατικές πράξεις τών Ελλήνων σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις τής Πελοποννήσου ( στα Καλάβρυτα 21/3, στη Μάνη 22/3, στην Καλαμάτα 23/3, στην Πάτρα 24/3, 25/3, κλπ), και σε άλλα μεγάλα κέντρα, όπως στο Γαλαξείδι, στην Λειβαδιά, στην Αταλάντη. Τον Απρίλη, η Επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στην Μύκονο, στην Αττική και αλλού. Στις επαναστατημένες περιοχές τής Ελλάδας προσέτρεξαν για βοήθεια και Έλληνες από την Μακεδονία και την Θράκη, αφού εκεί οι συνθήκες δεν ήσαν ευνοϊκές για συντονισμένο επαναστατικό αγώνα.
 Στο πρώτο άγγελμα τής Επανάστασης στην Νότια Ελλάδα, ο Σουλτάνος και οι Τουρκικές αρχές εντέδρασαν με διωγμούς και θανατώσεις Ελλήνων πατριωτών, λαϊκών και κληρικών.Ο δρόμος, όμως, τής Επανάστασης είχε ανοίξει, και οι επαναστατημένοι έλληνες έγραψαν στην συνέχεια ηρωϊκές σελίδες στα πεδία τών μαχών.
  Η άλωση της Τριπολιτσάς και η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια ήσαν δύο σημαντικώτατες πολεμικές επιχειρήσεις τών επαναστατημένων ελλήνων, που έκριναν σε μεγάλο βαθμό την παραπέρα θετική εξέλιξη τής Επανάστασης. Σ' αυτές τις επιχειρήσεις δέσποσε η ηρωϊκή μορφή τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τού αγέρωχου Γέρου τού Μωριά, που σε πολλές και κρίσιμες φάσεις τού αγώνα, με την παρουσία του και με την δράση του σφυρηλάτησε και τόνωσε το αγωνιστικό ηθικό τών επαναστατημένων ελλήνων. Η Τριπολιτσά και τα Δερβενάκια με τον Θ. Κολοκοτρώνη, η Γέφυρα της Αλαμάνας με την ηρωϊκή θυσία τού Αθ. Διάκου, το Χάνι τής Γραβιάς με τον απαράμιλλο αγώνα τού Οδυσσέα Ανδρούτσου, η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κων. Κανάρη μετά την καταστροφή τής Χίου από τους Τούρκους, και άλλα ηρωϊκά πολεμικά κατορθώματα των επαναστατημένων ελλήνων, αποτελούν τις κορυφαίες στιγμές τής Επανάστασης, που έβαλαν τις βάσεις για την απελευθέρωση τής Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Και παράλληλα, αποτελούν παραδείγματα θυσίας και αγώνα ενός λαού, που είναι αποφασισμένος να κατακτήσει τη λευτεριά του.

 
  Ο απελευθερωτικός αγώνας τών ελλήνων, μακροχρόνιος και άνισος, με κορυφώσεις ηρωϊσμού, αλλά και με περιόδους κάμψης και υποχώρησης, μετά από βαρύτατες θυσίες, κατέληξε στην δημιουργία ενός κράτους μικρού σε έκταση, που δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και στα οράματα τών αγωνιστών τού 1821. Όμως, γύρω τα αυτό το μικρό ελληνικό κράτος θα συγκεντρωθή σιγά-σιγά όλος ο Ελληνισμός, για να πραγματοποιήσει την νέα ιστορική πορεία του.
Η μεγάλη αυτή ημέρα, κατά την οποία γιορτάζουμε την απελευθέρωση τ
ής πατρίδας μας από την σκλαβιά που της είχε επιβληθή άδικα και αυθαίρετα, αποτελεί παράλληλα και μία ευκαιρία να αναλογισθούμε την φρίκη τών κατακτητικών πολέμων, τα καταστρεπτικά αποτελέσματα, τις αδικίες και τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος τών λαών της γής από τους κατακτητικούς πολέμους τών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

  Αλλά, μας δίνεται και η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε, ότι οι απελευθερωτικοί αγώνες τών λαών, ενάντια στους κατακτητές τους, είναι δικαιωμένοι στις συνειδήσεις τών ανθρώπων, γιατί είναι αγώνες για την υπεράσπιση τής ανεξαρτησίας και για την κατάκτηση τής ελευθερίας τών ανθρώπων.
  Σήμερα, οι Έλληνες, παλεύοντας για την ειρήνη, παλεύουμε για να σταματήσουν οι επεκτατικοί και κατακτητικοί πόλεμοι τών ιμπεριαλιστών, κατά τών λαών που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Η πάλη μας αυτή για την ειρήνη αποτελεί και στήριγμα τών αγώνων τών λαών, όπου γής, για την κατάκτηση τής ανεξαρτησίας τους και τής ελευθερίας τους.
 Σήμερα, που η μαρτυρική Κύπρος στενάζει εδώ και 30 τώρα χρόνια κάτω από την μπότα τού τούρκικου "Αττίλα" με την καθοδήγηση τών Αμερικανο-βρεττανών, σήμερα που η ανθρωπότητα βιώνει μία νέα βαρβαρότητα, με τους ανελέητους κατακτητικούς πολέμους τών Αμερικανοβρετανών ιμπεριαλιστών και τών συμμάχων τους, στην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού, σήμερα με τον βρώμικο πόλεμο τών Εβραίων ενάντια στην αγωνιζόμενη για εθνική ανεξαρτησία Παλαιστίνη, μπορούμε να αισθανθούμε βαθύτατα τον αγώνα αυτών τών υποδουλωμένων λαών για την ελευθερία τους. Και να συμπορευθούμε μαζί τους, για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για έναν κόσμο που θα πορεύεται στον δρόμο τής ειρήνης και τής φιλίας τών λαών.
   Αυτό είναι και ένα από τα μηνύματα τής δικής μας Επανάστασης. Τής Ελληνικής Επανάστασης τού 1821.
 Δόξα και τιμή στους έλληνες, που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία τής πατρίδας!
 Δόξα και τιμή στους λαούς, που παλεύουν και σήμερα ενάντια στον Ιμπεριαλισμό,για την εθνική ανεξαρτησία τους, για ελευθερία και δικαιοσύνη!-
                                                                                 

                                                                                  Άγγελος  Λιβαθινός

                                                                                              Διονυσία Μωραϊτη-Λιβαθινού

--------------------------------------------------------

  (*) Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα:"Καρδαμάς" ( Φ.10, Ιανουάριος-Μάρτιος 2004)

 

 

Κεντρική σελίδα

(C): Περιεχόμενο  και  Κατασκευή Ιστοσελίδας:  Άγγελος  Λιβαθινός, Μαθηματικός, 697-8197763,   efkardamas@in.gr