Κεντρική σελίδα

Το Χωριό  Καρδαμάς Ηλείας

Η Εφημερίδα "Καρδαμάς"

Άρθρα

Θέματα Μαθηματικών

Βιογραφικό-Εργασίες

Επικοινωνία

 Συνδέσεις

     

                     Άρθρα  και   Απόψεις

Πειραματική Ιστοσελίδα

Άγγελου Λιβαθινού,

Καθηγ. Μαθηματικών

 

Άρθρα  Κοινωνικού, Πολιτιστικού  και  Πολιτικού  Προβληματισμού, τού Άγγελου Λιβαθινού,

δημοσιευθέντα  σε  Επαρχιακές  και  Αθηναϊκές  Εφημερίδες.   efkardamas@in.gr,   697-8197763

                                          

Δεινά πάθη τής Μέσης Εκπαίδευσης (*)

 

 

 

  Εις την δύνη  τών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σκανδάλων, που τελευταία συγκλονίζουν την χώρα  μας, δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη η Μέση Εκπαίδευση. Αντίθετα μάλιστα. Ως χώρος, όπου  επιχειρείται  να καλλιεργηθεί  ο καθαρός ανθρώπινος και κοινωνικός λόγος, ως χώρος  όπου αρθρώνονται αξίες και ιδανικά και μ’ αυτά στοχεύεται να γαλουχηθεί η νέα γενιά τών 15-19 ετών, η Μέση Εκπαίδευση έχει δεχθή  και δέχεται σοβαρά πλήγματα από την σήψη και τον εκφυλισμό, που καταλείπουν καθημερινές πολιτικές πράξεις «επωνύμων». Σε βαθμό, που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια  και τού πιο φιλότιμου  και πλέον ευσυνείδητου διδάσκοντος.

 

  Το λεγόμενο «σκάνδαλο Κοσκωτά» δεν αποτελεί παρά την κορυφή τού παγόβουνου τής κυβερνητικής πολιτικής. Μίας πολιτικής ανερμάτιστης και ανεύθυνης, και εν πολλοίς επικίνδυνης για τον τόπο. Μίας πολιτικής, η οποία, στην πρακτική εφαρμογή της, χλευάζει αξίες και ιδανικά, με τα οποία γαλουχήθηκαν γενεές και γενεές Ελλήνων.

  Ο πολίτης, σήμερα, με «υποδείγματα» που τού προσφέρονται καθημερινά, ωθείται να κρατήσει στάση απαξίας απέναντι σε ό,τι μέχρι τώρα πιστεύουμε, πως συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας  υγιούς κοινωνίας.  Στάση απαξίας απέναντι στην αξιοπιστία και στην εντιμότητα, απέναντι στο ήθος, στην συνέπεια και στην αξιοπρέπεια, απέναντι στο κοινωνικό καθήκον, στην αξιοκρατία και στον σεβασμόν τής αλήθειας. Απέναντι στον μόχθο για την προκοπή!

  Καθημερινά ο κοινωνικός μας περίγυρος μολύνεται από τα μηνύματα, που εκπέμπουν οι σημερινοί «αετονύχηδες» και οι «καπάτσοι»!  Η επιτυχία προορίζεται μόνον για όποιον είναι «γάτα»!  Αν δεν ακολουθήσεις την τακτική όλων αυτών τών «αετονύχηδων» και «καπάτσων», είσαι καταδικασμένος να μείνεις μία ζωή ονειροπόλος, ιδεολόγος και «κορόϊδο»!

   Αγωνίσου, τώρα, εσύ ο Καθηγητής, που διαπαιδαγωγείς και διδάσκεις νέους τών 15-19 ετών, να τους διδάξεις  κοινωνική και πολιτική ηθική!  Να τους πείσεις, πως «τα αγαθά κόποις κτώνται», και πως, για να προκόψει κανείς, χρειάζεται να παλέψει ευσυνείδητα και ανυποχώρητα τίμια! Κινδυνεύεις να σε αντιμετωπίσουν σαν γραφικόν και να σε  ιδούν σαν «καρικατούρα» μιάς περασμένης ονειροπόλας εποχής!

  Διότι, οι νέοι αυτοί, που ετοιμάζονται για να ασκήσουν για πρώτην φορά τα πλήρη πολιτικά τους δικαιώματα, σκανδαλίζονται και εκμαυλίζονται σήμερα  με άλλα προτεινόμενα κοινωνικά υποδείγματα:  τους «Λουβαραίους» με τα «πάμπερς», τους «μπαρμπάδες», τους «ειρηνόφιλους» λαθρεμπόρους όπλων σε σπαρασσόμενες  από μακροχρόνιους πολέμους χώρες  και σε ρατσιστικά καθεστώτα, τους «γραμματοκομιστές  επιστήμονες», τους «έντιμους» τής «αυριανικής» ηθικής!

 

  Δεινοπαθεί και χειμάζεται σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό τής Μέσης Εκπαίδευσης. Το κύρος τών διδασκόντων καταρρακώνεται, η διδασκαλία ευτελίζεται, και οι νέοι παγιδεύονται για να χρησιμοποιηθούν ως εύκολη ψηφοθηρική λεία!

«Ήτανε στραβό το κλίμα, τό ’φαγε κι ο γάϊδαρος», που λέει και η λαϊκή παροιμία!  Είχε τα μεγάλα προβλήματά της η Μέση Εκπαίδευση, «ευτύχησε» τα τελευταία οκτώ χρόνια  να αντιμετωπίσει μία πολιτική, που την οδηγεί  ουσιαστικά σε διάλυση!  Με τα εκφυλιστικά κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα τών τελευταίων χρόνων, κινδυνεύει να δεχθεί την χαριστικήν της βολή!

  Μοναδική ελπίδα σ’ αυτήν την κατάσταση τής σήψης, τής διαφθοράς και τής υγροποίησης κάθε αξίας και ιδανικού, απομένει  η σθεναρή αντίσταση τών ιδίων τών μαθητών-πολιτών. Το χρέος τών Καθηγητών, ως πνευματικών ανθρώπων, είναι αυτονόητο. Εξ ορισμού, δεν τους επιτρέπεται ούτε να ιδιωτεύσουν ούτε να σιωπήσουν! -

 

  Άγγελος  Λιβαθινός

Καθηγ. Μαθηματικών στο 2ο Λύκειο Αμαλιάδος

πρ. Πρόεδρος τής ΕΛΜΕ  Ηλείας

…………………………………………………………….

(*)  Το άρθρο αυτό εδημοσιεύθη εις την ημερήσια εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» Ηλείας ( 9-4-1989). Την εποχήν εκείνην, κυριαρχούσε στην πολιτική και κοινωνική ζωή τού τόπου το δυσώδες «σκάνδαλο Κοσκωτά», εις το οποίον εφέροντο αναμεμειγμένα υψηλόβαθμα πολιτικά και πολιτειακά πρόσωπα τής χώρας. Ανεδεικνύετο, έτσι,  η αποκρουστική και εκφυλιστική  εικόνα μίας γενικευμένης κοινωνικής και πολιτικής σήψης!

 

 

Κεντρική σελίδα

(C): Περιεχόμενο και Κατασκευή Ιστοσελίδας:  Άγγελος  Λιβαθινός, Μαθηματικός, 697-8197763,   efkardamas@in.gr