Κεντρική σελίδα

Το  Χωριό

 Καρδαμάς Ηλείας

Η Εφημερίδα "Καρδαμάς"

Άρθρα

 Θέματα Μαθηματικών

Βιογραφικό-Εργασίες

Επικοινωνία

 Συνδέσεις

     

                    Άρθρα  και   Απόψεις

Πειραματική Ιστοσελίδα

Άγγελου Λιβαθινού,

Καθηγ. Μαθηματικών

 

Άρθρα  Κοινωνικού, Πολιτιστικού  και  Πολιτικού  Προβληματισμού, τού Άγγελου Λιβαθινού,

δημοσιευθέντα  σε  Επαρχιακές  και  Αθηναϊκές  Εφημερίδες.   efkardamas@in.gr,   697-8197763

                                          

Η Ελληνική Γλώσσα και τα αποκαλυπτήρια τής Επιχείρησης για την διάβρωση τής Ελληνικής  συνείδησης!  (*)

 

                             

 

" Οι κάτοικοι της Ποσειδωνίας, στον τυρρηνικό κόλπο,

ενώ είχαν ελληνική καταγωγή, αφομοιώθηκαν […] κι έγιναν

Τυρρηνοί ή Ρωμαίοι.

  Άλλαξαν γλώσσα καθώς και τις πιό πολλές συνήθειές τους.

 Τελούν όμως ακόμη και τώρα  κάποια ελληνική  εορτή.

Συγκεντρώνονται τότε, ξαναθυμούνται τα παλιά ονόματα

και έθιμα, κλαίνε για το κατάντημά τους

και φεύγουν  με  δάκρυα στα μάτια "

 ( Αθήναιος : "Δειπνοσοφιστές" , ΙΔ 633  , 3ος αιών μ.χ.)

 

 

   Το απόσπασμα αυτό τού Αθήναιου, από το έργο του "Δειπνοσοφιστές ", αναφέρεται  στους  Ποσειδωνιάτες, Έλληνες  (Τροιζήνιους και Αχαιούς ) κατοίκους τής Ποσειδωνίας, αρχαίας Ελληνικής Πόλης στην δυτική ακτή τής Λευκανίας, στην νότια Ιταλία, 25 περίπου χιλιόμετρα από το σημερινό Σαλέρνο.

  Από τα τέλη τού 7ου π.Χ αιώνος, οπότε και  ίδρυσαν οι Έλληνες αυτοί  την πόλη Ποσειδωνία, και επί τρισήμισυ περίπου αιώνες, ήκμασε εκεί ο Ελληνικός Πολιτισμός.

  Το έτος 273 π.Χ, η πόλη έπεσε στα χέρια τών Ρωμαίων, εκλατινίσθηκε και μετονομάσθηκε σε  Paestum ( σημερινό Ιταλικό χωριό Pesto).

   Οι Έλληνες, με την επιβολή τής Λατινικής  Γλὠσσας  από τους κατακτητές, όχι μόνον έχασαν την  Γλώσσα τους (την Ελληνική Γλώσσα), αλλά απώλεσαν τα ήθη, τα έθιμά τους και το Πολιτισμό τους, δηλαδή την συνείδησή τους. Οι Ποσειδωνιάται (όπως ονομάζοντο οι Έλληνες  τής Ποσειδωνίας ) κράτησαν μόνον κάποια ετήσια εορτή, όπως αναφέρει παραπάνω ο Αθήναιος, για να θυμούνται "το κατάντημά τους ".

  Την περιγραφή αυτήν τού Αθήναιου  για το "κατάντημα" τών Ποσειδωνιατών  φέρανε στο νού μου, όλα αυτά τα ανεκδιήγητα, και εκδήλως δουλοπρεπή προς τους συγκυριακούς επικυρίαρχους τού Πλανήτη  Αγγλοαμερικάνους  Ιμπεριαλιστές, που διατύπωσε σε συνέντευξή της η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Διαμαντοπούλου : Είπε, λοιπόν, η κυρία Επίτροπος ( Ελληνίδα, ειρήσθω εν παρόδω !): 

"Νομίζω  ότι η χώρα μας εγκαίρως, από τώρα, πρέπει να ορίσει ως δεύτερη επίσημη γλώσσα τα  Αγγλικά " !!

( Καθημερινή ,18 Νοεμβρίου 2001).  

    Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι, όταν μια τέτοια τοποθέτηση-πρόταση  γίνεται από Έλληνα πολιτικό επίσημο, οι ακροατές ή οι αναγνώστες, ως πρώτη αντίδρασή τους, δεν μπορούν παρά να κρατήσουν την ανάσα τους ! Να μείνουν ενεοί !  Έπειτα, ανασυγκροτείται ο νούς, αρχίζουν οι συνειρμοί, τροχιοδρομούνται  αστραπιαως οι ιστορικές αναδρομές, έρχονται στην επιφάνεια και συσχετίζονται γεγονότα  και καταστάσεις τού πρόσφατου ή απώτερου παρελθόντος. Και, έπειτα, ακολουθεί η αντίστροφη πορεία τής σύνθεσης και τής απόδειξης  όπως λέμε στα Μαθηματικά, από την εποχή, ακόμη, τού Θαλή, τού Πυθαγόρα, τού Πλάτωνα  και τού Ιππία τού Ηλείου !.

  Λέω, λοιπόν, ότι  η ανωτέρω κυρία και το κόμμα της, που σήμερα κυβερνά τον Τόπο,  το κόμμα τού "ευχαριστούμε τους Αμερικάνους", γνωρίζουν, έχουν βαθειά συνείδηση τών όσων λένε και πράττουν. Ακόμη και  τότε, που εξεστόμισαν αυτήν την υβριστική για τους Έλληνες φράση(" Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους"!)  μέσα στην Ελληνική Βουλή, γνώριζαν πολύ καλά τί έλεγαν. Αλλά και τώρα, όταν διατυπώνουν με απύθμενο θράσος την ευτελή αξίωση τής παράκαμψης και τής μιγαδοποίησης τής Ελληνικής γλώσσας ( "δεύτερη επίσημη ", έτσι δεν είναι κυρία Διαμαντοπούλου; Προ  πάντων  το "επίσημη" να μην ξεχνάμε όλοι εμείς οι αγράμματοι !), και τώρα, λοιπόν, γνωρίζουν  όλοι τους  πολύ καλά τί λένε  και τί προπαρασκευάζουν για τον Ελληνικό Λαό.

  Η ειρημένη κυρία και το κόμμα της, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι  αυτά, που διετύπωσε στην συνέντευξή της  η ανωτέρω, τα έχει διατυπώσει πριν από αυτούς  ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Kissinger, σε συνέντευξή του και αυτός ( τί σύμπτωση κι αυτή, έ !).

Και, βέβαια, δεν κάνουν τίποτα παραπάνω το κυβερνών κόμμα  και η κ. Διαμαντοπούλου, παρά να επαναλαμβάνουν ό,τι έχει ειπή ο κ.Kissinger. Και αυτό το κάνουνε ( όλοι: κυβερνών κόμμα, Διαμμαντοπούλου , Kissinger ) για το καλό μας, για ... το καλό όλων τών Ελλήνων !

    Είπε, λοιπόν  τo 1995 ,ο Εβραιοαμερικάνος ιέραξ  και νεκροθάφτης τής Κύπρου κ.Kissinger :  

“ Ο Ελληνικός Λαός είναι ατίθασος και δυσκολοκυβέρνητος.  Γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθειά στις πολιτισμικές του ρίζες [. . . ], δηλαδή να  πλήξουμε  την Γλώσσα του, την θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθή, να διακριθή, να επικρατήση. Για να πάψη να μας δημιουργή προβλήματα σ’ αυτήν την νευραλγική περιοχή . . .” !!

  Ο κ. Kissinger, εκπροσωπών και τον μέγαν εσμόν  τών ιδεολογικών καθοδηγητών τής  ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, γνωρίζει πολύ καλά τί λέει.  Γνωρίζει πολύ καλά, ότι η Γλώσσα ενός λαού  αντανακλά το πολιτισμικό επίπεδό του, περιγράφει παραστατικώτατα τήν ιστορική αυτογνωσία τού λαού, οδηγεί τον λαό στα βάθη τής ιστορικής καταγωγής του και τον εξοπλίζει  με τις μέγιστες δυνάμεις αντιστάσεως σε κάθε προσπάθεια  πνευματικού, ιδεολογικού και πολιτικού εξανδραποδισμού του από τις δυνάμεις τής βάρβαρης  διεθνούς Κεφαλαιοκρατίας. Γνωρίζει, πως η Γλώσσα ενός λαού, μαζί με τον Πολιτισμό και την Ιστορία του , είναι το ισχυρότερο εργαλείο τής ατομικότητας μιάς Κοινωνίας και ο συνδετικός κρίκος  τής κοινωνικής συνοχής τών ανθρώπων μιάς χώρας.

 Η Γλώσσα είναι προϋπόθεση  τής ανάπτυξης τού Πολιτισμού ενός λαού και ταυτοχρόνως είναι προϊόν αυτού τού Πολιτισμού. Κλείνει μέσα της  την ίδια την πορεία ενός λαού  διά μέσου τών αιώνων, τις παραδόσεις του, τα έθιμά του, τις  κοινωνικές του ευαισθησίες, τον συναισθηματισμό του, την κοινωνική του συνείδηση, τις πολιτικές του αναζητήσεις. Είναι ο καθρέπτης  τών ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών  και τών παραδόσεων ενός λαού, που τον διαφοροποιούν από τους άλλους.  Είναι η υλοποίηση τής σκέψης ενός λαού.  Και, όσο ισχυρές είναι οι παραδόσεις αυτές, ο Πολιτισμός, η Ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού λαού, όλα αυτά, δηλαδή,  που συναποτελούν μαζί με την Γλώσσα την εθνική του ταυτότητα, τόσο περισσότερο η Γλώσσα γίνεται η ασπίδα  στις διάφορες πολιτισμικές επιθέσεις, γιατί είναι  η ίδια η συνείδηση τού λαού !  "Η Γλώσσα, έγραφε ο Marx, είναι το ίδιο αρχαία με την συνείδηση " (Karl Marx ,Fr.Engels ,Άπαντα τ.3 ,σελ.29). Αλλαγή, επομένως, τής Γλώσσας  ισοδυναμεί με διάβρωση και  υγροποίηση τής συνείδησης  τού λαού.

  Αυτά όλα τα γνωρίζουν όλοι αυτοί, ο k.Kissinger, οι σημερινοί κυβερνώντες και η κ. Διαμαντοπούλου. Και  μεθοδεύουν την αλλοίωση  και την περιθωριοποηση τής Ελληνικής Γλώσσας, γιατί αυτή αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο  στην πάλη τού λαού για εθνική ανεξαρτησία, και γιατί η απώλεια ή η διάβρωσή της οδηγεί νομοτελειακά  στην υποταγή και στον εξανδραποδισμό  τού λαού, στην μετατροπή του σε σύγχρονους  Ποσειδωνιάτες !

   Και επειδή, λοιπόν, ο Ελληνικός λαός  "είναι ατίθασος και δυσκολοκυβέρνητος", επειδή  είναι "ανυπάκουος" και ενεργεί σύμφωνα με την συνείδησή του (όπως π.χ. κατά την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα, κατά την φασιστική επιδρομή στην Γιουγκοσλαβία, κατά τον συνεχιζόμενο ναζιστικού τύπου πόλεμο κατά τού Αφγανιστάν, κλπ), και επειδή πρέπει "να πάψη να μας δημιουργή προβλήματα σ’ αυτήν την νευραλγική περιοχή . . .(όπως είπε ο κύριος Kissinger για λογαριασμό τών Αγγλοαμερικάνων και Ευρωπαίων Ιμπεριαλιστών, και φαίνεται πως αποδέχονται η κ. Διαμαντοπούλου και το κυβερνών κόμμα), γι' αυτό οι σημερινοί κυβερνώντες μεθοδεύουν αυτό που δεν τόλμησαν οι πιό μαύρες Κυβερνήσεις αυτού τού τόπου :

να επιβάλουν, δηλαδή, ως "επίσημη" Γλώσσα την Αγγλική, όπως έκαναν οι αποικιοκράτες  Ευρωπαίοι στις χώρες τού Τρίτου κόσμου, ώστε στην αρχή (με την παράλληλη  "επίσημη" λειτουργία Ελληνικής και Αγγλικής), να διαβρωθή η Ελληνική Γλώσσα , να μιγαδοποιηθή, για να δρομολογηθή, έτσι, το σχέδιο τών Αγγλοαμερικάνων και τών Ευρωπαίων «νεοταξιτών», να αλλάξουν τήν συνείδησή μας ,να αλλάξουν  την συνείδηση τών παιδιών μας.

   Πρέπει κάποιος να έχει μεγάλο περίσσευμα πολιτικής αφέλειας, για να πιστεύει, πως αυτά, που διετύπωσε στην συνέντευξή της η κ. Διαμαντοπούλου, είναι δήθεν προσωπικές της απόψεις και ότι δεν εκφράζουν τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις τών σημερινών κυβερνώντων.

Από την εποχή ήδη τής εθνικής ύβρεως στα Ίμια  και τού  ταπεινωτικού για την Ελλάδα "ευχαριστούμε τούς Αμερικάνους ", έχουν ακολουθήσει πολλά, που πείθουν περί τού αντιθέτου.

 Έτσι, για να αναφέρουμε ένα μόνο ακόμη  παράδειγμα, μέσα στην πληθώρα  που  έχουμε από την πολιτικ τών αυτοαποκαλουμένων "εκσυγχονιστών", η κ. Καραμάνου, Ευρωβουλευτής τού κυβερνώντος κόμματος, δείχνει να ενοχλείται σφόδρα από την επιμονή τών Ελλήνων να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα  και , μετά από τήν απαίτηση τών Τούρκων να μήν χρησιμοποιείται ο όρος "Ελληνισμός" και" Έλλην", εζήτησε, κατά την πρόσφατη τροποποίηση τού Καταστατικού τού κυβερνώντος κόμματος, "να απαλειφούν από το προοίμιο τού Καταστατικού τα περί  "Τουρκικής απειλής " καθώς και ο όρος "Ελληνισμός " " (!!), διότι, όπως είπε η κυρία Ευρωβουλευτής," δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κείμενα που μπορεί να μεταφρασθούν ", και διότι  "ο όρος "Ελληνισμός "  είναι επιθετικὀς όρος " !!! (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Καλαμάτας  13 Αυγούστου 2001 , ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 11 Αυγούστου 2001).

  Όλα αυτά τα ανήκουστα  και  "εκσυγχρονιστικώς" ....φιλελληνικά, ανάγκασαν τον Βουλευτή τού κυβερνητικού κόμματος κ. Παπαθεμελή, να αντιδράσει, λέγοντας, "αν είναι ακριβές αυτό, δεν μάς μένει παρά να τρελλαθούμε όλοι, αλλά πού θα βρούμε τόσα πολλά ψυχιατρεία για να μπούμε μέσα " ! ( Εφημερίδες , όπως παραπάνω ).

 Φυσικά, καθόλου "τρελλοί" δεν είναι οι κυβερνώντες. Γνωρίζουν πολύ καλά τί πράττουν και τί  λένε . 

   Το ζήτημα, επομένως, για την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι, ότι  ο τόπος πρέπει, όσο το δυνατόν συντομώτερα, να απαλλαγή από την πολιτική αυτών τών κυρίων, τού συγκεκριμένου κυβερνητικο  πολιτικο  σχηματισμο, οι οποίοι, προκειμένου να μείνουν, "αντί πάσης θυσίας", στην εξουσία, εφαρμόζουν όλο και πιό δεξιά και …. φιλελληνική πολιτική, πολιτική τών διαρκών παραχωρήσεων στον ισχυρό πυρήνα τής Ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Οι οποίοι είναι "έτοιμοι από καιρό " να θυσιάσουν ό,τι κρατά σήμερα όρθιους τούς Έλληνες: την Ελληνική  Γλώσσα τους.  Την Γλώσσα τού Δημόκριτου και τού Αριστοφάνη, τού Πυθαγόρα και τού Δημοσθένη, τού Αριστοτέλη και τού Αρχιμήδη, τού Ευκλείδη και τού Απολλώνιου, την Γλώσσα τού Κοραή και τού Μακρυγιάννη, τού Σολωμού και το Παλαμά .

   Σ' αυτόν τον επιβεβλημένο αγώνα  κατά τής σχεδιαζόμενης  πνευματικής μας υποδούλωσης και τού κοινωνικοπολιτικού  εξανδραποδισμού  τού λαού μας, σήμερα έχουν όλοι χρέος να λάβουν μέρος. Να αποβάλουν όλοι την κοινωνικά  και εθνικά επικίνδυνη  απάθεια, και να  αποκρούσουν την οπορτουνιστική μακαριότητα, που καλλιεργούν οι ντόπιοι κυρίαρχοι κύκλοι με τα εξωνημένα μέσα  ευρείας ενημερώσεως. 

    Μα, πρώτα και κύρια, τον πρώτο, καθοδηγητικό και αποφασιστικό ρόλο σ' αυτήν την δύσκολη πορεία έχουν  η σημερινή ανυπότακτη  Αριστερά και η πνευματική ηγεσία τού τόπου.

Γιατί, είναι άδικο και ανιστόρητο μαζί για εμάς τούς Έλληνες, να αποδεχθούμε πως μάς αρμόζει μιά σύγχρονη Ποσειδωνία !.-    

   

                                                                                                                  Άγγελος  Λιβαθινός      

                                                                                                          Καθηγ. Μαθηματικών- Λυκειάρχης

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  (*) Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην Ημερήσια Εφημερίδα " ΠΑΤΡΙΣ"  τής Ηλείας  (9 Δεκ. 2001, 12 Δεκ. 2001και 15 Δεκ. 2001 )

 

 

Κεντρική σελίδα

(C): Περιεχόμενο και Κατασκευή Ιστοσελίδας:  Άγγελος  Λιβαθινός, Μαθηματικός, 697-8197763, efkardamas@in.gr