Κεντρική σελίδα

 Το Χωριό

Καρδαμάς  Ηλείας

Η Εφημερίδα "Καρδαμάς"

Άρθρα

Θέματα  Μαθηματικών

Βιογραφικό-Εργασίες

Επικοινωνία

 Συνδέσεις

     

                    Άρθρα  και   Απόψεις

Πειραματική Ιστοσελίδα

Άγγελου Λιβαθινού,

Καθηγ. Μαθηματικών

 

Άρθρα  Κοινωνικού, Πολιτιστικού  και  Πολιτικού  Προβληματισμού, τού Άγγελου Λιβαθινού,

δημοσιευθέντα  σε  Επαρχιακές  και  Αθηναϊκές  Εφημερίδες.   efkardamas@in.gr,   697-8197763

                                          

Χρέος μας, η Προστασία

τού Φυσικού Περιβάλλοντος  (*)

 

                             

  

  Με τον όρο "Περιβάλλον", εννοούμε τον χώρο διαβίωσης, παραγωγικής δραστηριότητας και πολιτιστικής δημιουργίας τού ανθρώπου, αλλά έχει επικρατήσει με αυτόν τον όρο να εννοούμε το Φυσικό Περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται με την πρόνοια της ίδιας της Φύσεως.
  Η προστασία τού Περιβάλλοντος είναι βασική αρχή για την διατήρηση των Ειδών
επάνω στον Πλανήτη μας, εν τέλει για την ισορροπία τής Φύσεως και για την διατήρηση και την ομαλή εξέλιξη της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Έτσι εξηγείται και η ιδιαίτερη φροντίδα κάθε συντεταγμένης Πολιτείας, που με τον Καταστατικό Χάρτη της, το Σύνταγμα δηλαδή, θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση σ' αυτό.
  Ένα από τα βασικώτερα συστατικά στοιχεία τού Φυσικού Περιβάλλοντος είναι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία ( πρέπει να) προστατεύονται από τον καταστατικό Χάρτη κάθε Πολιτείας, δεδομένου, ότι η συντήρηση και παραπέρα ανάπτυξή τους βελτιώνει την ποιότητα ζωής τού ανθρώπου, εις το όνομα τής οποίας και μόνον, εν τέλει, (πρέπει να ) δρά και (να) λειτουργεί κάθε Πολιτεία και κάθε Έθνος.
  Στην Πατρίδα μας, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις έχουν υποστή αλλεπάλληλες καρατομήσεις από επιτήδειους καταπατητές, από τα πρώτα χρόνια ήδη τής σύστασης τού Νεοελληνικού Κράτους. Συνήθως, όμως, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις προχωρούν στην "νομιμοποίηση" τών εγκληματικών παρανομιών σε βάρος τών δασών και τών δασικών εκτάσεων, για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς (η λογική τής “Εκλογικής Γεωγραφίας”). Και, εννοείται, εδώ δεν μιλάμε για το "αυθαίρετο" που έκτισε ο άστεγος πολίτης για να βάλει το κεφάλι του κάτω από ένα κεραμίδι, μια και η στεγαστική πολιτική τών εκάστοτε Κυβερνήσεων αδιαφορούσε και αδιαφορεί για τους φτωχούς και τους καταφρονεμένους. Μιλάμε για τους επιτήδειους οικοπεδοφάγους- επιχειρηματίες, που ξέρουν να ξεφεύγουν, μια και αυτοί είναι και οι τακτικοί χρηματοδότες τών πολιτικών μωροφιλοδοξιών τών διαφόρων ανεπάγγελτων και άκαπνων "Πολιτευτάδων".
  Αλλά, παρ' όλη την ταλαιπωρία, που έχουν υποστή μέχρι τώρα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα, αυτά παραμένουν και συντηρούνται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, τόσο από άποψη ποσότητας, όσο και από άποψη ποιότητας.
Ενώ, όμως, όπως τόσα χρόνια τονίζουν ανελλιπώς οι Επιστημονικές Οργανώσεις και το καθ' ύλην αρμόδιο Ε΄ Τμήμα τού Συμβουλίου τής Επικρατείας (Σ.τ.Ε), θα έπρεπε η συντεταγμένη Πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση σύνταξη Δασολογίου (Δασικών Χαρτών, δηλαδή), για την οριστική και αμετάκλητη προστασία τής Ελληνικής Φύσεως (υπάρχει σχετική απόφαση τού Σ.τ.Ε, το 1996, που υποχρεώνει την Κυβέρνηση για την σύνταξη Δασολογίου), έρχεται η Κυβέρνηση δια τού Υπουργού Γεωργίας (και με την σύμφωνη γνώμη τού Υπουργικού Συμβουλίου), και ετοιμάζει Νομοσχέδιο για τα δάση, με το οποίο επιχερεί την νομοθετική αλλαγή τού επιστημονικού ορισμού(!) τού δάσους , και το οποίο

" αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει το Περιβάλλον τής Πατρίδας μας μέχρι σήμερα”, καθ’ ότι, “Αυτό που γίνεται σαφές, είναι ότι τα ελληνικά δάση έχουν τεθεί στο στόχαστρο κερδοσκόπων " (Μιχάλης Δεκλερής, πρώην Πρόεδρος τού Ε΄ Τμήματος και Επίτιμος Αντιπρόεδρος τού Σ.τ.Ε , Εφ."Ριζοσπάστης", 5 Οκτ. 2003).
  Με την επιχειρούμενη νομοθετική (!) αλλαγή τού Επιστημονικού ορισμού τού δάσους, ο οποίος περιέχεται σε Ερμηνευτική Δήλωση στο άρθρο 24 τού Συντάγματος και παραδόθηκε από το Σ.τ.Ε, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να "βγάλει στο σφυρί", να αποχαρακτηρίσει και να εκποιήσει στο αδηφάγο μεγάλο Κεφάλαιο (να "ξεπουλήσει" κοινώς) δάση και δασικές εκτάσεις, που " ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια στρέμματα" (!) , όπως τονίζει ο κ. Κ. Μπέσης, Πρόεδρος τής Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δ.Υ.
  Ο κ. Μιχάλης Δεκλερής, ο οποίος στην διάρκεια τής θητείας του στο Ε΄ Τμήμα τού Σ.τ.Ε. επεξεργάσθηκε περισσότερες από 15.000 υποθέσεις σχετιζόμενες με την προστασία τού Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα η Νομολογία που διαμορφώθηκε να αποτελεί σήμερα ανεξάντλητη πηγή για τους Δικαστές σε όλον τον Κόσμο(!), είναι λίαν αποκαλυπτικός για το επιχειρούμενο, με το Νομοσχέδιο αυτό, απίστευτο "έγκλημα" κατά τής ελληνικής φύσης: " Είναι πρόδηλη η προσπάθεια να εξαιρέσουν από την προστασία δασικές εκτάσεις και να τις διαθέσουν για άλλους σκοπούς. Και επειδή δεν μπορούν να το κάνουν με άλλον τρόπο, πρέπει να αρνηθούν τον δασικό τους χαρακτήρα. Είναι εκ τού πονηρού. Είναι πολύ φανερό το τέχνασμα τού νομοθετικού ορισμού για να γίνει πειστικό" ( Εφημ. "Καθημερινή", 11 Οκτωβρίου 2003).

  Αλλά, " ο νομοθετικός ορισμός τού δάσους δεν είναι νοητός και επιτρεπτός, εφ' όσον το ίδιο το Σύνταγμα παρέχει την έννοια τού δάσους, και μάλιστα με τον επιστημονικό ορισμό τής δασικής οικολογίας, που παρέλαβε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο" ( Εφημ. "Ριζοσπάστης", 5 Οκτωβρίου 2003). Και συνεχίζει ο κ. Δεκλερής: " Δεν υπάρχει κανένα δίκαιο που να δικαιολογεί την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων σε ιδιώτες. Τα δάση που αυτήν την στιγμή διαχειρίζεται το κράτος είναι εθνική κοινοκτησία. Δεν υπάρχουν οι δασικές εκτάσεις για να βγάλει περισσότερα χρήματα η κυβέρνηση. Η υποχρέωσή της είναι να τις παραδώσει ακέραιες στις επόμενες γενιές, όπως τις παρέλαβε. Σήμερα όμως εκποιείται μεγάλο μέρος τής δημοσίας κτήσεως, κάτι που όχι μόνον δεν είναι βιώσιμο, αλλά είναι και παράνομο" ( Εφημ. "Καθημερινή", 11 Οκτωβρίου 2003).
  Η προστασία τής Φύσεως και τών ελληνικών δασών, όμως, είναι χρέος τού κάθε πολίτη. Είναι χρέος όλων μας. Και, εφ' όσον, ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι μέγας, τόσον για την ζωή την δική μας, όσον και τών μελλοντικών γενεών, οφείλουμε να διαθέσουμε τις δυνάμεις μας, για να αποτρέψουμε την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση εγκληματική " λεηλασία" κατά τής ελληνικής φύσεως, στο όνομα τών συμφερόντων τού αδηφάγου μεγάλου Κεφαλαίου. Να απαιτήσουμε " να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, διότι ο ορισμός που δίνεται στο Σύνταγμα και προέρχεται από απόφαση του Ε΄ Τμήματος είναι επαρκής, και να συνταχθούν δασικοί χάρτες για να κριθεί τί είναι και τί δεν είναι δάσος" ( Μιχ.Δεκλερής, "Καθημερινή", 11 Οκτωβρίου 2003).-                                             

                                                                                         Άγγελος  Λιβαθινός

                                                                                               Πρόεδρος τού Μορφωτικού και Πολιτιστικού

                                                                                                                                    Συλλόγου Καρδαμά "Κωστής Παλαμάς"

--------------------------------------------------------------

 (*) Το άρθρο αυτό,  με αφορμή το " δασοκτόνο" Νομοσχέδιο τού 2003, δημοσιεύθηκε στις  Εφημερίδες: 1) "Καρδαμάς" ( Φ. 8, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2003),  2) "Το Ελεύθερο Βήμα τής Ηλείας" ( 5-11-2003)

 

 

Κεντρική σελίδα

(C): Περιεχόμενο και Κατασκευή Ιστοσελίδας:  Άγγελος  Λιβαθινός, Μαθηματικός, 697-8197763,   efkardamas@in.gr