Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Εκπαιδευτικοί ιστότοποι

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 2 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

2013-2014

                                                            

                                                                    ΤΑ  ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ  ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρους, Κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803. Εκμεταλλευόμενος ο Έλγιν την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό τη μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, όμως στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους.

   Τα γλυπτά έφτασαν τελικά στη Βρετανία και πουλήθηκαν στη Βρετανική κυβέρνηση το 1806 για το ποσό των 35.000 λιρών.  Τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα.

   Παρά τις δηλώσεις των ανθρώπων του Βρετανικού Μουσείου, κανένα «φιρμάνι» δεν έχει ποτέ κατατεθεί στην Ελεγκτική Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου το 1816 αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια. Η μόνη απόδειξη για την ύπαρξη του εν λόγω «φιρμανιού» είναι μια υποτιθέμενη ιταλική μετάφρασή του που επιτρέπει στον Έλγιν να «μετακινήσει ορισμένες πέτρες με επιγραφές και αριθμούς». Ακόμα κι αν αυτή είναι μια αυθεντική μετάφραση, δε δίνει στον Έλγιν καμία άδεια να αφαιρέσει τα γλυπτά από το μνημείο.

    Απλά ο  Έλγιν αντιλήφθηκε την ευκολία με την οποία δωροδοκούνταν οι Οθωμανοί και κατάλαβε ότι οι άνθρωποι του θα μπορούσαν όχι μόνο να αντιγράψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα μα και να τα πάρουν.

   Συνολικά η αφαίρεση και η μεταφορά των μαρμάρων, συμπεριλαμβανομένων των δωροδοκιών, κόστισε στον Έλγιν 72.240 λίρες ( περίπου 4 εκ.$ σήμερα).

    Πολλές προσωπικότητες, με κυριότερη τη Μελίνα Μερκούρη, εργάστηκαν για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα αλλά και  διάφορες επιτροπές παγκοσμίως έχουν ιδρυθεί με την πρόθεση να αλλάξουν την αντίληψη των ανθρώπων, έτσι ώστε να  υποστηρίξουν την επιστροφή τους στην Αθήνα. Το κυριότερο επιχείρημα τους είναι ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ειδική περίπτωση, λόγω του ότι είναι αναπόσπαστο μέρος του μνημείου και πρέπει να βρίσκονται στο ιστορικό και πολιτιστικό τους περιβάλλον , πράγμα που θα επιτρέψει την κατανόησή τους ως σύνολο, σε ευρύτερη συνάφεια. Τα Μάρμαρα αυτά δεν ήταν ερημικά αριστουργήματα, αλλά αποτελούσαν ένα ακέραιο ολοκλήρωμα ενός μοναδικού αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού έργου.

   Το 1998 η εκστρατεία επιστροφής των Μαρμάρων αναζωπυρώθηκε, όταν αποκαλύφθηκε πως το Βρετανικό Μουσείο είχε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα Μάρμαρα και είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει την υπόθεση. Η ανεπανόρθωτη ζημιά έγινε ανάμεσα στο 1937 και 1938 , όταν το προσωπικό του Μουσείου χρησιμοποίησε μεταλλικά εργαλεία και λευκαντικά για να κάνουν τα Μάρμαρα να φαίνονται πιο λευκά. Αυτό που δεν μπόρεσε να καταλάβει το προσωπικό του Μουσείου ήταν ότι το Πεντελικό Μάρμαρο αποκτά μια φυσική μπεζ απόχρωση, όταν εκτίθεται στον αέρα. Πολλές από τις λεπτομέρειες που έκαναν αυτά τα γλυπτά τόσο μοναδικά , δυστυχώς, έχουν χαθεί για πάντα. Το Μουσείο έχει επανειλημμένα αρνηθεί να δημοσιεύσει την έκταση της ζημιάς που προκάλεσε.

   Τον Ιούνιο του 2009 άνοιξε τις πύλες του στην Αθήνα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, καταρρίπτοντας έτσι το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου για τη μη ύπαρξη κατάλληλου χώρου για την έκθεση των γλυπτών. Χτισμένο στη σκιά της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα πιο εκθαμβωτικά και προηγμένα τεχνολογικά Μουσεία του κόσμου. Εκθέτει,  ανάμεσα στα άλλα,  μέσα στο φυσικό τους φως  τα Μάρμαρα που έχουν διασωθεί από τον Παρθενώνα μαζί με αντίγραφα απ? όσα λείπουν.

   Το Βρετανικό Μουσείο πρότεινε να δανείσει τα αυθεντικά γλυπτά στο Ελληνικό Μουσείο με τον όρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το Βρετανικό Μουσείο ως νόμιμο ιδιοκτήτη τους. Η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε δηλώνοντας ότι η αποδοχή μιας τέτοιας προσφοράς θα συγχωρούσε την αρπαγή των Μαρμάρων και την αποκοπή από τη θέση τους 207 χρόνια πριν.

   Η μη κυβερνητική οργάνωση ? Bringthemback? έχει σαν στόχο της την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου ανεξαρτήτως   χώρας, ηπείρου και εθνικότητας για την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και η προβολή όλων των επιτροπών, φορέων και προσπαθειών που έχουν συντελεστεί ως σήμερα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Στόχος της είναι η συγκέντρωση 1.000.000 επώνυμων υπογραφών και το αίτημα για συζήτηση του θέματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κίνητρο την άσκηση διεθνών και ουσιαστικών πιέσεων στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών.

   Θα παρακολουθήσουμε ένα σύντομο βίντεο δημιουργημένο από την οργάνωση αυτή σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων.

   Και η προσπάθεια συνεχίζεται ?