ΕΝΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

(Από τον Γιάννη Κατράδη Προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων Δ.Δ.Ε.Αν.Αττικής)

Α. Εκπαιδευτικοί περίπατοι (παρ. 5 της Φ.236.1/1/38597/1-4-1978 του ΥΠΕΠθ)

    Εκπαιδευτικός περίπατος είναι η μετακίνηση των μαθητών ενός σχολείου με τη συνοδεία των καθηγητών τους κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος της ημέρας. Οι περίπατοι πρέπει να συνδυάζονται με επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικά κέντρα, παραγωγικές μονάδες κλπ (Γ2/694/18-2-1986/ΥΠΕΠΘ)

    Οι σχολικοί περίπατοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους πέντε (5) συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους και δεν πραγματοποιούνται περισσότεροι του ενός (1) μέσα στον ίδιο μήνα.

     Η συμμετοχή των μαθητών στους σχολικούς περιπάτους είναι υποχρεωτική. Η απουσία μαθητή από σχολικό περίπατο λογίζεται ως απουσία για ισάριθμες διδακτικές ώρες που αντιστοιχούν στα ωριαία μαθήματα της ημέρας του σχολικού περιπάτου (άρθρο 20 του ΠΔ 104/79).

    Ο σχολικός περίπατος μπορεί να γίνει και με τη χρήση μεταφορικού μέσου (Γ2/625/6-3-1985/ΥΠΕΠΘ). Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται δηλώσεις των γονέων – κηδεμόνων των μαθητών για τη συμμετοχή τους στον περίπατο. Αν ο κηδεμόνας δε συμφωνεί, ο μαθητής δε μετέχει και δε του καταχωρούνται οι απουσίες (Γ2/4965/7-11-1991/ΥΠΕΠΘ).

    Οι σχολικοί περίπατοι αποφασίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων και δεν απαιτείται έγκριση της προϊσταμένης αρχής παρά ενημέρωσή της.

    Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι υποχρεωτική.

 

    Β. Διδακτικές Επισκέψεις (Φ12/752/Γ1/866/19-8-98 Κ.Υ.Α. – ΦΕΚ 954 τ. Β΄)

    Με την παρ. 1 του άρθρου 1 της  Φ12/752/Γ1/866/19-8-98 Κ.Υ.Α. «ενσωματώνονται στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου πολλαπλές πηγές πληροφόρησης και εκπαίδευσης εντός και εκτός των φυσικών συνόρων του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος σε εξωσχολικούς χώρους, με τη διοργάνωση σχετικών διδακτικών επισκέψεων».

    Διδακτικές επισκέψεις μπορεί να γίνονται σε χώρους επιστημονικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αναφοράς, σε μονάδες παραγωγής, αξιοθέατα κ.τ.λ.

    Οι διδακτικές επισκέψεις εντάσσονται προγραμματισμένα στην εκπαιδευτική διαδικασία, με μέριμνα ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Ο προγραμματισμός τους υποβάλλεται στο Σχολικό Σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να διατυπώνει τις δικές του τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις για το περιεχόμενο του σχεδιασμού.

    Οι διδακτικές επισκέψεις έχουν διάρκεια μιας ή περισσοτέρων διδακτικών ωρών και μπορούν να παραταθούν πέραν του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων σε περίπτωση που αυτό καθίσταται αναγκαίο για την ολοκλήρωσή τους.

    Η συμμετοχή των μαθητών στις διδακτικές επισκέψεις είναι υποχρεωτική. Η απουσία μαθητή από διδακτική επίσκεψη λογίζεται ως απουσία για ισάριθμες διδακτικές ώρες.

    Η διδακτική επίσκεψη μπορεί να γίνει και με τη χρήση μεταφορικού μέσου. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται δηλώσεις των γονέων – κηδεμόνων των μαθητών για τη συμμετοχή τους στη διδακτική επίσκεψη. Αν ο κηδεμόνας δε συμφωνεί, ο μαθητής δε μετέχει και δεν του καταχωρούνται οι απουσίες.

     Οι διδακτικές επισκέψεις δεν μπορούν να είναι περισσότερες από εννέα (9) ανά σχολική τάξη για όλο το διδακτικό έτος.

     Για την πραγματοποίηση διδακτικής επίσκεψης απαιτούνται :

1)    Απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων στην οποία ορίζονται απαραίτητα :

      α) Ο αρχηγός της διδακτικής επίσκεψης που πρέπει να είναι ο διδάσκων καθηγητής του μαθήματος που θα διεξαχθεί σε αυτή.

           β) Οι συνοδοί καθηγητές που πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης και σε αναλογία ένας εκπαιδευτικός ανά 40 μαθητές.

           γ) Η ημερομηνία και οι ώρες πραγματοποίησης της διδακτικής επίσκεψης.

           δ) Ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η διδακτική επίσκεψη.

           ε) Το μέσο μεταφοράς.

2)      Υποβολή στο Διευθυντή του σχολείου ενυπόγραφων σημειωμάτων από τους κηδεμόνες των μαθητών, στα οποία να φαίνεται ότι εγκρίνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στη διδακτική επίσκεψη, όταν αυτή γίνεται με τη χρήση μεταφορικού μέσου. Οι ενήλικοι μαθητές καταθέτουν σημείωμα για τη συμμετοχή τους στη διδακτική επίσκεψη υπογεγραμμένο από τους ίδιους.

3)      Έγκριση από την οικεία Διεύθυνση ή Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, όταν η διδακτική επίσκεψη παραταθεί πέραν του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου.

4)      Έγκριση μετακίνησης των εκπαιδευτικών από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ. Αττικής, όταν η διδακτική επίσκεψη παραταθεί πέραν του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου.

    

    Γ. Ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές (Γ2/4832/28-11-90/ΥΠΕΠΘ-ΦΕΚ 762 τ. Β΄)

    Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους είναι δυνατό να πραγματοποιείται μία ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή (χωρίς διανυκτέρευση) από τους μαθητές όλων των τάξεων.

    Η εκδρομή αυτή πραγματοποιείται μόνο εφ’ όσον εξυπηρετεί ανάγκες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή χρησιμοποιείται για δενδροφυτεύσεις.

     Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών δεν είναι υποχρεωτική.

     Για την πραγματοποίηση ημερήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής απαιτούνται :

5)      Απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων που πρέπει να έχει ληφθεί τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την πραγματοποίησή της και στην οποία ορίζονται απαραίτητα :

           α) Ο αρχηγός της εκδρομής που πρέπει να είναι μόνιμος εκπαιδευτικός.

           β) Οι συνοδοί καθηγητές που πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης, πλην των ωρομισθίων

           και σε αναλογία ένας εκπαιδευτικός ανά 40 μαθητές.

           γ) Η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής.

           δ) Ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή.

           ε) Το πρόγραμμα της εκδρομής, ώστε να επιτυγχάνεται τόσο ο σκοπός της που είναι κατά κύριο

           λόγο εκπαιδευτικός και μορφωτικός όσο και η ασφαλής διακίνηση των μαθητών.

6)      Συμμετοχή στην εκδρομή των ¾ των μαθητών της τάξης του σχολείου.

7)      Υποβολή στο Διευθυντή του σχολείου ενυπόγραφων σημειωμάτων από τους κηδεμόνες των μαθητών, στα οποία να φαίνεται ότι εγκρίνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στην εκδρομή. Οι ενήλικοι μαθητές καταθέτουν σημείωμα για τη συμμετοχή τους στην εκδρομή υπογεγραμμένο από τους ίδιους.

8)      Έγκριση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής.

9)      Έγκριση μετακίνησης των εκπαιδευτικών από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ. Αττικής.

 

     Δ. Πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές (Γ2/4832/28-11-90/ΥΠΕΠΘ-ΦΕΚ 762 τ. Β΄)

     Κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Μαρτίου μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων, είναι δυνατό να πραγματοποιείται μία πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή, διάρκειας μέχρι πέντε (5) συνολικά ημερών, στο εσωτερικό της χώρας ή την Κύπρο ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Εν. Λυκείων και του Β΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε.

     Για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Α΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε. η διάρκεια της πολυήμερης εκδρομής περιορίζεται στις τρεις (3) ημέρες (Γ2/485/8-2-199/ΥΠΕΠΘ).

     Για εκδρομή στην Κύπρο ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού η διάρκειά της είναι δυνατό να παραταθεί μέχρι και δύο (2) ημέρες με απόφαση του αρμόδιου εγκριτικού οργάνου.

     Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών δεν είναι υποχρεωτική.

     Για την πραγματοποίηση πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής απαιτούνται :

1)      Απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων που πρέπει να έχει ληφθεί τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν από την πραγματοποίησή της και στην οποία ορίζονται απαραίτητα :

           α) Ο αρχηγός της εκδρομής που πρέπει να είναι μόνιμος εκπαιδευτικός.

           β) Οι συνοδοί καθηγητές που πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης, πλην των ωρομισθίων

           και σε αναλογία ένας εκπαιδευτικός ανά 40 μαθητές.

           γ) Η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής.

           δ) Ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή.

           ε) Το πρόγραμμα της εκδρομής, ώστε να επιτυγχάνεται τόσο ο σκοπός της που είναι κατά κύριο

           λόγο εκπαιδευτικός και μορφωτικός όσο και η ασφαλής διακίνηση των μαθητών.

2)      Συμμετοχή στην εκδρομή των ¾ των μαθητών της τάξης του σχολείου. Ειδικά για τα Τ.Ε.Ε. απαιτείται η συμμετοχή των ¾ των μαθητών του τμήματος ή του τομέα ή της ειδικότητας, αντίστοιχα.

3)      Υποβολή στο Διευθυντή του σχολείου ενυπόγραφων σημειωμάτων από τους κηδεμόνες των μαθητών, στα οποία να φαίνεται ότι εγκρίνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στην εκδρομή. Οι ενήλικοι μαθητές καταθέτουν σημείωμα για τη συμμετοχή τους στην εκδρομή υπογεγραμμένο από τους ίδιους.

4)      Έγκριση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής.

5)      Έγκριση μετακίνησης των εκπαιδευτικών από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ. Αττικής.

 

     Ε. Εκπαιδευτικές επισκέψεις (107632/Γ7/2-10-2003, 126807/Γ7/14-11-03, 4115/Γ7/16-1-04)

     Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων, είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μέχρι και δύο (2) εκπαιδευτικές επισκέψεις με διανυκτέρευση, στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένων Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Αγωγής Καταναλωτή, Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Αγωγής Σταδιοδρομίας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων και προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας (Γ2/486/28-8-92/ΥΠΕΠΘ – ΦΕΚ 629 τ. Β΄).

     Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών δεν είναι υποχρεωτική.

     Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται με τη χρήση δύο (2) εργασίμων ημερών και μιας (1) ή δύο (2) αργιών και σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν :

     I) Οι μαθητές μιας ή περισσοτέρων τάξεων και

     II) Οι μαθητικές ομάδες που υλοποιούν προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

     I) Εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών μιας ή περισσοτέρων τάξεων.

     Για την πραγματοποίηση αυτών των εκπαιδευτικών  επισκέψεων απαιτούνται :

1)      Εγκεκριμένη Σχολική Δραστηριότητα. (Η έγκριση χορηγείται από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ. Αττικής)

2)      Απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων στην οποία ορίζονται απαραίτητα :

             α) Ο αρχηγός της εκπαιδευτικής επίσκεψης που πρέπει να είναι μόνιμος εκπαιδευτικός.

             β) Οι συνοδοί καθηγητές που πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης, πλην των ωρομισθίων

           και σε αναλογία ένας εκπαιδευτικός ανά 40 μαθητές.

           γ) Η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής.

           δ) Ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική επίσκεψη.

           ε) Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ώστε να επιτυγχάνεται τόσο ο σκοπός της όσο και η ασφαλής διακίνηση των μαθητών.

     3)  Συμμετοχή στην εκπαιδευτική επίσκεψη των ¾ των μαθητών της τάξης του σχολείου. Ειδικά για τα Τ.Ε.Ε. απαιτείται η συμμετοχή των ¾ των μαθητών του τμήματος ή του κλάδου ή της ειδικότητας, αντίστοιχα.

4)      Υποβολή στο Διευθυντή του σχολείου ενυπόγραφων σημειωμάτων από τους κηδεμόνες των μαθητών, στα οποία να φαίνεται ότι εγκρίνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη. Οι ενήλικοι μαθητές καταθέτουν σημείωμα για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη υπογεγραμμένο από τους ίδιους.

5)      Έγκριση από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ. Αττικής.

6)      Έγκριση μετακίνησης των εκπαιδευτικών από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ. Αττικής.

     II) Εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών που μετέχουν σε ομάδες υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

     Για την πραγματοποίηση αυτών των εκπαιδευτικών επισκέψεων απαιτούνται :

1)      Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων. (Η έγκριση χορηγείται από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ. Αττικής)

2)      Απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων στην οποία ορίζονται απαραίτητα :

           α) Οι συνοδοί καθηγητές που πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης, πλην των ωρομισθίων

           και σε αναλογία :

             i) για ομάδα οκτώ (8) έως είκοσι (20) μαθητών, δύο (2) συνοδοί – εκπαιδευτικοί.

            ii) για ομάδα είκοσι ένα (21) έως σαράντα (40) μαθητών, τρεις (3) συνοδοί – εκπαιδευτικοί.

           iii) για ομάδα σαράντα ένα (41) έως εξήντα (60) μαθητών, τέσσερις (4) συνοδοί – εκπαιδευτικοί.

           Συνοδοί των μαθητικών ομάδων πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος με δυνατότητα συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού με άλλους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.

          γ) Η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής.

           δ) Ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική επίσκεψη.

           ε) Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ώστε να επιτυγχάνεται ο σκοπός της.

3)      Υποβολή στο Διευθυντή του σχολείου ενυπόγραφων σημειωμάτων από τους κηδεμόνες των μαθητών, στα οποία να φαίνεται ότι εγκρίνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη. Οι ενήλικοι μαθητές καταθέτουν σημείωμα για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη υπογεγραμμένο από τους ίδιους.

4)      Έγκριση από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ, Αττικής.

5)      Έγκριση μετακίνησης των εκπαιδευτικών από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ. Αττικής.

Παρατήρηση 1

Κάθε μαθητής και κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να συμμετέχει το πολύ σε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις οποιασδήποτε κατηγορίας.

Παρατήρηση 2

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εγκρίνονται από τον Διευθυντή  ΣΕΠΕΔ του ΥΠΕΠΘ.