Η αξιοποίηση των αισθητήρων ενός Smartphone στη διδασκαλία της Φυσικής

Τα τελευταία χρόνια, η ευκολία της πρόσβασης στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, καθώς και το προσιτό κόστος των κινητών συσκευών και των συνδέσεων επικοινωνίας, είχε ως συνέπεια την άνοδο της λεγόμενης κινητής μάθησης. Η µάθηση µέσω κινητών συσκευών (mobile learning ή m-learning) µπορεί να οριστεί ως η κάθε µορφή µάθησης που αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κινητές (mobile) και ασύρµατες (wireless) τεχνολογίες, όπως Wi-Fi, Bluetooth, multi-hop wireless LAN, GPS, GSM, 4 G και δορυφορικά συστήµατα, smartphones, PDAs, κλπ. Σύμφωνα με άλλο ορισμό, ο όρος κινητή μάθηση αναφέρεται στη διαμοίραση μαθητικού περιεχομένου με κινητές συσκευές όπως είναι τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones). Γενικότερα κινητή μάθηση αποτελεί κάθε μορφή μάθησης μέσω μικρών αυτόνομων συσκευών που μπορούν να συνοδεύουν τους χρήστες παντού και πάντα. Θα πρέπει όμως εδώ να διευκρινιστεί, ότι με τον όρο κινητή μάθηση δεν εννοείται η χρήση των laptops, γιατί η μεταφορά τους γίνεται με συγκεκριμένο σκοπό και χρήση, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν μεταφέρονται παντού και πάντα όπως τα smartphones. Η μάθηση με τη χρήση φορητών συσκευών θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική επειδή είναι εύκολα προσβάσιμη και παρέχει άμεση ηλεκτρονική ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, είναι συνεργατική, ενώ παρέχει τη δυνατότητα άμεσης ανατροφοδότησης. Επιπλέον, το είδος αυτό της μάθησης ελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών και θεωρείται ευχάριστη ενασχόληση αλλά και ελκυστικό περιβάλλον μάθησης.

Οθόνη smartphone με εφαρμογές

Τα τελευταία χρόνια τα «έξυπνα τηλέφωνα» ή smartphones τείνουν να εξελιχθούν σε ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της m-learning. Ο όρος «smartphones» χαρακτηρίζει τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία, παράλληλα με τη λειτουργία τους ως ασύρματα τηλέφωνα, παρέχουν εκτεταμένες πρόσθετες λειτουργίες Η/Υ και σύνδεσης WiFi, ενώ μπορούν να εξοπλιστούν με πρόσθετα λογισμικά, τις λεγόμενες «εφαρμογές» ή apps. Μια σειρά από μελέτες επισημαίνουν την δυνατότητα του smartphone να χρησιμοποιηθεί στην διδακτική διαδικασία σε ένα εντελώς νέο επίπεδο έκφρασης ενισχύοντας έτσι τις ερευνητικές δεξιότητες και γνωστικές ικανότητες των χρηστών του. Όσο αφορά τη Φυσική, τα smartphones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της διδασκαλίας της με πολλούς τρόπους.

Με τεκμηρίωση και ανάλυση π.χ. διαφόρων πειραμάτων με τη χρήση της κάμερας, με ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων, με διεξαγωγή έρευνας στο διαδίκτυο, ή με το να χρησιμοποιηθούν ως ελκυστικά εργαλεία μέτρησης, πειραματισμού και επιστημονικών επιδείξεων. Η τελευταία δυνατότητα είναι εφικτή χάρη στους διάφορους αισθητήρες με τους οποίους είναι εφοδιασμένα τα smartphones, αλλά και στη διαθεσιμότητα των διαφόρων δωρεάν εφαρμογών που μπορούν να «κατεβάσουν» και να τις ενσωματώσουν στις συσκευές. Με τον τρόπο αυτό τα smartphones μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να παίξουν ένα πολύ ενεργό ρόλο στη δική τους μάθηση. Η χρήση των smartphones στο πλαίσιο μιας συνεργατικής μάθησης επίσης, μπορεί να προκαλέσει «επαύξηση του φυσικού χώρου µε ψηφιακές πληροφορίες» σε αντίθεση µε τις “κλασικές” εφαρµογές συνεργατικής µάθησης µέσω υπολογιστή. Μπορεί δηλαδή να φέρει την ψηφιακή πληροφορία µέσα στο φυσικό χώρο της µάθησης, και όχι τη µάθηση µέσα στον ψηφιακό χώρο του υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο η φυσική εμπειρία και οι αφηρημένες έννοιες βιώνονται φυσικά και ταυτόχρονα, γεγονός που διευκολύνει την κατανόηση των αφηρηµένων εννοιών.

<