Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ

                                                                      ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ   ΦΛΩΡΙΝΑΣ. 

                           

                                            Η  ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ  ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ.(Αναγνωρισμένη με προεδρικό διάταγμα ως μαρτυρικό χωριό)

Στην πρώτη γραμμή των χωρίων που κράτησαν άσβεστη την φλόγα της Ελληνικής ιδέας, ευρίσκεται και το χωριό Μπελκαμένη (νυν Δροσοπηγή). Η Δροσοπηγή  κατοικείται από  Έλληνες της Ηπείρου ωμιλούντας και την αρβανίτικην γλώσσαν , οι οποίοι για πολλά χρόνια κατοικούσαν  στο χωριό Πληκάτι της Επαρχίας Κονίτσης Ηπείρου  απ όπου και μετοίκησαν το 1844 στην περιοχή της Παλιάς Δροσοπηγής  (Μπελκαμένης).Εσκόρπισαν αυτοί οι ηρωϊκοί αγωνισταί της ελευθερίας Ηπειρώται, και σε άλλα μέρη μέρη της Ελλάδος. Ήλθαν και εδώ ψηλά στην Μακεδονία στην περιοχή Φλωρίνης.Αγόρασαν μια περιοχή απο κάποιον Μπέη, και σε λίγο στις καταπράσινες βουνοπλαγιές του Βιτσίου ξεπήδησαν σαν μανιτάρια τα σπίτια ενός χωριού που έμελλε αργότερα να είναι σωστό προπύργιο του Ελληνισμού.  Δημιουργήθηκε έτσι η Μπελκαμένη η οποία αργότερα μετωνομάσθη Δροσοπηγή απο τις πολλές πηγές που αναβλύζουν γάργαρα και κρυσταλλένια νερά και που πολλές φορές εδρόσιζαν τα φλογισμένα χείλη και κορμιά των αγωνιστών της ελευθερίας της Ελλάδος. Το ηρωϊκό αυτό χωριό απο την έναρξη ακόμη του Μακεδονικού αγώνος, απετέλεσε μίαν σπουδαίαν εθνκήν εστίαν.Ένα θαυμάσιο ορμητήριο των Ελληνικών ανταρτικών σωμάτων. Αι θαυμάσιαι κρύπται που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια είναι απόδειξις τρανωτάτη, ποίον σπουδαίον ρόλον έπαιξε η Δροσοπηγή στις κρίσιμες εκείνες στιγμές. Αι κρύπται αύται πολλαί των οποίων είναι μακρόταται και    διέρχονται κάτωθεν του χωρίου και οδηγούν έξω απο αυτό σε χαράδες απόκρυμνες, εχρησίμευον ως αποθήκαι όπλων και πυρομαχικών, ως επίσης και κρησφύγετα ανταρτών .Κατά την κατοχήν η Δροσοπηγή είχε την ατυχία να δοκιμάσει την Γερμανική αγριότητα με το κάψιμο του χωριού (Απρίλιο 1944). Το χωριό ξανακτίζεται με κόπους και τρία χρόνια αργότερα (1947)  δοκιμάζει  και πάλι την πυρπόληση και αναγκαστική  μετεγκατάσταση στην Σκοπιά για τρία χρόνια  και εν συνεχεία στην Κάτω Υδρούσα. Το 1952 μπαίνουν τα θεμέλια του νέου χωριού στην τοποθεσία  όπου βρίσκεται σήμερα και αποτελεί συνέχεια του Παλιού ως προς την ωραιότητα.Το χωριό σήμερα έχει 300 περ. κατοίκους δύο ξενώνες με 120    διαθέσιμες κλίνες.

 

        ΓΙΟΡΤΗ  ΜΝΗΜΗΣ        ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ     ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗΣ

        Βλάχικη γλώσσα             Βλάχοι            ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΒΛΑΧΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ     

                Αρβανίτες   ΠΛΗΚΑΤΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ  ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ CROSS

                         ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ    ΧΩΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ     ΧΟΡΟΙ mp3 ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ                      

              

        Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ-ΝΥΜΦΑΙΟ

Φεύγοντας νότια από την Φλώρινα και περνώντας από τα χωριά του Δήμου Περάσματος, Τροπαιούχο και Υδρούσα φτάνετε στην Δροσοπηγή (15χλμ), που βρίσκεται χτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Βίτσιου σε υψόμετρο 1020μ. Φημισμένο μαστοροχώρι με μεγάλη παράδοση στην αγιογραφία από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αξίζει να επισκεφθείτε την λαογραφική συλλογή της Κοινότητας, τον παλιό νερόμυλο του Στύλλου και να γευθείτε τις καταπληκτικές χορτόπιττες και το ξινόγαλο.

Από το σημείο που ήταν το "παλιό χωριό", το οποίο κάηκε το 1943 ακολουθείστε την διαδρομή σε ένα μονοπάτι όπου η φύση θα σας αποκαλύψει τα μυστικά της. Μέσα από οξυές, η διαδρομή σας είναι εύκολη χωρίς απρόοπτα και καταλήγει στο Νυμφαίο.

Σε ένα πλάτωμα (1360μ.) του όρους Βέρνον κρυμμένο από το ανθρώπινο μάτι και τους σκληρούς βοριάδες, βρίσκεται το βλάχικο αρχοντοχώρι Νυμφαίο, η παλιά Νέβεσκα. Τα πετρόχτιστα αρχοντικά με τους πλούσιους οντάδες που στολίζουν οι λαϊκές Ζωγραφιές των Δυτικομακεδόνων Ζωγράφων, οι περίτεχνες σιδεριές στα παράθυρα και στα μπαλκόνια θα σας αιχμαλωτίσουν.

Ευτυχείς πεζοπόροι, απολαύστε τον καφέ σας στην πλατεία, δοκιμάστε βλάχικες πίττες και κάντε μια βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια του. Χαθείτε στα δάση του με τις οξιές κάνοντας βόλτες με άλογα από τον Ιππικό Όμιλο και επισκεφθείτε τον Δασικό Σταθμό του Αρκτούρου.

Μάθετε την ιστορία του χωριού από την θαυμάσια συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου, επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1867), το στρατηγείο του Παύλου Μελά, το σπίτι των 'Χρυσικών", το συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκη5 στην Νίκειο Σχολή. Στον Αστικό Συνεταιρισμό "ΝΥΜΦΗ" και τα παραδοσιακά μαγαζάκια γνωρίστε την παράδοση στις γεύσεις και στα εργόχειρα.

 Προκλητική στα αλήθεια η θέα από ψηλά, όπου ανοίγεται μπροστά σας ο κάμπος με τις λίμνες Ζάζαρη & Χειμαδίτιδα.