ΒΑΚΑΛΟΥΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 

ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

<Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Αθήνα 2001>

ISBN 960-04-1749-0 

Πρόκειται για μια εκτενέστατη μελέτη που αποτελεί τον πρώτο τόμο ενός δίτομου έργου (β΄ τόμος: Η ΜΑΓΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ), μέσα από το οποίο γίνεται απόπειρα ανάλυσης τμημάτων της ιστορικής εξέλιξης του πολιτισμού και της κοινωνίας από την αρχαιότητα έως το Βυζάντιο. 

Στο εν λόγω βιβλίο, με τη συνδρομή της ανθρωπολογικής, κοινωνικής ιστορίας σε συνδυασμό με τη φιλοσοφική, οικονομική, θρησκευτική, πολιτική ιστορία και τη συμβολή επιστημών όπως η αρχαιολογία, η επιγραφική, η νομισματική, η ιατρική, η θρησκειολογία, κ.ά., μελετάται η ιστορική γνωριμία των Ελλήνων και των Ρωμαίων με τη μυστικιστική σκέψη.

Η έρευνα συνεχίζεται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες με τη μελέτη σχετικών ρευμάτων,  κινημάτων, πηγών, προσωπικοτήτων και ομάδων. 

Το έργο ολοκληρώνεται με την προσωπικότητα και το έργο των μάγων κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. 

Εν κατακλείδι, επιχειρείται η ανάλυση του πολυσχιδούς μυστικιστικού υπόβαθρου επάνω στο οποίο στηρίχθηκε η αντίστοιχη σκέψη, νοοτροπία, έκφραση της αρχαίας Ελλάδας, συνέχεια την οποίας ήταν, ως ένα βαθμό, εκείνη του Βυζαντίου. 

Το έργο συμπληρώνεται με Περίληψη στα Αγγλικά και σχετική εικονογράφηση από διάφορες αρχαιολογικές πηγές.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΥΠΑΡΞΗ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ INTERNET, κ.λπ.         

     HOME PAGE