ΒΑΚΑΛΟΥΔΗ Δ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 

ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

 <Εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, Θεσσαλονίκη 1998>

ISBN 960-343-425-6

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται αρχικά μια επισκόπηση της ζωής των βυζαντινών γυναικών από τη θαλάμευση, την αυστηρή δηλαδή επιτήρηση των κοριτσιών στο βυζαντινό πατρικό οίκο, το συνοικέσιο, τη μνηστεία, το διακανονισμό της προίκας, έως το γάμο ως προς τις δύο εκφάνσεις του: το λαϊκό γάμο και τους βασιλικούς γάμους.

Στη συνέχεια επιχειρείται η ανάπτυξη ενός πολύ πρωτότυπου τρόπου επιλογής της βυζαντινής βασιλικής νύφης, της διοργάνωσης καλλιστείων γι' αυτό το σκοπό. Μέσα από τις βυζαντινές πηγές περιγράφονται και αναλύονται οι περιπτώσεις των αυτοκρατόρων που πήραν ως σύζυγο τη νικήτρια ενός διαγωνισμού ομορφιάς, ο γάμος τους καθώς και όλα τα γεγονότα που επηρέασαν τη μετέπειτα ζωή τους.

Τέλος θίγονται οι λόγοι για τους οποίους ατόνησε το έθιμο των βασιλικών νυφικών καλλιστείων και καταδεικνύεται η λάμψη και η σπουδαιότητά τους επί της εποχής τους και μεταγενέστερα.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΥΠΑΡΞΗ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ INTERNET, κ.λπ.

     HOME PAGE