Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4
mod_vvisit_counterΧθες103
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα456
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα542
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα1353
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας1690
mod_vvisit_counterΣυνολικά376615

Η τέχνη των Μινωιτών

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 21 Μάιος 2012 07:20) Δευτέρα, 23 Απρίλιος 2012 08:52

Οι Μινωίτες ήταν σπουδαίοι αγγειοπλάστες.


 

Με τη βοήθεια του τροχού κατασκεύα­ζαν πήλινα αγγεία σε πολλά σχήματα και μεγέθη και τα διακοσμούσαν με πολλά σχέ­δια και χρώματα. Ζωγράφιζαν σχέδια παρμένα από τη φύση, όπως: λουλούδια, φύλ­λα, ζώα, ψάρια, κοχύλια, αστερίες κ.ά.

 

 

 

Στη μινωική Κρήτη αναπτύχθηκε και η τέχνη των σφραγίδων. Οι Μινωίτες έμποροι, όταν έκλειναν μια συμφωνία, χρησιμοποιούσαν σφραγίδες για να υπογράφουν. Οι τε­χνίτες που τις έφτιαχναν γυάλιζαν πολύτιμες πέτρες και πάνω τους χάραζαν διάφορα σχήματα. Καμιά σφραγίδα δεν ήταν ίδια με την άλλη. Πολλοί Μινωίτες φορούσαν τις σφραγίδες τους σαν δαχτυλίδια.


 

 

Υπήρχαν επίσης εργαστήρια χρυσοχοΐας, όπου οι χρυσοχόοι κατασκεύαζαν χρυσές σφραγίδες και υπέροχα κοσμήματα, όπως βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια κ.ά.

 


 


Οι Μινωίτες όμως ήταν και σπουδαίοι ζωγράφοι. Ζωγράφιζαν θαυμάσιες τοιχογρα­φίες στους τοίχους των σπιτιών τους. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο ανάκτορο της Κνωσού, αλλά και σε άλλα αρχοντικά, τοιχογραφίες πολύ μεγάλης τέχνης. Τα θέματα των τοιχογραφιών οι Μινωίτες τα έπαιρναν από τη φύση και από τις θρησκευτικές τελετές. Ζωγράφιζαν κρίνα, πουλιά, ζώα, δελφίνια, πρίγκιπες και αρχόντισσες, αλλά και ιέρειες, ταύ­ρους, ακροβάτες κλπ.

 


 

Ο χαρούμενος πολιτισμός των Μινωιτών κράτη­σε πάνω από 1.500 χρόνια. Έγινε όμως η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και τα τεράστια κύματα που σηκώθηκαν έφτασαν ως τις  ακτές της Κρήτης και κατέστρεψαν τα πλούσια ανάκτορα. Έτσι, η δύναμη της Κρήτης μειώθηκε και την κατέλαβαν οι Μυκηναίοι.


 

 

Αφού ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο να κάνεις τις παρακάτω ασκήσεις:

Συμπλήρωση κενών.