Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα80
mod_vvisit_counterΧθες44
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα194
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα523
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα1614
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας1690
mod_vvisit_counterΣυνολικά376876

Η ποίηση και η θρησκεία των Ελλήνων

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 02 Οκτώβριος 2013 13:02) Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 06:42

Ο πόλεμος που έκαναν οι Έλληνες για να καταλάβουν την Τροία ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Τα κατορθώματα των πολεμιστών έγιναν τραγού­δια, που τα τραγουδούσαν οι ραψωδοί στις γιορτές και τα πανηγύρια.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον 8ο αιώνα π.Χ. ο Όμηρος,

 

 

 

ένας σπουδαίος ποιητής, έγραψε δύο με­γάλα ποιήματα, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Η Ιλιάδα μιλάει για τους αγώνες των Ελλήνων για την κατάληψη της Τροίας. Η Οδύσσεια έχει ως θέμα της τις περιπέτειες που γνώρισε ο Οδυσσέας στην προσπάθειά του να γυρίσει στην αγαπημένη του πατρίδα, την Ιθάκη.

Από τα ποιήματα αυτά μαθαίνουμε πολλά για τους ανθρώπους εκεί­νης της εποχής και τη θρησκεία τους. Παλιότερα, κάθε περιοχή είχε το δικό της θεό και τις δικές της γιορτές. Στο χώρο όπου λατρευόταν ο θεός συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι και τον τιμούσαν με διάφορες τε­λετές. Μερικές φορές ένας τοπικός θεός αποκτούσε μεγαλύτερη φή­μη. Στη γιορτή του τότε έπαιρ­ναν μέρος και κάτοικοι άλλων περιοχών.


 

 

 


Στην ομηρική εποχή οι Έλλη­νες πίστευαν στους δώδεκα θε­ούς, τους οποίους φαντάζονταν ότι κατοικούσαν στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Πίστευαν ότι πάνω εκεί υπήρχε ένα λαμπρό παλάτι, όπου έμενε ο Δίας και η γυναίκα του η Ήρα, ενώ οι άλλοι θεοί έμεναν σε χαμηλότε­ρα σπίτια που τα είχε χτίσει ο Ήφαιστος. Για τους αρχαίους Έλληνες όλοι οι θεοί ζούσαν σαν μια οικογένεια, έτρωγαν αμβροσία και έπιναν νέκταρ. Αρχηγός όλων ήταν ο Δίας, τον οποίο οι Έλληνες ονόμαζαν «πατέρα των θεών και των ανθρώπων». Είχε μεγάλη δύναμη και κρατούσε στα χέρια του το φοβε­ρό κεραυνό.

 

 

 

Αφού ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο κάνε τις παρακάτω ασκήσεις:



Σταυρόλεξο.


Κρυπτόλεξο

 

Κρυπτόλεξο με ερωτήσεις.

 

Θυμάμαι τους δώδεκα θεούς. (πηγή: http://iliadisili.blogspot.com )

 

πηγή:katgerali

 

Φτιάξε το άγαλμα του Δία