Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα45
mod_vvisit_counterΧθες87
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα132
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα566
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα1670
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας1842
mod_vvisit_counterΣυνολικά388579

Η τεχνή και η γραφή

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 03 Ιούνιος 2014 16:26) Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 06:45

Μετά την κάθοδο των Δωριέων σταμάτησε να αναπτύσσεται η μυκη­ναϊκή τέχνη.


 

Η παλιά γραφή, δύσκολη όπως ήταν, μετά τόσες αλλαγές που έγιναν στον ελληνικό χώρο, ξεχάστηκε.


 

 

Οι άνθρωποι όμως δεν έπα­ψαν να κτίζουν σπίτια ή να κατασκευάζουν διάφορα αντικείμενα που τους ήταν απαραίτητα στην καθημερινή ζωή.Από τις ανασκαφές που έχουν γίνει βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα κτίρια ήταν μικρά και απλά. Τα θεμέλια τα έκτιζαν με πέτρες, ενώ για το υπόλοιπο μέρος χρησιμοποιούσαν άλλα υλικά. Από ένα πήλινο κατα­σκεύασμα του 8ου π.Χ. αιώνα που βρέθηκε στην περιοχή του Άργους μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τα κτίρια της εποχής.

 

 


Τα πρώτα αγάλματα ήταν ξύλινα και παρίσταναν θεούς. Απ' αυτά δε σώθηκε κανένα. Και είναι φυσικό αυτό, αφού το ξύλο καταστρέφεται εύκολα. Αργότερα άρχισαν να φτιάχνουν μικρά αγάλματα από μέταλλο.Όλες τότε οι οικογένειες χρησιμοποιούσαν διάφορα αγγεία για τις καθημερινές τους ανάγκες. Σ' αυτά αποθήκευαν λάδι, κρασί και άλλα προϊόντα. Οι τεχνίτες συνήθιζαν να ζωγραφίζουν πάνω σ' αυτά κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα και άλλα γεωμετρικά σχήματα. Γι' αυτό και η τέχνη ονομάστηκε γεωμετρική.


 

 


Αυτή την εποχή οι Έλληνες άρχισαν τα θαλασσινά ταξίδια πουλώντας και αγοράζοντας προϊόντα. Κατάφεραν μάλιστα να πάρουν και πάλι το εμπόριο της Μεσογείου στα χέρια τους που το είχαν χάσει μετά την πα­ρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού.Ήρθαν σε επαφή με έναν άλλο λαό, τους Φοίνικες, από τους οποίους πήραν το αλφάβητο.

 


 

Σ' αυτό πρόσθεσαν φωνήεντα κι έφτιαξαν έτσι δι­κό τους αλφάβητο. Στην αρχή μάλιστα οι Έλληνες έγραφαν από τα δε­ξιά προς τα αριστερά, χωρίς να χωρίζουν τις λέξεις.

 

Αφού ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο να κάνεις τις παρακάτω ασκήσεις:

Σταυρόλεξο

Κρυπτόλεξο

Κρυπτόλεξο με ερωτήσεις.

 

Φτιάξε το αγγείο της γεωμετρικής εποχής