Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα86
mod_vvisit_counterΧθες65
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα86
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα666
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα2491
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας3248
mod_vvisit_counterΣυνολικά298197

Οι νόμοι του Σόλωνα

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2015 08:55) Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 07:22

Οι νόμοι του Σόλωνα, Διαμαντής Χαράλαμπος, εκπαιδευτικά λογισμικά χρήση ΤΠΕ μέσα στην τάξη, ασκήσεις on line για την ιστορία Δ τάξηςΣόλωνας, Ιππίας, σεισάχθεια, Πεισίστρατος, αρχαια Αθήνα, τυραννία.

 

Ο λαός της Αθήνας ζητούσε να καταργηθούν τα χρέη και να ξανα­μοιραστεί η γη. Λύση όμως σ' αυτό το πρόβλημα δεν ήταν εύκολο να βρε­θεί, γι' αυτό και γίνονταν συχνά συγκρούσεις.

Τότε, οι ευγενείς ζήτησαν από το Σόλωνα, έναν πολύ αγαπητό στο λαό ποιητή, να λάβει κάποια μέτρα.

Οι νόμοι του Σόλωνα,Διαμαντής Χαράλαμπος, εκπαιδευτικά λογισμικά χρήση ΤΠΕ μέσα στην τάξη, ασκήσεις on line για την ιστορία Δ τάξης

 

 

Κι εκείνος πήρε γενναίες αποφάσεις. Κα­τάργησε όλα τα χρέη των αγροτών. Απαγόρευσε μάλιστα να γίνεται κά­ποιος δούλος, επειδή δεν είχε να πληρώσει τα χρήματα που είχε δανει­στεί. Με τις ενέργειες αυτές του Σόλωνα έφυγε ένα βάρος από τους ώμους του φτωχού λαού. Ο νόμος του αυτός ονομάστηκε σεισάχθεια.

 

Οι νόμοι του Σόλωνα,Διαμαντής Χαράλαμπος, εκπαιδευτικά λογισμικά χρήση ΤΠΕ μέσα στην τάξη, ασκήσεις on line για την ιστορία Δ τάξης


Στη συνέχεια, ο Σόλωνας θέλησε να αφαιρέσει κι άλλη δύναμη από τους ευγενείς. Χώρισε τους πολίτες σε τέσσερις τάξεις με βάση τα εισοδήματά τους και όχι την καταγωγή τους. Μ' αυτό τον τρόπο απέκτη­σαν δικαιώματα περισσότεροι πολίτες, αφού δεν έπαιρναν πια αξιώμα­τα μόνο οι ευγενείς.

Εκείνο που περισσότερο ήθελαν όμως οι αγρότες, ήταν να ξαναμοιραστούν τα κτήμα­τα. Αυτό δεν έγινε και η αναταραχή συνεχίστηκε. Την άσχημη αυτή κατάσταση εκμεταλ­λεύτηκε ο Πεισίστρατος, ο οποίος κατάφερε να γίνει αρχηγός των φτωχών.

 

Οι νόμοι του Σόλωνα,Διαμαντής Χαράλαμπος, εκπαιδευτικά λογισμικά χρήση ΤΠΕ μέσα στην τάξη, ασκήσεις on line για την ιστορία Δ τάξης

 

 

Με τη βοήθειά τους μάλιστα έγινε αρχηγός του κράτους.Έμεινε πολλά χρόνια στην εξουσία και φρόντισε να ελαφρύνει τη θέση των φτωχών. Ήταν όμως τύραννος, κυβερνούσε δηλαδή χωρίς να δί­νει λόγο σε κανέναν. Εκείνο που τον ένοιαζε περισσότερο ήταν το δικό του συμφέρον. Όταν πέθανε, άφησε την εξουσία στο γιο του τον Ιππία. Οι Αθηναίοι όμως δεν τον ήθελαν. Έκα­ναν επανάσταση αργότερα και τον έδιωξαν.

 

Σόλωνας και Πεισίστρατος
(πηγή katgerali, slideboom)

Αφού ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο κάνε τις παρακάτω ασκήσεις:

Σταυρόλεξο.

Συμπλήρωση κενών.

Κρυπτόλεξο.

Κρυπτόλεξο με ερωτήσεις.


 

 

Κάνε το παζλ με το ναό του Ολυμπίου Διός

Click to Mix and Solve